Как ще живеем през следващите три години

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/4716806 Как ще живеем през следващите три години Как ще живеем през следващите три години www.24chasa.bg

Правителството представи за дебат средносрочната бюджетна прогноза за периода 2016-2018 г. – това е документът, който обобщава прогнозите и намеренията за фискалната политика за следващите три години. Това е първият по-задълбочен документ, който това правителство изготвя абсолютно самостоятелно, и ще бъде основата за предстоящите детайлни бюджетни разчети за 2016 г. , които ще се внесат в парламента през октомври.

Както изглежда, очакванията на правителството са за нисък до умерен икономически растеж – 1,7% през следващата, 2,3% през 2017 г. и 2,1% през 2018 г. Още повече този растеж, изглежда, ще бъде резултат от повишаване на потреблението, а не толкова на инвестициите и износа.

Това всъщност е и логично – няма как в бедна страна като България да има голям икономически растеж, без да има нови инвестиции, а само малкият вътрешен пазар и малкото потребители с ниски доходи не са достатъчни за по-осезаемо разширяване на бизнеса. A част от увеличеното потребление се очаква да е “на кредит” – т.е. леко нарастване на кредитирането на домакинствата. И това се “връзва” – при нисък растеж и без много нови работни места, домакинствата могат да “отпуснат” разходите само чрез нови заеми. Разбира се, и тези ръстове са в рамките на 3,5% годишно – т.е. далеч от годините преди 2008 г., когато доходите и потреблението се увеличаваха понякога и с двуцифрен темп. За преките чужди инвестиции прогнозата е “без промяна” за целия период, което изглежда странно на фона на амбициозните заявки за подобряване на бизнес климата и привличането на инвестиции. Ето защо и макрорамката залага скромно подобрение на икономическата картина.

Дефлацията от последните месеци ще бъде временно явление, като според прогнозата на правителството през следващите 3 г. ще имаме среден ръст на цените от около 2% годишно.

Основни причини за това са слабото евро и изчерпването на ефекта от спада на цените на енергоизточниците. Реалните доходи на заетите ще нарастват средно с 2,8-3,5% на година, което леко изпреварва реалния ръст на икономиката. Всъщност очакванията за съживяване на пазара на труда са дори по-мрачни заради съвсем слабото създаване на нови работни места – между 17 и 30 хил. на година. Това всъщност не е учудващо с оглед минималните предвидени нови инвестиции – няма как да има много нови работни места, без да се инвестира.

Демографията ще започне все по-видимо да пречи на растежа – като още през 2018 г. заради малкото навлизащи хора на пазара на труда ще има по-слаб ръст на заетостта. Казано с други думи, все по-трудно ще е да се прави успешен бизнес при намаляващ дял на младите хора и увеличаващ се дял на възрастното население. Впрочем бюджетната прогноза е правена, без да се отчитат идеите на работната група към МТСП за мерки в пенсионната и осигурителната система.

Какво смята да предприеме правителството при тази икономическа действителност? Очевидно е, че след като няма воля и намерение за по-сериозни реформи, насърчаващи повече инвестиции и създаване на работни места, бюджетната политика ще трябва да се адаптира към реалността и да се търси стабилност на държавните финанси чрез дисциплина и консервативно управление на приходите и разходите. Всъщност, ако погледнем анализираните рискове пред бюджета, почти на всеки от тях “отговорът”, предложен в рамката, е “консервативно планиране на приходите”.

С други думи, правителството поради множеството възможни негативни развития и при липса на източници за бърз растеж в икономиката залага прогноза за събираните данъци и оттам – за възможните харчове като в най-лош сценарий. Поне така е заявено – иначе трябва да се притесним сериозно, че други буфери почти няма.

Но отвъд възможните рискове – например нова криза на дълга или в банките в Европа, стагнация в Европа за по-продължително време, конфликти и войни и т.н. – правителството трябва да намалява дефицита от 3,7% от БВП през 2014 г. до 1,5% през 2018 г. Или, казано иначе, 2018 г., сравнена с 2014 г., но с намален дефицит означава около 2 млрд. лева по-добър бюджетен баланс.

За да се постигне това, прогнозата залага на около 1/5 подобрена събираемост на приходите и около 4/5 задържане на разходите чрез по-добър контрол и някои реформи. Основните данъчни ставки няма да бъдат променяни с изключение на акцизите, при които ще трябва да се повишат ставките за цигарите, за да достигнат минималните нива в ЕС. Повишаването на събираемостта зависи и от приемането на редица промени, които още сега се оспорват ожесточено – реорганизацията в митниците, измервателните уреди и отчетността при течните горива и др. под. При разходите нещата също подлежат на “промяна” - политически ще е трудно да се удържат исканията за повече пари в отделните сфери, а основните очаквания за ограничения и по-висок контрол са в здравеопазването, където предвижданите мерки също ще срещат все по-силен отпор. Намеренията са за икономии в разходите за заплати и издръжка чрез реорганизация, съкращения, въвеждане на електронни услуги и други подобни – все рационални от икономическа гледна точка промени, но трудни за довеждане докрай заради риск от недоволство и протести от засегнатите. Друг риск е нарастващият размер на финансовите корекции по еврофондовете – т.е. средства, които от Европейската комисия отказват да признаят за допустими разходи заради нередности при харченето от държавата или общините. Прогнозата за техния бъдещ размер явно е невъзможна на този етап.

И все пак не може да забравяме, че България ще отчете 10 (поне) поредни години с бюджетен дефицит (2009-2018). Множеството дискутирани мерки и реформи за “стабилност” не могат да скрият факта, че след 3 години държавата планира да ни обложи с 3,3 млрд. лева повече и да похарчи с 2,2 млрд. лева повече. Когато инвестициите са малко, пазарът на труда не разкрива нови работни места и няма бърз икономически растеж, недоволството едновременно от ограничения на разходите и затягане на данъчната дисциплина, на фона на дефицит и увеличаване на държавния дълг, са неизбежни.

Бюджетната прогноза показва, че демографският проблем ще започне осезаемо да спъва растежа.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Треперете! Жените идат!

Гневът на феминистките е на път да обърне САЩ и после света Докато е в Ню Йорк, нашият премиер ще си отдъхне от набезите на ездачката Нинова. Но трябва много да внимава с американките – положението е страшно! Особено ако си мъж. Я си погледнал някоя двусмислено, я те е обявила за сексист по телевизията и работата ти е спукана.

Обиколката на папа Франциск в балтийските държави: нови предизвикателства и спомени за някогашни битки

Папа Франциск започва утре във Вилнюс обиколката си на изменилите се радикално след падането на комунизма балтийски страни в момент, в който Католическата църква се сблъсква със серия от педофилски скандали. В рамките на четири дни папата ще обиколи Литва, Латвия и Естония, които днес са непоколебими съюзници на Запада и все още носят белезите от

За или против Орбан да сме?

Имаме общи интереси с Вишеград за мигрантите, но за разлика от тях сме заплашени да станем периферия на ЕС Независимо от това дали начело на българското правителство е Бойко Борисов, или някой друг, българският национален интерес не предполага да заемем позиция категорично в полза на Орбан и новите консерватори на Европа или в подкрепа на Макрон,

Защо въпросът за ирландската граница е толкова важен за Брекзит

Въпросът за сухоземната граница между Северна Ирландия и ЕС е една от основните пречки за Великобритания да постигне споразумение с Брюксел за гладко и организирано излизане от съюза през март. Ето какво представлява той и защо е важен: И ДВЕТЕ СТРАНИ ИСКАТ ДА ИЗБЕГНАТ ПОЯВАТА НА ФИЗИЧЕСКА ГРАНИЦА - КАКВО ОЗНАЧАВА ТОВА През 1998 г.

Павета под наем

Колкото и недоволен да е българинът, той не обича революциите Протестът на някакви български емигранти миналата неделя повдигна въпроса не прекалява ли държавата с гражданските свободи. Фандъкова отпуска жълтите павета под наем на всеки, решил да врещи по властта, затваря улици и булеварди, направо няма смогване,

Камен без книжка уби майка, близнаци и дете. Държавата воюва за глупости

Без медиен шум, обществена и държавна реакция в белослатинското село Габаре вчера погребаха 22-годишната Таня. Погребаха я на рождения й ден. Спуснаха ковчега й в земята с неродените близнаци в утробата й. До нея погребаха и 2-годишната й дъщеричка. Уби ги в катастрофа 35-годишният ром Камен. Криминално проявен.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Желязна завеса падна над “Дондуков”

Имаме премиер и президент, на които по чин им се удава да командват. Но идва ден, в който и двамата трябва да се научат как се отстъпва, за да не взривят институционалния ред От паметника на “Света София” по осевата линия на жълтите павета до Ректората над София е паднала желязна завеса. Подобна през 1946 г.

Срещата на върха може да е внушителният театър, който Ким има нужда да покаже на своя народ

Ако севернокорейският лидер Ким Чен Ун е търсил идеалния пропаганден декор - нещо, целящо да покаже на неговите сънародници, че той е силен водач, който неумолимо се стреми към дълго бавещото се, отдавна обещавано благоденствие, което те заслужават, тогава пристигналият на посещение южнокорейски президент Мун Дже Ин може би му предоставя уникална

Меркел поема голям риск с новия закон за имиграцията

Канцлерката Ангела Меркел се надява, че новият закон за имиграцията ще позволи на чуждестранните работници по-лесно да намерят работа в Германия, но нейната настойчивост да запълни рекордния брой свободни работни места рискува да раздразни избирателите, които продължават да негодуват заради нейната политика на отворени врати към бежанците.

Партиите запазват твърдите привърженици, периферията разколебана

Тепърва ще видим дали “развързването на кесията” ще промени тази тенденция Очакваното традиционно политическо затишие през август не се оправда, а напротив. Станахме свидетели на висок градус на политическо напрежение и неспирни проблеми за правителството. Сривът на търговския регистър, фалитът на застрахователната компания “Олимпик” и

Политическите схватки отхапаха от рейтинга на всички, но ГЕРБ все така с 3% пред БСП

- Проучване на изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа” - Спад в одобрението и за кабинета, и за президента  - Половината българи не искат предсрочни избори Скандалите през август и високият градус на политическо напрежение дават отражение на основните индикатори, които изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа” залага в

Италия: популистите на война срещу пресата

Луиджи ди Майо, една от двете ключови фигури на популисткото правителство на Италия, поведе война срещу пресата, като я обвини, че "замърсява дебата", и заплаши да спре рекламите, които обществените компании пускат във вестниците. "Вестниците вече всеки ден замърсяват обществения дебат и което е по-лошо: правят го с обществени пари",

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber