Спират тока за дълг от 155 лв. или две неплатени фактури

https://www.24chasa.bg/Article/2311758 Спират тока за дълг от 155 лв. или две неплатени фактури Спират тока за дълг от 155 лв. или две неплатени фактури www.24chasa.bg
Депутатът от БСП Явор Куюмджиев внесе промени в закона за енергетиката в парламента. СНИМКА: Дeсислава Кулeлиeва

Само след натрупани 2 неплатени сметки за ток или общ дълг към енергото от над 155 лв. ще се спира захранването. Това гласят промени в закона за енергетиката, внесени в парламента от Коалиция за България.

“При никакви обстоятелства вече не могат да спират тока на абонатите в петък или преди Коледа”, каза още Явор Куюмджиев от БСП.

Преди прекъсване на електричеството ще трябва абонатът да бъде уведомен 3 дни предварително.

Освен това доставчиците на ток ще бъдат задължени да възстановят за своя сметка подаването. В момента енергодружествата искат такса от 19 лв. за повторно включване.
Предложена е и промяна в полза на потребителите за това токът да се пуска до 8 часа след подаване на искането, а не след като е платен дългът. Крайният срок за това обаче е 12 часа на следващия ден.

Явор Куюмджиев заяви, че е несъстоятелно твърдението, че с промените токът ще поскъпне заради увеличените разходи на дружествата.

“Това е само първият пакет от промени в антимонополната ни политика. До края на годината предстоят такива и в банковите услуги, хипермаркетите и супермаркетите”, добави депутатът.

Независимостта на ДКЕВР остава открит проблем въпреки нормативно въведените изисквания за независимост, публично и прозрачно упражняване на правомощията. Това пък твърди Сметната палата в доклад за дейността на регулатора. Според одиторите реалната независимост на ДКЕВР можела да се постигне чрез промяна на модела, като се елиминира зависимостта му от изпълнителната власт.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Други от Бизнес

Намерение! Вдигат с етаж хотел “България” и нова сграда до зала “България”

В понеделник собственикът внесъл план за надстрояване в столичния район “Средец”, за целта е нужен подпис от министъра на културата Собственикът на емблематичния за столицата хотел “България” иска да го надстрои с един етаж. За целта в понеделник е внесъл намерение за изготвяне на план за промяна на устройствения план в район “Средец”.

Сблъсъкът за падането на класа се отлага за наесен (Обзор)

Бизнесът и синдикатите да не се карат като политиците, призова ги  Горанов Спорът дали трябва да отпадне “клас прослужено време” ще се решава наесен. Въпросът трябва да бъде отново обсъден от синдикатите и бизнеса след лятната ваканция по време на първото заседание на тристранката през септември. Това стана ясно,

Следят всеки литър по бензиностанциите

Промени в наредба осигуряват допълнителни 150 млн. лв. от ДДС Всеки литър в бензиностанциите ще се следи от НАП. Това предвиждат промени в наредба за касовите апарати, предлагани от финансовото министерство. Собствениците на бензиностанция ще изработват и представят в НАП и института по метрология за одобрение схема за всеки обект.

Кредитите нарастват повече от депозитите

Кредитите през юни в процентно изражение имат по-голям ръст на годишна база, отколкото депозитите, сочат данните на БНБ. С 5,7% са се увеличили и депозитите на домакинствата и вече са 45,8 млрд. лв. Кредитите са нараснали с 6% и са достигнали 19,266 млрд. лв. Жилищните са 9,099 млрд. лв. и се увеличават с 4,4% на годишна база.

Ангелкова: Активизирахме партньорството с търговските ни представителства зад граница

Министерството на туризма отдава голямо значение на доброто партньорство със Службите по търговско-икономическите въпроси /СТИВ/ в задграничните представителства на България. Разчитаме на тяхното съдействие за организацията и провеждането на българското участие в международните туристически изложения.

"Майкъл Корс" купи обувките "Джими Чу" за 1 млдр. евро (Видео)

Една от най-известните марки в света Майкъл Корс, купи луксозните обувки "Джими Чу" за 1млдр. евро, съобщава в. "Скай нюз". Майкъл Корс заяви във вторник, че е "идеалния партньор" за "Джими Чу", известен със своите обувки и аксесоари. Няколко купувачи бяха в надпреварата и предложиха своите условия на марката.

Последно от

Мнения

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Последно от лого

Още от Бизнес

България търси възможности за диверсификация на източниците на газ

Вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на енергетиката Теменужка Петкова проведоха среща с посланика на държавата Израел в България Н. Пр. Ирит Лилиан в рамките на енергийната стратегия за сигурност на доставките и диверсификация на източниците и маршрути на газ. Това съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Проучване: Европейските потребители по-често пазаруват онлайн от други държави от ЕС

Изданието за 2017 г. на индекса на условията за потребителите показва, че все повече потребители в ЕС пазаруват онлайн и че доверието им в електронната търговия е нараснало, по-специално що се отнася до купуването онлайн от други държави от ЕС, се казва в прессъобщение от ЕК, предава "Фокус".  Търговците на дребно обаче продължават да се въздържат

Санкциите на САЩ върху Русия могат да засегнат български енергийни интереси

Eвентуални нови американски санкции срещу Русия могат да засегнат енергийни интереси на България. Според вътрешен документ на Европейската комисия, публикуван днес, евентуалните ограничителни мерки ще засегнат осем енергийни проекта, в които Русия участва и от които ЕС има пряк или косвен интерес, пише "Клуб Z".

Фандъкова: 60 автобуса с най-висок екостандарт тръгват в София

От днес до 1 август по линиите на градския транспорт влизат в движение 60 нови газови автобуса от най-висок екологичен стандарт. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова пред журналисти, малко преди да бъдат пуснати автобусите в движение, предаде „Фокус“. Фандъкова обясни, че новите автобуси ще се движат основно в северните и

Холандци купиха “Енергоремонт”

Холандската компания “Дитсман” става мажоритарен собственик на “Енергоремонт холдинг”. Сделката ще бъде обявена в четвъртък, тогава ще бъдат представени и новите собственици. “Дитсман” е лидер в експлоатацията и поддръжката на съоръжения в нефтената и газовата промишленост, комуналните услуги и промишлеността,

Компанията-майка на "Гугъл" със сериозни загуби на европейския пазар

„Алфабет", компанията - майка на „Гугъл", е регистрирала печалба от 3 и половина милиарда долара на европейския пазар за второто тримесечие. Този резултат обаче представлява рязка загуба в сравнение със същия период миналата година. Една от причините са санкциите на Европейската комисия, съобщи БНТ.

Най-важното