Убиецът на Вероника - "братовчед" на Братя Галеви

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/4639714 Убиецът на Вероника - "братовчед" на Братя Галеви Убиецът на Вероника - "братовчед" на Братя Галеви www.24chasa.bg

 

Да ни кажат ясно - колко хиляди осъдени
бандити се издирват, за да ги вкарат в затвора

СТРАННА суматоха настана вчера покрай новината за заловения убиец на студентката Вероника Здравкова - отговорните институции не можеха да преброят колко точно влезли в сила присъди има злодеят и въпреки тях се е разхождал в търсене на нови жертви. Една, две или може би три? Кой знае? А и оказва се, подобен факт няма абсолютно никакво значение за правния мир на България, защото бандитът си е на свобода, а органите на реда го издирвали, за да си излежал присъдата.
Ако не беше трагично заради нелепата и жестока смърт на 23-годишната Вероника, щеше да е комично. Но така е в държавата, шампион по абсурдите. Не знам как родителите на момичето ще приемат изобщо истината за трагичната съдба на детето си. Как до края на дните си ще преглъщат сълзите си, че са отгледали момиче за чудо и приказ, но са го оставили да живее в една абсолютно непредсказуема страна, в която за никого няма гаранции, че ще оцелее до вечерта.
Че няма
да го причака в
тъмното някой
нелекуван
психопат
или че няма да го удари смъртоносно някой рецидивист шофьор из пътищата на България, издирван и с присъди, с отнета от години книжка.
Че няма да го ограби някой "известен на полицията" бандит - циганин, българин, все тая.
Че няма да го пребие или направо да го убие - с ритници или с куршуми, някой "издирван" престъпник.
Как се докарахме дотук като държава и като общество, е въпрос от изключителна важност, но да не потъваме във философски размишления, а да тръгнем с малки стъпки да се измъкваме от тресавището, в което и сами се натикахме. Сами, защото позволихме да ни залъгват от сутрин до вечер, че ето, престъпниците са ни на мушката, че всеки момент ще ги натикаме в миша дупка - там, където им е мястото.
Само дето животът всеки ден ни доказва по противен начин точно обратното. Не -
държавата е
комфортно място
за убийци,
грабители,
бандити от всякакъв калибър главно защото законът ги пази.
Защото държавата им позволява да си веят байрака, докато нормалните хора са претръпнали от ужас.
Хайде да видим кой отговорен човек ще се изправи да ни обясни защо въпросният убиец на Вероника се е разхождал на воля при влезли в сила присъди - една ли, две ли, три ли? Търсили ли са го наистина, за да отиде в затвора, или само са му намигвали?
Излязъл наскоро от затвора, пак направил престъпление, пак го осъдили, но той, виждате ли, им се измъкнал. После пак посегнал - нападнал жена, откраднал пари, пак го осъдили... Рецидивист, та дрънка. И пак избягал.
Станал с други думи братовчед на Братя Галеви, на Брендо, на убийците на Стоян Балтов, на двойния касапин пред дискотека "Соло". На Хюриет Сюлейманов, чийто автомобил се вряза в кола с четирима младежи и уби трима - изчезнал и не се явил на делото. А като не се е явил, няма значение дали ще го съдят, дали ще има присъда...
Да не припомняме случаите на всеки от тях, а и те са само по-известните в пейзажа. Всички тях ги обединява едно - роднини са по бягство от българското правосъдие. Спасили са се от справедливото възмездие, което в името на българското общество държавата им е отредила.
Само дето резултатът е този: възмездие няма, няма и справедливост, а българското общество продължава да търпи.
Търпи да убиват
децата му
- вчера беше Вероника, преди години бяха Стоян Балтов, Кирил Въжаров, Васил Александров...
Да изброяваме ли всички жертви, които България дава само защото бандити, престъпници, всякакви елементарни маргинали и най-обикновени пройдохи знаят, че могат да вилнеят на воля безнаказано, защото няма кой да ги озапти, няма кой да ги хване за врата и да не ги изпуска, докато не си получат заслуженото.
Знаят, че в България има закони, но има и вратички - като "подписка", като "домашен арест" и всякакви тем подобни
фльонги,
измайсторени за
удобство на
същите тези
бандити
След бягството на Братя Галеви и Брендо ни обещаха (главно заради натиска от Брюксел и онези "лоши" доклади) бързи и даже спешни промени в закона, за да не ни бягат бандитите. Минаха два месеца, нищо... Бягат си и това е.
И даже не ни казват какъв точно е размерът на бедствието с бягствата. Нека да ни съобщят точно колко хиляди осъдени бандити с влезли в сила присъди в момента се издирват в държавата.
За какво са осъдени - за кражба, за нападение, за убийство... За да си знаем какво ни чака, какво дебне зад ъгъла децата ни. И това да е най-важната информация в държавата.
Да ни съобщават всеки ден - днес броят на издирваните с влезли в сила присъди е 1000, 2000 души... Така поне ще следим динамиката в този типично български процес или, ако говорим сериозно - ще знаем как си върши работата българското правосъдие.
Защото за какво ще ни е това правосъдие, ако не може да си докара работата докрай - колкото и бандити да осъдиш, ако не ги вкарваш в затвора, ако ти бягат всеки ден, ползата от цялата история клони към нула.
А щом клони към нула, значи след толкова горчиви уроци пак нищо не сме научили. И смъртта на Вероника няма да е последната, а само поредната. Поредната жертва на общата ни търпеливост, че да, тя, държавата, не си е свършила работата. Но нека не се самозаблуждаваме, защото ние сме тази държава и ние сме тези, които трябва да я накараме да си свърши работата. Иначе ще продължаваме да плащаме непомерната цена с човешки живот като този на Вероника.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Лично мнение

Дойде ли време да спрем да местим стрелките?

Двойното време е нелогичен анахронизъм ЛЯТНОТО часово време като организация на светлата част от денонощието, е въведено исторически като мярка за икономия на електрическа енергия за осветление. По-късно, набрало инерция, то се мотивира и като мярка за повишаване на качеството на живота. Приключи обществената консултация на Европейската комисия,

Магистралите на Италия от Мусолини до Салвини

Срутеният виадукт в Генуа днес се превръща в емблема на италианския застой МАГИСТРАЛИТЕ и виадуктите са емблема на италианската модернизация през 20-те години. По замисъл магистралите въплъщават гордостта на нацията и са изблик на волята й за модернизация. Свързват индустриалните и аграрните центрове в северната част на страната с пазарите отвъд

Валери Симеонов: Ето 8 факти и обстоятелства, които опровергават депутата Сидеров

Вицепремиерът Валери Симеонов отговори на атаката на Волен Сидеров във фейсбук. По повод изявленията на народния представител Волен Сидеров пред медии, направени на 14.8.2018 г. в Бургас, след като изисках и се запознах с пълната документация по повод действията на РЗИ - Бургас, и ОД на МВР - Бургас, държа да изнеса следните факти и обстоятелства,

Патриоти с фалшиви знамена

Защо Сидеров и Симеонов се карат пред цялата държава като разтрогната брачна двойка ТЪКМО се бяхме умислили над идеята на Красимир Каракачанов да внесе закон за фалшивите новини и не щеш ли, самият войвода изпадна в неистинска ситуация. На фона на лаещите скандали между Волен Сидеров и Валери Симеонов той излезе да обяснява пред стълбището на

Коментар на седмицата №3: Как козата на баба Дора изяде битата баба Митка

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на седмицата. Този е №3 и е събрал над 77 000 прочитания. Или защо никой не протестира и не отрази побоя в село Септемврийци ЕДНА коза срещу една баба. И тотална загуба за човека. Покрай стадото на баба Дора, която стигна дори до фалшивите новини. Цяла България тръпнеше за новини от стадото.

Коментар на седмицата №3: Европа е под заплаха - не от Тръмп, а от новия свят

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на седмицата. Този е №3 и е събрал над 11 404 прочитания: Притеснявам се да не ни се наложи спешно да харчим повече от 4 на сто за отбрана ДОНАЛД Тръмп не дължи нищо на миналото, на факта, че трансатлантическата връзка на патронаж от страна на Вашингтон към Западна Европа след разгрома на Хитлер

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Лично мнение

Европа е под заплаха - не от Тръмп, а от новия свят

Притеснявам се да не ни се наложи спешно да харчим повече от 4 на сто за отбрана ДОНАЛД Тръмп не дължи нищо на миналото, на факта, че трансатлантическата връзка на патронаж от страна на Вашингтон към Западна Европа след разгрома на Хитлер създаде и утвърди ролята на САЩ като свръхвелика сила. Той не смята за необходимо да си припомня,

Кой не иска още едни 1 млрд. лв. в хазната

Странно е вицепремиер да се обявява против закон за правила при горивата, след като сивият сектор е 30% СЛЕДЕЙКИ дебатите около новия закон за горивата, човек може да остане с впечатлението, че държавата е силно разколебана в желанието си да вземе още един млрд. лв. годишно като приход в хазната. А когато това колебание идва от вицепремиер,

Колко струва животът на човек с увреждания?

Битката е солидарна - за всички групи. По конвенцията на ООН България е длъжна да осигури 20 млрд. лева ИВАН ЛЮБЕНОВ, Обединение на социалните работници ПОЗВОЛЯВАМ си да направя бърз анализ от позицията на човек с увреждане, нуждаещ се от лична помощ, но и като експерт в социална сфера от повече от 20 г.

Турция и Русия - голямата разлика

Икономическият национализъм ще е в основата на опита на Ердоган да укрепи властта си НЕ ОТПИСВАЙТЕ Турция. И не сравнявайте дефектната ѝ демокрация с Русия. Разликата е сериозна. Турция е дълбоко разделена страна и това разделение, макар и не както ни се иска на нас и далеч не по най-справедливия начин, се отрази в изборите.

ТЕЛК да не включва само водещото заболяване

С оценка, основана вече само на целта икономии, ние ще трябва да сме вече най-работоспособните, иначе губим пенсията си ЙОРДАНКА ТОДОРОВА, председател на майките в инвалидни колички в България ХОРАТА с увреждания живеят с мизерни пенсии средно по 223 лева. Именно национално представените организации за правата им са тези,

“Антиквизацията” на Македония и тиквеният манталитет

За името на Македония България се държи зряло и сдържано ПОЗИЦИЯТА на българското правителство по последните развития на проблема за името на Македония е адекватна и зряла. България има своите неотменими национални интереси, свързани с нашата съседка Република Македония, и ние сме решили да защитаваме тези интереси в отговорно съгласие с

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber