Начало, Оживление

Заради “Х Фактор” Таня Димитрова изостави нелегалните гонки

ТАНЯ ДИМИТРОВА
ТАНЯ ДИМИТРОВА

"Сама ли си правиш стайлинга? Личи си." Това казва Велизар Соколов-Заки на 21-годишната Таня Димитрова, която се явява на кастинг за музикалното шоу на Нова тв "Х Фактор". Тя е облечена като попфолк певица - с много къса черна пола, бял потник и сандали на висок тон. Когато запява, всички от журито ахват. "Това, което виждам като стайлинг, толкова много ме разсейва, че трябва да положа усилия, за да чуя как пееш", обръща се към момичето пак Заки. Таня обаче има отговор на коментара му. "Аз съм готова на промени - ако човек се променя, оттам следва развитие", казва момичето.

Така, шест седмици по -късно, с нова прическа, която включва една обръсната
половина на главата и 5 цвята в косата, тя вече е част от финалистите на шоуто. А последното изпълнение този четвъртък всички от журито определят като най-доброто представяне досега. "Ти си много щастлива и това личи", радват се менторите. След дълго питане Таня най-накрая издава причината за своята увереност на сцената - нейни приятели са дошли от Бургас и я гледат в публиката.

Младата певица всъщност се е прибирала само веднъж в града си след началото на "Х Фактор". Тя е родена в София, но когато е на 4 г., родителите се разделят и тя заминава да живее в Бургас. И по-точно в Сарафово - квартал на града, в който е и летището. Там още малка Таня започва да проявява музикалния си талант. Ходи на уроци по пеене и пиано в местния клуб "Сезони", но без много хора да знаят за това. Пее само вкъщи, а когато идва моментът да кандидатства след 7-и клас, оставя уроците по пеене.

Преподавателката в клуба я насочва към Националното музикално училище "Любомир Пипков", но Таня е още малка - тръгнала е на училище на 6 г., няма много близки в София и решава да остане в Бургас. "Приеха ме във френска гимназия, прекъснах с пеенето и пианото, почнах да уча, изкарвах хубави оценки", разказва момичето. С оценката от дипломата я приемат в Бургаския свободен университет, където учи връзки с обществеността. Докато един ден не се разболява сериозно.

Три месеца не ходи в университета заради болестта си и взема сериозно решение - да прекъсне образованието си.

"Казах си, че това е моментът да се занимавам с музика", спомня си тя. Ходи в караоке заведение почти всяка вечер. Собственикът му толкова харесва как тя пее там, че предлага работа - да е изпълнителката в клуба. Оттам започват и изявите пред публика.
"Като малка се чувствах неуверена - притеснявах се да пея пред хора. Като започнах в клубовете, се отпуснах, това много ми помогна", казва Таня. В края на юли тя е пак на работа в клуба. Колежките разказват, че сега вървят кастингите за "Х Фактор", и я подканят да се яви. Таня вече е изпуснала прослушването в Бургас, остава само още едно - в София. Прибира се вкъщи, пуска документите си по интернет. Обаждат се да я поканят на кастинга, тя стяга багажа и заминава за София.

Първо се явява пред част от екипа, а не пред четиримата ментори Заки, Станислава Армутлиева, Мария Илиева и Любо Киров. Малко по-късно - след големия кастинг пред тях, разбира, че Заки ще помага на групата на момичетата, в която е тя. Още от началото много иска да работи с него.

За малко обаче да си тръгне от шоуто, след като позволява нещо дребно да я притесни и да забрави дори текста на песента си. Тогава тя и останалите момичета са в етапа къщата на съдиите. В него менторът отива със своята група и подбира точно определена бройка, която да се състезава в шоуто. Заки избира да заведе момичетата си на язовир "Искър". Там ги среща със своята колежка и приятелка певицата Белослава. "Тя каза неща, с които съм много съгласна - че най-важното е да останем верни на себе си", разказва Таня.

Малко преди да излезе да пее пред Заки и Белослава обаче, момичето вдига телефона си и се ядосва на майка си. Дотолкова, че пее, а не може да си спомни текста на песента, която е изпълнявала толкова много пъти преди - What's up на 4 Non Blondes. Заки дава втори шанс, а Таня оттогава знае - изключва телефона си преди участие, а когато е на сцената, забравя за всичко останало.

Откакто е в София за шоуто, освен че не е виждала приятелите си, тя е оставила за малко другата си страст - колите. От тийнейджърка се увлича по високите скорости, дори е искала да се занимава професионално с това - да е състезател. "Оказа се, че в България трябва да си милиардер или да имаш спонсор. Затова си взех по-спортна кола - Honda CRX, оранжева", смее се Таня.

С нея ходи и на нелегалните гонки в Бургас. И няма нищо по-забавно да види как някое момче се ядосва, след като го е победила на състезание.

Гонките са най-голямото притеснение на майка . Докато живели в София, тя работела като адвокат, а като се преместили, започва да се занимава с друго - вече 10 г. е инструктор по йога. Бащата на Таня е в САЩ, където има друго семейство. От него Таня има двама братя. И те гледат изпълненията дори зад граница. Вторият баща пък е германец. Затова езикът, на който говорят вкъщи, е английският. Семейството е пътувало до Германия, но най-силно впечатление на Таня прави Париж. Ходят там три пъти. Тя толкова харесва страната, че решава да запише френска гимназия.

Сега, когато шоуто свърши, иска малко да промени живота си - да остане да се развива в София. Не казва нищо за приятеля си, който също е музикант, защото иска личният живот да си остане такъв.