За дъвката на Обама и цената на демокрацията в Близкия изток

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/4663380 За дъвката на Обама и цената на демокрацията в Близкия изток За дъвката на Обама и цената на демокрацията в Близкия изток www.24chasa.bg

ПОСЛЕДНИТЕ 4 години арабските страни са в плен на хаоса и въоръжените конфликти, каквито не са преживявали през шестте десетилетия на независимо развитие.

От началото на т.нар. Арабска пролет този регион се люшка между драматични обрати, а социално-икономическата и политическата криза е пренесена върху терена на етно-религиозните вражди.

Християните и другите малцинствени групи в Близкия изток са подложени на преследвания и убийства, които ги принуждават да емигрират. Същевременно партиите на политическия ислям използват религията за преднамерено деформиране на общественото мнение.

Под прикритието на догматични каузи и аргументи те съумяват да заграбят властта и да се възползват от нейните облаги. Видно е и от начина, по който сега въоръжените шиитски милиции наложиха волята си по най-брутален начин в столицата на Ирак, както и в други големи градове. В същата тази страна подобно нещо направиха и джихадистите от “Ислямска държава” в съюз с местни сунитски племена и с бивши офицери от разтурената армия на Саддам Хюсеин. ИД извършва безотговорно всеки ден атентати срещу историята, разрушава музеи, паметници и градове на 3000 г. пред отворените очи и студените лица на света.

Йемен също бе разкъсана от враждуващи фракции, като по-големите градове бяха овладени от въоръжена шиитска групировка “Ал-Хути”, подкрепяна от Иран, докато в останалите територии вилнеят джихадистите от “Ал-Кайда” и “Ислямска държава”. Южният регион на страната е на прага на обявяване на независимост от Сана. Сирия след 4 г. гражданска война е разпокъсана, гражданите са подложени на убийства, а държавата - на разрушения, които карат голяма част от тях да избягат или емигрират от страната.

Либия практически вече не съществува като единна държава, защото е поделена между враждуващи ислямски въоръжени групировки, контролиращи столицата Триполи и други градове.

Ливан също е предмет на постоянни религиозни противоречия. Вече цяла година ливанските етно-религиозни общности не успяват да се споразумеят около избора на нов президент.

Това не изчерпва арабските страни, застрашени от превръщането им в провалени държави. За всички тях е характерно бързото ерозиране на институциите, разкриващо диктаторската същност на властта, чиито усилия бяха насочени предимно към изграждане на репресивни апарати, гарантиращи нейното оцеляване. Така вместо демократично управление, върховенство на закона и защита правата на хората без разлика на расова и религиозна основа, е налице възпроизвеждане на диктаторската власт.

Спомням си как Кондолиза Райс - бивш държавен секретар на САЩ, самокритично отбеляза в лекцията си пред Каирския университет, че “в името на стабилността на този регион американските администрации в течение на 60 г. подкрепяха диктаторските режими в Близкия изток в ущърб на демократичните принципи и правата на човека; след терористичните атаки от 11 септември 2001 г. обаче се убедихме, че междувременно сме изгубили и едното, и другото”.

Хаосът, породен от арабските въстания, придава на тези изводи изключително значение. Защото вместо свободата да доведе до демокрация, случи се обратното - култивираното от деспотичните режими насилие, омраза и отхвърляне на другия, бяха взети на въоръжение от техните приемници. Ислямистите успяха да откраднат революцията от младежите, които ги започнаха, превръщайки своите общества в пленници на религиозни догми, които породиха ново насилие и дадоха нови екстремистки разсейки.

Сега структурите на “Ислямска държава” тероризират сирийците в не по-малка степен от режима на Асад. В Ирак 12 г. след края на управлението на Саддам е налице сектантски терор, чиито жертви са хиляди невинни жители. По такъв начин понятието демокрация се превърна в куха фраза, над която издевателстват всички тогава, когато продължава безсмисленият кървав конфликт между различни сегменти в обществото, довел до окупирането на една трета на страната и редица важни градове от “Ислямска държава”. В самия Багдад вече се усеща диктатът на въоръжените шиитски милиции, които не се подчиняват на правителството.

Всичко това не поражда реакция у Вашингтон, макар и САЩ да се стремяха да превърнат Ирак в пример за новия демократичен Близък изток.

Днес този регион се мята между артилерийския тътен и въздушните удари, от една страна, и ужасните престъпления на джихадистите, които разширяват влиянието си, от друга. Политическата безперспективност и нарастването на социалния натиск обричат новите поколения.

Според доклада на организацията за Арабско развитие и възстановяване към ООН, през 2018 г. броят на завършилите висше образование арабски младежи ще достигне 105 млн. души. Това означава, че всички те ще излязат на пазара на труда, където безработицата надхвърля 50%.

И САЩ, и Европейският съюз не могат да се справят със заплахите, които идват от един Близък изток, който с все по-голяма скорост се плъзга към бездната на разпада и гражданските войни. Днес европейските държави са безсилни и объркани пред новата опасност “радикален ислям”, която представлява реална заплаха. Въпреки приближаването на този апокалипсис, Обама остава глух за разпада и войните в Близкия изток. “Вашингтон пост” беше написал по анонимен източник, че президентът продължава невъзмутимо да дъвче дъвката си, когато съветниците му говорят за засилващата се дезинтеграция на Сирия, Ирак, Йемен, Судан и Ливан, както и за иранския “принос” за хаоса в целия регион.

