Иван Тотев, кмет на Пловдив: Красивият град е като жена - не полагаш ли грижи, вехне

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/3778048 Иван Тотев, кмет на Пловдив: Красивият град е като жена - не полагаш ли грижи, вехне Иван Тотев, кмет на Пловдив: Красивият град е като жена - не полагаш ли грижи, вехне www.24chasa.bg

- Г-н Тотев, за втора поредна година Пловдив е удостоен с престижен приз от класацията на в. “24 часа” и “Дарик”. Макар да получихте награда за “Най-красив град в България”, не изпитахте ли “бяла завист” към колегите си от Бургас и Търново, чиито градове са най-добри за живот?

- В този мандат има амбициозни кметове, които действително полагат усилия за градовете си. В приятелски отношения сме и аз им честитя още веднъж. Но мисля, че наградата на Пловдив е най-заслужена, защото наистина няма по-красив град в България. Тя е сериозна оценка за нашето управление. Миналата година бяхме удостоени за най-културен град, което е безспорно. Тези призове са резултат от работата и на администрацията. Красотата на един град е като тази на една жена. Ако не полагаш непрестанни грижи за външния  вид, то нейната хубост ще започне да вехне. А Пловдив е прекрасен и става все по-красив.

- Ласкаят ли ви думите на директорката на Националната художествена галерия Бисера Йосифова? Тя ви изпрати с думите, че за нея има два града в света - Лондон и Пловдив.

- Пловдив е съизмерим с най-красивите световни градове. Неслучайно големият художник Димитър Киров казваше, че за него има само три града - Истанбул, където е роден, Париж, в който твори, и Пловдив, в който живее. Нашият град е запомнящ се. За разлика от други, които не оставят дълготрайни спомени у туристите, защото са строени по един и същи модел и са безлични.

- На церемонията цитирахте античния автор Лукиян от Самосата, който през II век пише за Пловдив: “Наистина, Херакле, това е най-големият и най-красивият от всички градове. Отдалече блести красотата му”. Не разчитате ли прекомерно на даденостите, които Пловдив е получил още в древността?

- Разбира се, че няма друг град у нас с по-богато антично наследство.
Неслучайно наричат Пловдив втори Рим. Но в историята на града има и други периоди, които оставят отпечатък в днешния ден. Те също дават тежест и блясък. Сградите по главната улица са в стил необарок и сецесион, дело на прочутия архитект Йосиф Шнитер.

- А вие какви усилия полагате за поддръжката им?

- Премахнахме шарените тенти и задължихме собствениците на заведения да поставят сенници само в един цвят - светлобежов. Това въздейства върху възприятието. Накарахме търговците да променят рекламите на магазините - да не се натрапват, за да изпъква архитектурата. Подготвяме подробен устройствен план, който премахва външните тела на климатиците от старинните къщи.

- Защо поискахте съдействие от регионалния министър Десислава Терзиева във връзка с ремонта на сгради, които не са общинска собственост?

- Това е голям проблем. Да вземем Стария Пловдив. Там почти всички общински сгради са ремонтирани. А в резервата повечето имоти са частни. Безсилни сме да задължим собствениците им да ги стегнат. Говорил съм и с колеги, които се сблъскват със същото. Трябва чрез законодателни промени да ни бъдат развързани ръцете - общината да ремонтира частни запуснати къщи, но срещу ипотека. Такава практика съществува на Запад, а при нас е невъзможна. Тук е мястото на държавата да реши този проблем.

- Какво предстои да се случи т.г. в Пловдив?

- Античният театър вече е с невероятно художествено осветление и блести нощем като Акропола в Атина. Тепетата също са осветени и се виждат още от магистралата. Продължаваме с инвестиции в културно-историческото наследство. Един от големите проекти т.г. е разширяването на пешеходните зони и оформянето на кв. “Капана” в най-големия артквартал.

Тази година приключват разкопките на централния площад, където вече са разкрити западните пропилеи на Римския форум. Антиките ще бъдат експонирани в съвременна градска среда и пловдивчани и туристите ще се разхождат по старини на повече от 2000 години. Тръгват проучвания и на Небет тепе - единствения паметник на Балканите, чиито пластове започват от 6000 г. преди Христа и стигат до Османския париод.

- Има ли резултат от срещата ви с Пламен Орешарски, от когото поискахте пари за довършване на многофункционалната зала, която пловдивчани чакат 40 г.?

- Хубаво е, че има диалог с правителството. Проведохме среща с премиера, на която присъстваха и пловдивски депутати от ГЕРБ и БСП. Орешарски ни изслуша, разбра колко е важно Пловдив да има зала. Тя е готова 80%. Нужни са 12 млн. лева за окончателното  довършване, а работата е за не повече от 3 месеца. Министър-председателят се убеди, че за този важен обект нямаме партийно делене.

- Какво е да си кмет на Пловдив?

- Невероятно, това е по-високо ниво отколкото да си министър. Оставаш в историята на този хилядолетен град.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Георги Първанов: България може да има и твърда ориентация към ЕС, и равноправни отношения с Русия и другите страни от Изтока

Ако на всяка стъпка президент и правителство не просто спорят, а са в престрелка, това отнема авторитета им Европейският съюз е пред трудни и решаващи времена. Той трябва да се справя с няколко предизвикателства едновременно в един разбъркан свят. Преди дни чухме годишната реч на шефа на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер “За състоянието на съюза”.

Славена Вътова: Носех дрехите на брат си, докато мама не ме записа на курс за модели

Красавицата е водеща на новото спортно предаване по БНТ “Спортисимо”. Все още е в майчинство и се грижи за дъщерите си Ема и Анна Славена Вътова е родена през 1989 г. в Шумен, но расте в различни градове заради баща си, който е военен. Като малка спортува лека атлетика и тенис на маса, откъдето печели отборни награди.

Ревизоро: Поправка в НК ще има. Който се кани да се занимава с контрабанда, да знае - законът ще стане суров!

Обещах на главния прокурор да потърся подкрепа. Съмнявам се, че ще има партия, която да застане на страната на сивата икономика - Главният прокурор Сотир Цацаров направи три предложения за промени в Наказателния кодекс на последното заседание на комисията, която оглавявате. Каква ще е съдбата им, г-н Димитров?

Акад. Георги Марков: Някои не разбират Деня на независимостта - казват: нали вече сме били свободни

В световната история най-много се помнят масовите убийци - от Нерон и Цезар до Хитлер и Сталин, казва историкът МИЛА ГЕШАКОВА - 110 години честваме на 22 септември от обявяването на Независимостта на България. Дали защото някои ваши колеги го наричат “жалко събитие”, този празник се оказва някак в сянката на 3 март и 6 септември, акад. Марков?

Д-р Александър Заимов: Ако има 6 или 7 здравни фонда, те ще се конкурират, ще падат цени и ще има по-качествено лечение

1 милион българи не се осигуряват, това е твърде много, казва д-р Александър Заимов, член на УС на Българския лекарски съюз - Д-р Заимов, кое е доброто и кое лошото от вариантите за нов здравноосигурителен модел на министър Кирил Ананиев? - Основното при двата варианта е, че трябва много добра предварителна подготовка.

Доц. д-р Румяна Коларова: Президентът загатна, че има търсене за нова партия сред левеещите се бизнесмени

Рано е да се говори за предсрочен вот - кабинетът на Борисов и мнозинството имат още управленски и политически ресурс Стратегията на Радев - да гарантира разширяване на периферията от симпатизанти на БСП към политическия център Всеки опит на държавния глава да се ангажира с партиен проект ще бъде деструктивен,

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Александър Ненков: С парите от толсистемата пътищата ще бъдат по-добри до 10 години

Хартиена винетка може да се направи електронна и от вкъщи  Толтакса няма да се плаща за отсечки в лошо състояние Магистралите вече се задъхват, трябва да се разширят, затова са необходими много средства Трябва да се изгради система за контрол, за да се ползват коланите в автобусите, казва Александър Ненков,

Януш Войчеховски: 400 000 души умират преждевременно в ЕС всяка година заради мръсен въздух

Отчитаме намаляване на замърсяването в София от 2010 до 2016 г. Не бива да тълкувате доклада като критика към България ЕК трябва да ускори процедурите за нарушение В София няма станция за мониторинг на промишлени съоръжения  Замърсяването на въздуха не е проблем само на определен град или страна, това е проблем на ЕС, казва Войчеховски,

Александър Манолев: Интересите в транспорта са за милиарди и очевидно пречех на някого

Няма съмнение, че атаката срещу мен бе целенасочено организирана, казва зам.-министърът на икономиката, който отказа да стане министър на транспорта - Г-н Манолев, след като обявихте, че оттегляте кандидатурата си за министър на транспорта, казахте, че ви трябват няколко дни, за да си отговорите на някои въпроси. Направихте ли го?

Фандъкова: Работим за модерен градски транспорт в София, така повече хора ще слязат от колите и въздухът ще е по-чист

Дълъг пешеходен маршрут ще свърже Южния парк с площада пред храма “Св. Ал. Невски”. Ще минава през НДК, “Витошка”, пл. “Св. Неделя”, ул. “Съборна” и Градската градина, казва в интервю кметът на София Най-големият проект, който променя града, е метрото Правим програма за финансиране на проекти за реставрация на ценни сгради Търсим терен за нов

Писателят Александър Секулов: Сигурен съм, че Одисей ще обходи Европа

Пиесата му “Няма ток за електрическия стол” се репетира  в Чикаго Кой е Александър Секулов? В спокойното откъм изненади пространство на БГ драматургията настъпи оживление. Трупата на “Трап доoр тиътър” от Чикаго ще постави на тяхна сцена пиесата “Няма ток за електрическия стол” от Александър Секулов.

Фабрицио Паризи: Докато стреляха по папата, бях със Сергей Антонов в посолството ни в Рим

Кола на карабинерите ме следваше, като ходех на училище, казва днешният музикант, чиито песни се слушат по цял свят - Имате интересен произход, разкажете за него. - Баща ми Пиеро Паризи е италианец, беше музикален продуцент, който за съжаление, вече не е между живите. Роден в Рим, но корените му идват от Южна Италия, имам роднини в Сицилия,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber