Когато бай Иван иска да отиде на море

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6352514 Когато бай Иван иска да отиде на море Когато бай Иван иска да отиде на море www.24chasa.bg

Пътища има, но защо администрацията не си върши работата ефективно

БАЙ ИВАН иска да ходи на море, затова правителството му строи магистрала – една до Българското Черноморие и още две до Гърция и Турция.

Движението по магистралите включва редица регулации, като максимална скорост от 140 км/ч, забрана за движение в лентата за принудително спиране, сигнализиране при авария на автомобила на пътя и т.н.

Нарушаването на тези ограничения, както и неразумното шофиране могат да доведат до пътнотранспортно произшествие, което може да доведе до затрудняване и дори спиране на движението по магистралата.

Редица институции като Бърза помощ, Пътна полиция и Пътна помощ са ангажирани с оказване на помощ на пострадалите при катастрофи, както и за възстановяване на движението по магистралата.

Добре, но нарушаването на правилата за движение по магистралата нерядко води и до нови инциденти като този отпреди седмица, при който лек автомобил се удря в линейка, отзовала се на по-ранна катастрофа. Което автоматично води до затруднено движение по пътя, което допълнително се усложнява от това, че редица шофьори решават да “избегнат” задръстването, като минат през аварийната лента.

Това не само води до удължаване на задръстването като разстояние – инцидентът от 14 ч на 16 юли, неделя, е в разстояние на 35 км, но и удължава възстановяването на нормалното движение като време, тъй като представители на отговорните институции (изброени по-горе) не могат да стигнат до мястото на инцидента.

Всичко това, естествено, принуждава бай Иван да се движи по магистрала, чиято максимална скорост е 140 км/ч, със скоростта, с която се движи в участъка преди Орлов мост в час пик всеки делничен ден. За разлика от участъка в центъра на града, който е не повече от 1-2 км, задръстването по магистралата продължава в разстояние на над 30 км и отнема значително повече време.

И докато една от основните причини за задръстванията в центъра на града е регулирането на движението, то в случката на магистралата това е инцидент, последиците от който не са отстранени своевременно, и допълнителното усложняване на ситуацията от движещите се в аварийната лента автомобили. При тези условия е нормално бай Иван да се зачуди за какво плаща за тази магистрала (данъци и винетки) и за заплатите на държавните служители, като реално не може да използва магистралата свободно.

Макар и по-горната история да е от сравнително битов характер, тя силно наподобява изготвянето и прилагането на нормативната уредба в страната. Ако заместим шофьора бай Иван от тази история с предприемача Ханс, който е решил да инвестира в България, ситуацията няма да е много по-различна.

Ханс знае, че за развиване на дадена дейност има определени изисквания, които той покрива, но му прави впечатление, че:

- изискванията невинаги се спазват и администрацията има последната дума с обяснението “тука е така”;

- Ханс е длъжен да спазва поставените срокове, докато за администрацията те са в най-добрия случай пожелателни;

- има компании, за които изискванията или не се отнасят, или се отнасят в по-малка степен, но неговата не е сред тях;

- въпроси и жалби относно нарушаване на процедурите в най-добрия случай водят до липса на отговор, а в най-лошия – проверки на дейността на Ханс;

- защита на правата му по съдебен път е по-скоро загуба на време.

След всичко това е нормално Ханс, както и бай Иван да се запитат – за какво плащат данъци, такси и осигуровки и спазват куп други административни изисквания, като реално възможността им да развиват икономическа дейност е ограничена.

С други думи, за какво плащаме за пътна инфраструктура, която не можем да използваме, и за администрация, която не си върши работата?

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Други от Лично мнение

Брекзит ли? Да ни върнат Лондонското четвероевангелие

Да се поучим от гърците! Щом те могат да си искат ценностите, защо не и ние ТЕЗИ дни стана ясно, че гърците ще използват процеса по Брекзит, за да направят опит да си върнат десетки скулпторни фигури и фризове от Партенона, които в момента са в Британския музей. Гърция води дипломатическа битка за връщането на тези изключителни артефакти още от

Защо, по дяволите, слагат гадости в сладоледа!

Глюкозо-фруктозният сироп си е отрова за тялото, но как да кажеш на децата, че не трябва да го ядат МАЙ съм от последните, които откриват, че в сладоледа вече не слагат от вредната захар, а от още по-вредния глюкозо-фруктозен сироп. Когато го установих, реших, че някой като например европейските органи за чистота на храните просто е проспал този

В почитта към Богородица е същността на вярата ни

Православните християни я възприемат и за своя майка, която се застъпва за тях пред нейния Син СВЕТАТА църква с особено внимание се отнася към личността на св. Дева Мария - в нейна чест са съчинени редица песнопения, за да се прослави личността ѝ като жената, родила по плът Сина Божи - Господ Иисус Христос.

За BG ромите, лидерите им и циганските коне

Отворено писмо до г-н Петер Хьофкен, съветник в НПО РЕТА УВАЖАЕМИ г-н Хьофкен, Вашето открито писмо до медиите в България в защита на конете, които теглят файтони като туристическа атракция по морето, ме трогна истински. По своята разтърсваща сила и емоционалност то може да бъде сравнено единствено и само с делото на френската актриса Брижит

Какво да правим, когато PETA ни чете конско

След шведския ритник в лицето на наша камериерка протестът на немската НПО е като шум в ушите ПРОТЕСТЪТ на германската природозащитна организация PETA срещу излагането на конете от файтоните за развлечение по курортите ни в адските жеги предизвиква поредица изводи. В никакъв случай не го подценявам, но и не бих го надценявал. Защо?

Американският президент, който спаси Родопите

Защо у нас има паметник на Роналд Рейгън, а няма на Удроу Уилсън? В НАШАТА история има не една и две забравени личности. Но има една личност, чието пренебрегване днес буди дори “геополитическо” недоумение. Става дума за един велик американски президент Томас Удроу Уилсън. Той е демократ, управлявал САЩ два поредни мандата - от 1913 до 1921 г.

Последно от

Новини

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Последно от

Още от Лично мнение

Излишна паника

По повод тревогата, че ресурсите се свършват, преди време изказах обратната теза - вероятно влизаме в криза от свръхдобив. Отричам идеята, че има вероятност да изчерпим ресурсите си. През XIX век е имало паника, че въглищата свършват. Тази паника е една (от многото) причини за колониалната политика на Англия (независимо дали я мразите или

Нищо страшно с природата, напротив

В Пирин сега има повече растителни и животински видове, отколкото през 2001 г. Петко Симеонов написа във фейсбук: “Сряда, 2 август 2017 г., ние свършихме природните ресурси произвеждани от Земята за една година. Този ден всяка година настъпва все по-рано и по-рано. Да сечем горите, да убиваме китове, делфини и всякакъв водоплаващ,

100 години самота приключиха

През последните дни България и Македония направиха огромна крачка една към друга МИСЛЯ, че за последен път плаках, гледайки телевизия, когато Катя Дафовска стана олимпийска шампионка на зимните олимпийски игри в Нагано през 1998 г. Плаках отново пред телевизора с цялото си сърце и душа, докато гледах как навръх годишнината от избухването на

Скъпа Нана, бъди сигурна, ще стигнеш до дълбоки старини

По-голямо лекарство от желанието да живееш е желанието да се бориш с живота - това е човешка дарба ПИШЕ ВИ един старец към 88 години, един върл родопчанин. Вчера прочетох статията за случая “Нана” (читателят има предвид интервюто с Нана Гладуиш в “24 часа” на 29 юли, в което тя разказва, че за втори път са ѝ поставили диагноза рак на гърдата и

“Моля те, мамо” или “Пусни ме, кучко, ще те ухапя”

Кога и как децата разбират, че правото често е на страната на онези, които имат зъби - да хапят и да удрят ВЪРВЯТ по малка софийска уличка - майка и дъщеря. Майката е на около 35 години, детето на не повече от 4-5. Русо, с къдрици като ангел, момиченце. Хванати са за ръце, тъкмо са излезли от близката детска градина.

Гафовете на президентшата, сметката - за президента

Колкото и да е искрена в думите и делата си, Десислава Радева няма да бъде пожалена от хейтъри и тролове ЗА РАЗЛИКА от вицепремиера патриот Валери Симеонов аз харесвам първата ни дама Десислава Радева. Не се притеснявам, че е висока, дори напротив - стои добре до съпруга си президент. Изглеждаше много добре и некомплексирано и до Мелания Тръмп и

Най-важното

Следвайте във Viber