Начало, Докторе, кажи

Често ми се чупят ноктите, дайте съвет

Д-р Ивайло Петров, дм, дерматолог в Дерматологична клиника “София”

Отговаря на въпроса на Анелия Енева

Функциите на ноктите далеч не се изчерпват с придаването на красив, естетичен вид на ръцете и стъпалата. Ноктите играят основна роля в механичната защита на пръстите, значително подобряват тактилната чувствителност и са предпоставка за способността за боравене с малки предмети. Участват активно и в биомеханиката на човешката походка.

Основна функция на нокътния апарат е формиране на здрава нокътна плочка. Започнала развитието си по време на вътреутробния период, нокътната плочка е краен резултат от сложен процес на диференциация на клетки и тъкани в края на всеки пръст. Всяко отклонение в споменатия процес на развитие води до промени в структурата, формата и цвета на ноктите. Почти не съществуват заболявания, които на даден етап от своето разитието да не водят до патологични промени в ноктите. Често тези промени са огледало на заболявания на вътрешните органи и системи, чието ранно диагностициране би подпомогнало своевременната им терапия. Нокътни промени се предизвикват и от възпалителни кожни заболявания като псориазис, лихен, екзема и косопад, остри и хронични инфекции на нокътния апарат, туморни заболявания в тази област и много други.

Едно от най-честите оплаквания в дерматологичната практика, особено през студения период, е наблюдаваната предимно при жени повишена чупливост и нацепване на ноктите на ръцете. В повечето случаи, промените се дължат на екстремно изсушаване на кожата на ръцете и ноктите, резултат от честото им мокрене и използване на агресивни миещи препарати. Заболяването се влошава през зимния период на годината поради намалената влажност на въздуха и въздействието на ниските температури. В резултат кожата на ръцете загрубява, напуква се и се зачервява, ноктите “омекват” и се нацепват болезнено.

На първо място, задължително се ограничава контактът на ръцете с миещи препарати чрез използване на домакински ръкавици.

Неудобството при използването им се преодолява за около седмица, като търпението и постоянството се отблагодаряват с красива кожа и здрави нокти. Към терапията се добавя и по-мазен крем за ръце (с повишено съдържание на липиди), който се нанася след всяко измиване на ръцете, като се втрива в ноктите. Така се възстановява увреденият защитен слой на кожата и ноктите. Използваните гелове и сапуни за тоалет на ръцете се заменят с т. нар. синдет измиващи препарати, които не съдържат сапун. Положителен ефект за бързото възстановяване на увредените нокти има и добавянето към диетата на хранителни добавки със сяросъдържащи аминокиселини и витамини от групата В.