Октомври може да бъде наречен "тиквен" месец. Това е времето когато тиквите са прибрани от полето и с тях може да се приготвя вкусна храна, наситена с витамини, антиоксиданти и каротин.
Американски тиквен сладкиш
Продукти: две чаши и половина тиквено пюре (тиквата предварително е сварена с малко вода), 3/4 чаена чаша захар, 3/4 чаена чаша мляко, 3 яйца, 1 с. л. брашно, 1 ч. л. канела, 1 ч. л. джинджифил (може да се настърже пресен корен), 1 ч. л. сол, 1 ванилия, 1/2 ч. л. Смляно индийско орехче, 1/2 ч.л. Млян карамфил, 1/2 кг. многолистно тесто.
Разстелете тестото в не много висок съд от йенско стъкло (с него ще
сервирате) равномерно по дъното и стените. В друг съд разбийте яйцата и добавете всички останали продукти. Разбийте с миксер до получаване на еднородна смес. Изсипете върху тестото и печете в предварително нагрята до 220 градуса фурна в продължение на 2 часа. Периодично проверявайте да не загори отгоре. При необходимост покрийте със станиол.
Пирогът е готов когато дървената клечка излиза от тиквената маса чиста. Оставете да изстине и сервирайте с разбита отгоре сметана.