Начало, Животът

Второто класиране върна Английската

Снимка: Интернет
Снимка: Интернет

Първа английска гимназия си върна традиционното второ място по бал на второто класиране за елитните гимназии в София. Това съобщи вчера шефката на просветния инспекторат в столицата Ваня Кастрева. Директорите на гимназиите получиха списъци с имената на учениците във втората класация в късния следобед.

Софийската математическа гимназия, която на първата класация беше заела второ място след Немската, сега е чак на четвърто след Испанската. Най-ниският бал за Немската е 33,608, за Английската - 32,214, а за математическата - 32,037, уточни Ваня Кастрева. При професионалните училища също има размествания. Макар и с малко, Търговско-банковата гимназия е изпреварила Финансово-стопанската. 2321 седмокласници от София са участвали, а 2067 са се класирали в лятно училище.

245 са останали извън класацията. Това са ученици, които са надценили възможностите си и при подреждането на желанията са написали само гимназии с прекалено висок бал. Те трябва да изчакат свободните места при третото класиране, което излиза на 8 юли. Тогава седмокласниците вече имат право и да пренаредят желанията си, поясни Кастрева.

Записването след второто класиране започва от днес и продължава до 6 юли включително, припомниха от образователното министерство.