Физалис - новата мода в земеделието

https://www.24chasa.bg/Article/583388 Физалис - новата мода в земеделието Физалис - новата мода в земеделието www.24chasa.bg

Модата не подминава и традиционни отрасли като земеделието. Отглеждането на малки оранжеви плодчета, обвити в кафява шушулка, е сред последните писъци в селското стопанство у нас. Те носят екзотичното име физалис, но търговците по пазарите ги наричат "колумбийски череши".

В България има отлични условия за отглеждане на физалис край морето, твърди шефът на дирекция "Растениевъдство" в земеделското министерство Георги Ралчев. Цената на плодчетата с леко тръпчив освежаващ вкус е атрактивна - в магазините ги продават по 2-3 лв. за 100 грама.

Освен за директна консумация и плодови салати се използват масово в сладкарството - за украси на торти, сладоледи и пр. Може да се правят и на сладка или да се сушат като смокините.

Отглеждането на физалис е много интересен и доходен бизнес, тепърва ще се развива у нас, смята Ралчев. Трудно обаче било да се изчисли каква е печалбата от 1 дка, защото все още пазарът не е сигурен. По експертни оценки доходите могат да са до 6000 лв. от декар.

И сред културите за биогорива се появява нова мода. Правели се опити за отглеждане у нас на непознатото северноамериканско растение силфия. В добавка с царевица от нея може да се прави биогаз.

Полетата с физалис приличат на доматените. Узрелият плод пък е оранжев, в шушулка. СНИМКИ: АНДРЕЙ МИХАЙЛОВ И “24 ЧАСА”

Добивите при силфията стигат до 2 тона от декар.

Дръвчетата се засаждат през половин метър и се привързват към телта. Те са нискостъблени и обирането на плодовете е лесно. Задължително е обаче да има капково напояване.

Тя е по-устойчива от царевицата на плевели и неприятели. Дори и при засушаване дава добри добиви.

Силфиятае растение с жълти цветове, висока е от между 2,5 и 3 метра, обясняват експертите.

Листата са противоположни и израстват заедно, като образуват нещо подобно на розетка. Така растението може да улови росата или дъждовните капки.

От 3-4 г. много модно у нас е и отглеждането на арония. Тя на практика не е нападана от неприятели и е много подходяща за биоземеделие, защото не се налага пръскане.

Аронията не е претенциозна и към почвите, на които се засажда. Може да се отглежда от 450 до 900 м надморска височина, без значение дали теренът е наклонен.

Инвестицията за 1 дка с арония е 1800-2000 лв.

Засаждат се по 100 дръвчета. Добивите пък са по 1000-1200 кг/дка.

И при нектарините има новост. Вече е факт първият български сорт - "Гергана". Досега нектарини у нас са отглеждани върху подложки от други видове.

Най-много европроекти за ябълки и грозде

Най-голям интерес има към отглеждането на ябълки и десертно грозде според подадените проекти по програмата за развитие на селските райони. Европари са поискани за създаване на 2483 дка ябълки и 2789 дка грозде. (Виж таблицата в галерията - бел. ред.)

Голям е интересът и към отглеждане на лавандула, лешници, череши, сливи. Има и по един подаден, но все още неодобрен проект за трюфели и черници.

Десертното грозде е на мода заради добрия прием в Европа. Институтът в Нов чифлик имал цял каталог с десертни сортове.Навремето България е изнасяла грозде към цял свят, но сега внася от Турция и Гърция.

Подобно е положението и с лешниците. При тях инвестицията обаче е сравнително голяма - по 4000 лв. на дка. Това не позволява на родната продукция да се пребори с дъмпинговите цени на вносната.

Връща се интересът и към традиционни плодове като черешите, но от нови атрактивни сортове. Последните два признати преди дни са "Розита" и "Розалина". (24часа)

Субсидии от 2013 г. само за биохрани

Модата в бъдеще ще е изцяло в биохраните - домати, краставици, чушки, но със сертификат за екопроизводство, твърдят от земеделското министерство.

След 2013 г. ще има промяна в общата селскостопанска политика. Най-вероятно ще се субсидират само производства, които щадят околната среда, обясняват експертите. И при биопродукцията обаче имало нова тенденция. Масово хората на Запад не купували вносни биохрани.

Причината е, че за доставката им се изминават с тирове хиляди километри, което замърсява околната среда с въглероден двуокис. Така ползата, че не е имало препарати при производството, се обезмисля. Затова във Франция масова била нагласата да се купуват само храни от региона. Имало и местни знаци за качество. Няма интерес за отглеждане на орехи у нас, причината е, че пазарът е залят с ядки внос от Турция на много ниски цени, твърдят от земеделското министерство. Иначе в последните месеци са пуснати нови сортове орехи с високи добиви - "Диамин", "Юбилеен 80", "Валмар". (24часа)

Круши растат като лозе, добивите 7 пъти по-високи

Hова мода има и в технологията за отглеждане на земеделската продукция. Това са т.нар. високоинтензивни насаждения, при които на малка територия има много на брой дръвчета. Те са нискостъблени и лесно се берат. Така се гледат например круши, като се привързват към тел, опъната между бетонови стълбове, както е при лозята. Задължително изискване е капковото напояване.

Има голям интерес към тази технология, но все още у нас не е добре разработена, защото водата е скъпа и липсват хидромелиоративни съоръжения, обясни шефът на "Растениевъдство" Георги Ралчев. Иначе добивите с нея от 1 дка са 4 до 7 пъти по-високи от традиционните.

Имало връщане към традициите череши да се гледат в Кюстендилско, кайсии в Силистренско, праскови в Сливенско.

Продължава модата да се гледат и етерично маслени култури и билки. Тази година обаче имаше проблеми с много ниската изкупна цена на розовия цвят, което отблъснало част от стопаните.

При билките модерно е да се гледат шипки, защото не изискват пръскане и инвестиции. Те били и много подходящи за сертифициране като биопродукт. За изкупуването им имало доста сериозен интерес, включително и от чужбина.

Все още у нас стопаните не осъзнават нуждата от създаване на организации на производителите, за да могат да пробият на европейския пазар, твърдят обаче експертите в земеделското министерство.

В Европа думата кооперация била синоним на успех, а у нас на комунизъм. Затова и досега имало само една регистрирана организация на производителите, въпреки че създаването им се субсидира с европари. (24часа)

Гледа се като домат, богат е на витамин А

Родината на физалиса е Латинска Америка. Първоначално у нас идват като внос от Колумбия, заради което търговците в столицата ги наричат "колумбийски череши". В момента обаче почти изцяло се вкарват от Гърция, обясняват експертите.

Физалисът е тревисто растение с височина от 40 см до 3 метра и прилича на обикновен домат. Иска много слънце и по принцип е застрашено от измръзвания. Има обаче разновидности, селектирани в Южна Италия, които издържат и на умерен климат. Плодовете съдържат много витамин А. Затова лекарите ги препоръчват като антиоксидант. Чаят от листата на физалис пък действа антиастматично и диуретично. Има антисептични свойства.

Родното е хит при животните

В момента най-модерното при животните е развъждането на стари български породи, твърди шефът на агенцията по селекция и репродукция Васил Николов. Сред тях са родопското късорого говедо, шуменската медночервена овца, брезнишката, риплянската и пр. Това са т.нар. местни автохонни породи, които се субсидират и от ЕС. Помощта за една крава е около 200 евро на година по мярката за агроекология.

Родопското късорого говедо например е уникално - прилича повече на примитивните торфени говеда, отколкото на съвременните. Стига височина едва 1 м и тегло от 150-180 кг. Отглеждането му започнало от родопското село Кушла, където имало 60-70 животни. Сега в целите Родопи бройката е 500. Има и ферми с по 40 животни.

Говедото е на паша през цялата година, едва по няколко дни през зимата стои затворено.

Голям е интересът и към отглеждането на белгийски породи зайци гиганти. Засега обаче той е без реализация, защото у нас липсват лицензирани кланици за заешко, казаха от агенцията по селекция. (24часа)

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Други от Новини

Тереза Мей: Великобритания няма да признае независимостта на Каталуня

Британският министър-председател Тереза Мей заяви на свой испански колега Мариано Рахой, че каталунският референдум е нелегален и че Великобритания няма да признае каталунската независимост, предаде Politico. „Всяко едностранно обявяване от Каталуния няма да съответства с върховенството на закона“, е заявила Мей по време на телефонния разговор с

Хилари Клинтън: Няма да се кандидатирам отново за президент на САЩ

Бившият държавен секретар на САЩ и кандидат за президент на страната от Демократическата партия по време на изборите от 2016 г. Хилари Клинтън заяви, че не планира да се кандидатира отново, но планира да продължи с критиките спрямо спечелилия изборите настоящ президент Доналд Тръмп, пише The Hill, цитира "Фокус".

ББР прави изложба на нови проекти

Банки за развитие от 13 държави представят свои ключови проекти на фотоизложба в София. Експозицията бе открита в Градската градина от изпълнителния директор на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев и генералния секретар на Европейската асоциация на публучните банки Марсел Рой. Изложбата “Проекти за развитие” представя общо 31 проекта на

Българските и гръцките данъчни ще си разменят информация (Обзор)

Българските и гръцките данъчни ще си разменят информация и ще си сътрудничат в контрола на рискови стоки, на електронната търговия и за избягване на данъчни измами. За това са се договорили шефката на НАП Галя Димитрова и гръцкият ѝ колега Георгиус Пицилис на среща в София. Българските данъчни пък ще следят дали гръцки фирми не крият налози,

Хиляди украинци блокираха парламента в Киев

Хиляди украинци блокираха парламента в Киев с искания за създаването на специален антикорупционен съд, премахване на парламентарния имунитет и промяна на изборния закон. Стигна се до сблъсъци с полицията. Сред инициаторите на проявата беше и движението на бившия грузински президент Михаил Саакашвили - вече политически противник на президента Петро

Референдумът в Каталуня е незаконен, реши Конституционният съд на Испания

Конституционният съд на Испания призна за незаконен проведения на 1 октомври референдум за независимостта на Каталуния. Съдиите мотивираха решението си с това, че допитването е проведено, опирайки се на приет на 6 септември от регионалния парламент „Закон за референдума за самоопределянето“, който противоречи на испанската конституция и затова

Последно от

Мнения

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Последно от

Последно от лого

Още от Новини

Форбс: Тръмп обедня с 600 млн. долара, но остава милиардер

Състоянието на президента на САЩ – милиардера Доналд Тръмп, е намаляло през миналата година с 600 млн. и вече е 3,1 млрд. долара, съобщи сп. „Форбс”, което публикува списъка на 400-те най-богати американци. Тази година Тръмп е на 248-мо място, а през 2016 е бил 156-ти. Главна причина за намаляване на състоянието на Тръмп е намаляването на

Ще съдят за корупция и лекари, учители и общински служители

Европрокурори изненадани, че разследваме само чиновници за длъжностни престъпления Лекари, учители, кметове и общински служители ще може да бъдат съдени за корупция. Тази възможност се създава с промените в Наказателния кодекс (НК), които предлага Министерството на правосъдието (МП). Проектът е публикуван за едномесечно обществено обсъждане.

Герман Костин водел детето от куфара на кортовете на Малееви (обзор)

Напивал се често, държал се грубо с малкия Никита Руснакът Герман Костин, който е подсъдим за убийството на 5-годишния Никита Плотников, е водил малчугана на тенис на кортовете на сестри Малееви. Понякога преди тренировки чужденецът бил груб с детето. Това разказа Юлия Берберян - майка на тенесистките Мануела, Катерина и Магдалена Малееви,

Джефри Каценбърг: Без съмнение Уейнстейн e чудовище

Обвиненият в сексуални посегателства Харви Уайнстийн е чудовище, но не е хищник единак, заяви холивудският продуцент Джефри Каценбърг, цитиран от Франс прес. "Не се заблуждавайте - той е чудовище - заяви Каценбърг на конференция, организирана от "Уолстрийт джърнъл" в Лагуна бийч, Калифорния. - Проблемът е в това, че има глутница вълци.

Русия потвърди, че ще спазва задълженията си по ядрения договор с Иран

Москва потвърждава, че запазва своите ангажименти по ядреното споразумение с Техеран, известно като "Всеобхватен план за действия по Иран" и ще спазва задълженията си по него, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Това обяви заяви днес руският заместник-външен министър Сергей Рябков, който говори на откриването на руско-иранския международен семинар в

Гръцки бизнесмен изригна: Плащам хонорара на адвоката срещу клеветите за българите

Гръцкият бизнесмен Христо Мурутис, който от 20 години живее в България, е готов да поеме всички финансови разходи на България, за да поиска отговорност от гръцкия сайт “Прото тема” относно оскърбителния материал под заглавие: “Внимание, българки!” “Долна, ужасна и достойна за заплюване е тази расистка публикация,

Най-важното

Следвайте във Viber