Ислямистите откраднаха

революцията от младите,

а обществата станаха

пленници на екстремизма

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Лично мнение

Дойде ли време да спрем да местим стрелките?

Двойното време е нелогичен анахронизъм ЛЯТНОТО часово време като организация на светлата част от денонощието, е въведено исторически като мярка за икономия на електрическа енергия за осветление. По-късно, набрало инерция, то се мотивира и като мярка за повишаване на качеството на живота. Приключи обществената консултация на Европейската комисия,

Магистралите на Италия от Мусолини до Салвини

Срутеният виадукт в Генуа днес се превръща в емблема на италианския застой МАГИСТРАЛИТЕ и виадуктите са емблема на италианската модернизация през 20-те години. По замисъл магистралите въплъщават гордостта на нацията и са изблик на волята й за модернизация. Свързват индустриалните и аграрните центрове в северната част на страната с пазарите отвъд

Валери Симеонов: Ето 8 факти и обстоятелства, които опровергават депутата Сидеров

Вицепремиерът Валери Симеонов отговори на атаката на Волен Сидеров във фейсбук. По повод изявленията на народния представител Волен Сидеров пред медии, направени на 14.8.2018 г. в Бургас, след като изисках и се запознах с пълната документация по повод действията на РЗИ - Бургас, и ОД на МВР - Бургас, държа да изнеса следните факти и обстоятелства,

Патриоти с фалшиви знамена

Защо Сидеров и Симеонов се карат пред цялата държава като разтрогната брачна двойка ТЪКМО се бяхме умислили над идеята на Красимир Каракачанов да внесе закон за фалшивите новини и не щеш ли, самият войвода изпадна в неистинска ситуация. На фона на лаещите скандали между Волен Сидеров и Валери Симеонов той излезе да обяснява пред стълбището на

Коментар на седмицата №3: Как козата на баба Дора изяде битата баба Митка

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на седмицата. Този е №3 и е събрал над 77 000 прочитания. Или защо никой не протестира и не отрази побоя в село Септемврийци ЕДНА коза срещу една баба. И тотална загуба за човека. Покрай стадото на баба Дора, която стигна дори до фалшивите новини. Цяла България тръпнеше за новини от стадото.

Коментар на седмицата №3: Европа е под заплаха - не от Тръмп, а от новия свят

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на седмицата. Този е №3 и е събрал над 11 404 прочитания: Притеснявам се да не ни се наложи спешно да харчим повече от 4 на сто за отбрана ДОНАЛД Тръмп не дължи нищо на миналото, на факта, че трансатлантическата връзка на патронаж от страна на Вашингтон към Западна Европа след разгрома на Хитлер

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Лично мнение

Европа е под заплаха - не от Тръмп, а от новия свят

Притеснявам се да не ни се наложи спешно да харчим повече от 4 на сто за отбрана ДОНАЛД Тръмп не дължи нищо на миналото, на факта, че трансатлантическата връзка на патронаж от страна на Вашингтон към Западна Европа след разгрома на Хитлер създаде и утвърди ролята на САЩ като свръхвелика сила. Той не смята за необходимо да си припомня,

Кой не иска още едни 1 млрд. лв. в хазната

Странно е вицепремиер да се обявява против закон за правила при горивата, след като сивият сектор е 30% СЛЕДЕЙКИ дебатите около новия закон за горивата, човек може да остане с впечатлението, че държавата е силно разколебана в желанието си да вземе още един млрд. лв. годишно като приход в хазната. А когато това колебание идва от вицепремиер,

Колко струва животът на човек с увреждания?

Битката е солидарна - за всички групи. По конвенцията на ООН България е длъжна да осигури 20 млрд. лева ИВАН ЛЮБЕНОВ, Обединение на социалните работници ПОЗВОЛЯВАМ си да направя бърз анализ от позицията на човек с увреждане, нуждаещ се от лична помощ, но и като експерт в социална сфера от повече от 20 г.

Турция и Русия - голямата разлика

Икономическият национализъм ще е в основата на опита на Ердоган да укрепи властта си НЕ ОТПИСВАЙТЕ Турция. И не сравнявайте дефектната ѝ демокрация с Русия. Разликата е сериозна. Турция е дълбоко разделена страна и това разделение, макар и не както ни се иска на нас и далеч не по най-справедливия начин, се отрази в изборите.

ТЕЛК да не включва само водещото заболяване

С оценка, основана вече само на целта икономии, ние ще трябва да сме вече най-работоспособните, иначе губим пенсията си ЙОРДАНКА ТОДОРОВА, председател на майките в инвалидни колички в България ХОРАТА с увреждания живеят с мизерни пенсии средно по 223 лева. Именно национално представените организации за правата им са тези,

“Антиквизацията” на Македония и тиквеният манталитет

За името на Македония България се държи зряло и сдържано ПОЗИЦИЯТА на българското правителство по последните развития на проблема за името на Македония е адекватна и зряла. България има своите неотменими национални интереси, свързани с нашата съседка Република Македония, и ние сме решили да защитаваме тези интереси в отговорно съгласие с

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber