Статии от: Мария Милкова

Банките с рекордна печалба - 951 млн. лв. за 7 месеца (Обзор)

Банките отчитат рекордна печалба от 951 млн. лв. за първите 7 месеца на 2018 г. спрямо 790 млн. лв. за същия период на 2017-а, сочат данни на БНБ. Собственият капитал в баланса на банковата система в края на юли е 12,2 млрд. лв., а активите достигат 102,3 млрд. лв. Отчита се ръст на вземанията от кредитни институции и в кредитния портфейл,

Заявленията за “Олимпик” - по пощата

Клиентите на фалиралия застраховател “Олимпик” могат да подадат заявление за изплащане на предварително прекратените полици по пощата. В сайта на компанията са публикувани заявленията, които се попълват и изпращат до седалището на компанията у нас - гр. София , бул. “Гоце Делчев” № 142 -142А. Другият начин да се предяви искането е в 5-те

ББР кредитира компании със 150 млн. лв.

Българската банка за развитие пуска нов кредитен продукт за директно финансиране по плана “Юнкер”, съобщиха от финансовата институция. Финансовият продукт е предназначен за българските предприятия по линия на плана. Програмата за директно финансиране е на стойност 150 млн. лв. Тя е насочена за подкрепа на микро-, малки,

74 хил. от “Олимпик” още са без автополица

73 939 автомобила, застраховани във фалиралата компания “Олимпик”, все още не са прехвърлили полиците си при друг застраховател. Това сочи справка на Гаранционния фонд към петък. Полиците на близо 200 хиляди клиенти на “Олимпик” бяха прекратени на 18 август. В края на миналата седмица изтече гратисният период за застрахованите в компанията.

“Гражданска отговорност” поскъпна пак, стигна 300 лв.

От началото на годината се е вдигнала с 50% “Гражданска отговорност” отново поскъпна и при някои от големите компании вече е над 300 лв., показва справка на “24 часа”. За близо 10 дни цените на полиците са се вдигнали с близо 30 лева. В средата на август средната цена за масовите автомобили с двигател до 2000 кубика е била 270 лв.

1 млрд. лв. дупка за застрахователите води до по-скъпи полици или таван на обезщетенията

Между 800 млн. и 1,3 млрд. лева може да достигне дупката между сумите за изплащане на обезщетения и приходите на застрахователите. Това посочи главният секретар на Асоциацията на българските застрахователи Нина Колчакова. Към края на миналата година недостигът е бил към 60 млн. лв., но се очаква да достигне 1 млрд.

Депозитите достигнаха рекордните 75,2 млрд. лв.

Общият размер на депозитите през юли достигна рекордните 75,2 млрд. лева, което е с 8,5% повече от година по-рано, показват данни на БНБ. Домакинствата държат 49,3 млрд. лв. в банките или 7,3% повече от година по-рано, а при финансовите предприятия има намаление с 18% на годишна база. Нефинансовите предприятия имат в депозити 23,2 млрд. лв.

36 млн. лв. само за 3 г. е платила държавата заради катастрофи в чужбина с коли с BG номера (Обзор)

Премиерът: Има хора с по 300-400 автомобила, които застраховат. Карат ги в Румъния, Италия, Германия, Македония и Гърция “Имаме съществен проблем в застраховането - автомобили с български номера, които се карат в Румъния, Италия, Германия, Македония и Гърция. Има хора с по 300-400 автомобили, които застраховат”.

Борисов за Търговския регистър: Защитих ги, всеки на мое място би ги нападнал

Аз много пъти правих предсрочни парламентарни избори, знаете резултатите. Ще е прецедент в Европа да им угаждаме на всеки 6 месеца да правим избори, каза премиерът Бойко Борисов току-що в колоарите на парламента.  В КФН председателят не носи отговорност за ресорите, коментира ситуацията с фалиралия застраховател "Олимпик".

Цветан Цветанов: Не беше ли умишлено саботиран Търговският регистър

Не беше ли умишлено саботиран Търговският регистър, от някой, който иска да създаде проблем в държавата и да каже днес, че правителството е виновно затова. Това заяви лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов от трибуната на Народното събрание. Искам да попитам дали фирмата "Лирекс" изпълнява коректно договора към държавата.

Парламентът прие оставката на Ралица Агайн

Парламентът прие оставката на зам-шефът на Комисията за финансов надзор Ралица Агайн. Тя е входирана днес в парламента при инвънредното заседание, заради ситуацията с фалиралия застраховател "Олимпик". Предложението беше подкрепено с 138 гласа.3 народни представители се въздържа и 3 гласуваха против.

Агайн: Лицензът на "Олимпик" е отнет заради сделки през 2017-а

Лицензът на компанията "Олимпик" е отнет заради сделки през 2017 г. Те са повлияли на баланса му към края на годината - покупка на застраховател в Бразилия за 150 млн. евро. както и друга сделка за 24 млн. евро. Одиторите на застрахователя са оценили, че тези активи не могат да бъдат приети на тази стойност.

Ралица Агайн подава оставка като зам.-шеф на Финансовия регулатор

Ралица Агайн подава оставка като зам-шеф на Комисията за финансов надзор. Това съобщи тя в кулоарите на парламента при извънредното заседание за фалиралата компания "Олимпик". “Това е морален и емоционален ангажимент към хората. Държа да подчертая, че всички правомощия на Комисията за финансов надзор са приложени и няма никакъв пропуск във

Не избирайте застраховател заради ниска цена на полицата

След фалита на “Олимпик” изборът на застраховател доби особена актуалност, за да се спестят главоболията, които сега имат 200 000 българи с полици в кипърската компания. Финансисти и брокери посочват няколко задължителни неща, които трябва да бъдат проверени преди подписването на договор. Най-важното от тях е дали застрахователят притежава лиценз

Държавата плаща обезщетения вместо “Олимпик”, но след делото за фалит

Държавата ще плати обезщетенията по полиците “Гражданска отговорност” на “Олимпик”, но след края на делото за фалит на застрахователя, което ще се гледа в Кипър. Преди да има окончателно обявяване в несъстоятелност на компанията, преводи не могат да се правят, уточниха експертите. Парите ще се дадат през Гаранционния фонд и Обезпечителния фонд,

Правителството иска оставката на Ралица Агайн от финансовия надзор

Правителството смята, че Ралица Агайн трябва да освободи поста си като зам-председател на Комисията за финансов надзор. Това заяви финансовият министър след среща с премиера Бойко Борисов, шефът на регулатора Карина Караиванова и ДАНС за ситуацията с фалиралата кипърска компания Олимпик. Отнемането на лиценза остави близо 200 000 българи без

Месото в България евтино, само в Полша плащат по-малко

Месото в България е на второ място в ЕС по най-ниска цена, показват данни на Евростат за цените през 2017 г. Полша е страната в ЕС, където може да се намери най-евтино месо. По принцип там храната е с около 43% по-ниска от средната за ЕС. Българите са можели да си направят барбекю с месо, което е с 42% под средното за Европейския съюз,

Сезонните храни поевтиняха

Сезонните храни на едро отчитат лек спад в цените, показват данни на Държавната комисия по стокови борси и тържища. Индексът на тържищните цени се е понижил до 1,311 пункта за миналата седмица. Зареждането на чушкопека със зелен и червен пипер е по-евтино съответно с 13,5 и 14,4% в сравнение със седмица по-рано.

9,3 млн. лв. трябва да върне "Олимпик" по прекратените полици

9,3 млн. лв. трябва да възстанови "Олимпик" по прекратените полици. Общата стойност на премиите по тези полици е 40 млн. лв. Общата стойност на загубите, които всички клиенти на застрахователя ще имат е 9,3 млн. лв. Това обяви зам.-председателят на Комисията за финансов надзор Ралица Агайн на пресконференция за ситуацията със застрахователя,

Българинът спестява 143 лв. на 3 месеца, харчи за храна и жилище

Доходите с ръст 8,7%, разходите - с 11,4% Българинът спестява 143 лв. за 3 месеца, като основно харчовете му са за храна и поддръжка на жилището. Това показват данни на НСИ за потреблението на домакинствата у нас през второто тримесечие на 2018 г. (виж графиката). Общият доход средно на лице от домакинство е 1474 лв. през април - юни 2018 г.

Пари от “Олимпик” ще се вземат след години, когато мине фалитът на застрахователя

Ликвидаторът ще обяви кога да се предявят исканията за неизплатени обезщетения Хората, които имат да получават остатък от платени застраховки на “Олимпик” или обезщетения, вероятно ще трябва да почакат години, за да си вземат парите. Това коментираха експерти, след като от Комисията за финансов надзор заявиха, че лицата,

417 млн. лв. за градско развитие и стартъпи от Фонд на фондовете

417 млн. лв. предоставя Фонд на фондовете за инвестиции в градско развитие и развиване на стартиращи компании. Това обяви изпълнителният директор на фонда Светослава Георгиева на пресконференция. Тя посочи, че са приключили 2 ключови процедури и обяви финансовите посредници, които ще управляват средствата по двата фонда.

Клиентите на фалиралия “Олимпик” трябва да правят нови полици

Клиентите на застрахователната компания “Олимпик” трябва да сключат нова застраховка “Гражданска отговорност” на 18 август 2018 г. Това съобщи Комисията за финансов надзор във вторник. Регулаторът посочва, че застраховката може да се сключи и от друго лице. Според Би Ти Ви 200 000 коли ще останат без застраховка.

417 млн. лв. за градско развитие и стартъпи от Фонда на фондовете

417 млн. лв. предоставя Фондът на фондовете за инвестиции в градско развитие и стартиращи компании, заяви изпълнителният директор Светослава Георгиева във вторник. Тя посочи, че посредниците вече са избрани, а до края на годината се очаква крайните получатели да могат да кандидатстват за финансиране.

Храната - за българина това е 1/3 от разходите му

Харчим най-много за здраве и комуникации в Европа Най-голям дял в харчовете на българите е за храна и безалкохолни напитки, сочат данни на НСИ за потреблението на член от домакинство в България за 2017-а. Българите са изразходвали през 2017 г. за храна средно по 5217 лв. на лице от домакинство, което е с 9,7% повече в сравнение с 2016-а.

Българите имаме генетична надареност за математика

6-годишният Мартин пребори 1500 деца в Банкок. Всеки ден вместо час на таблета решава тест по смятане   През февруари Мартин Матов става шампион по математика в Банкок с най-висок резултат от 1500 участници, а сред тях има представители на най-добрите математически школи - руската, тайландската и китайската.

ББР с първи договор по плана “Юнкер”

Българската банка за развитие (ББР) подписа първия договор за финансиране по плана “Юнкер” с Търговска банка Д. ББР ще предостави 15 млн. евро за българския бизнес. Според споразумението се поема и до 100% гаранция към банката партньор. Програмата е насочена към компании с персонал до 3000 души, като 70% от средствата са за малки и средни

50% от колите у нас на 20 години - най-стари в ЕС

Българският шофьор предпочита автомобил с дизелово гориво Близо 50% от автомобилния парк у нас е на над 20 г., показват данни на Евростат и Асоциацията на автомобилните производители за 2017 г. 1,5 млн. леки коли в България са над тази възраст. Тези до 15 г. са около 35%, което 1,3 млн. броя. Автомобилите, които са до 10 г.

Най-важното

Следвайте във Viber