Начало, Бизнес

Спират тока за дълг от 155 лв. или две неплатени фактури

Депутатът от БСП Явор Куюмджиев внесе промени в закона за енергетиката в парламента.
Депутатът от БСП Явор Куюмджиев внесе промени в закона за енергетиката в парламента.

Само след натрупани 2 неплатени сметки за ток или общ дълг към енергото от над 155 лв. ще се спира захранването. Това гласят промени в закона за енергетиката, внесени в парламента от Коалиция за България.

“При никакви обстоятелства вече не могат да спират тока на абонатите в петък или преди Коледа”, каза още Явор Куюмджиев от БСП.

Преди прекъсване на електричеството ще трябва абонатът да бъде уведомен 3 дни предварително.

Освен това доставчиците на ток ще бъдат задължени да възстановят за своя сметка подаването. В момента енергодружествата искат такса от 19 лв. за повторно включване.
Предложена е и промяна в полза на потребителите за това токът да се пуска до 8 часа след подаване на искането, а не след като е платен дългът. Крайният срок за това обаче е 12 часа на следващия ден.

Явор Куюмджиев заяви, че е несъстоятелно твърдението, че с промените токът ще поскъпне заради увеличените разходи на дружествата.

“Това е само първият пакет от промени в антимонополната ни политика. До края на годината предстоят такива и в банковите услуги, хипермаркетите и супермаркетите”, добави депутатът.

Независимостта на ДКЕВР остава открит проблем въпреки нормативно въведените изисквания за независимост, публично и прозрачно упражняване на правомощията. Това пък твърди Сметната палата в доклад за дейността на регулатора. Според одиторите реалната независимост на ДКЕВР можела да се постигне чрез промяна на модела, като се елиминира зависимостта му от изпълнителната власт.