Начало, Здраве

Полезните свойства на прополиса

Другото име на прополиса е пчелен клей или пчелно лепило. Това е подобно на восък лепкаво вещество, което е естествено произведено от пчелите и притежава антигъбични, антимикробни, антивирусни и противовъзпалителни свойства.

Пчелният прополис съдържа в изобилие така наречените флавоноиди, антиоксиданти, аминокиселини, минерали, витамини и ензими. От векове се използва за укрепване на имунната система на организма, за лечение на вирусни инфекции и различни кожни заболявания, както и за заздравяване на рани.

През годините спектърът на прилагането му непрестанно се разширява - от акне, леки изгаряния и лош дъх до язва, рак на гърлото и устната кухина и спиране на стареенето.

Днес доказаните ползи от прополиса са пчелите също разнообразни: 

Стимулира имунната система

Прополисът се използва за предотвратяване и помощ при лечение на настинки, грип, туберкулоза и други остри инфекции. Предполага се, че стимулира белите кръвни клетки в атакуването и унищожаването на патогените. Също така стимулира развитието на антитела за изграждане на имунитет към различни заболявания.

Лечение на генитален херпес

Гениталният херпес е полово предавана хронична и продължителна вирусна инфекция. Прополисът би могъл значително да облекчи състоянието на болните. Проучванията доказват антивирусната му активност срещу гениталния херпес.

Лечение на неврофиброматоза

Съединения, открити в прополиса, могат да бъдат в полза в борбата с това генетично заболяване. То причинява петна по кожата с цвят на кафе и произвежда тумори на нервните тъкани, по-специално , на гръбначния стълб, мозъка и ушите. Изследвания са установили, че прополисът може да спре растежа на тези тумори.

Естествен антисептик

Прополисът ефективно намалява възпалението и болката и ускорява оздравителните процеси след всяка хирургична интервенция в устната кухина. Също помага в лечението на възпаление на венците.

Инфекции на гърлото като кашлица, тонзилит и фарингит също могат да се третират с прополис.

Пчелният прополис се използва за лечение на улцерозен колит и пептична язва.

Противовъзпалителни свойства

Възпаления на черния дроб и бъбреците, акне, зъбобол и простатит се третират с прополис.

Прополисът защитава черния дроб изобщо от токсините на околната среда или например от алкохола.
Има благотворно действие върху червата и стомаха.
Нормализира високото кръвно налягане.

PROPOLIS от NATURALL
Натуралният имуностимулатор и антибиотик

100% пречистен
5 пъти по-силен от обикновения прополис
Комбиниран с пчелен прашец
30 меки капсули

Този продукт не е спиртен извлек или воден екстракт.
100% натурален
Целите парченца прополис са потопени в шафраново олио и защитени в меки капсули.
Лесен за приемане. Не се цапате, не приготвяте сами разтвор, не измервате количества. Просто приемате 1 капсула всеки ден.

Търсете в аптеките!
www.propolisbg.net