Спират тока за дълг от 155 лв. или две неплатени фактури

https://www.24chasa.bg/Article/2311758 Спират тока за дълг от 155 лв. или две неплатени фактури Спират тока за дълг от 155 лв. или две неплатени фактури www.24chasa.bg
Депутатът от БСП Явор Куюмджиев внесе промени в закона за енергетиката в парламента. СНИМКА: Дeсислава Кулeлиeва

Само след натрупани 2 неплатени сметки за ток или общ дълг към енергото от над 155 лв. ще се спира захранването. Това гласят промени в закона за енергетиката, внесени в парламента от Коалиция за България.

“При никакви обстоятелства вече не могат да спират тока на абонатите в петък или преди Коледа”, каза още Явор Куюмджиев от БСП.

Преди прекъсване на електричеството ще трябва абонатът да бъде уведомен 3 дни предварително.

Освен това доставчиците на ток ще бъдат задължени да възстановят за своя сметка подаването. В момента енергодружествата искат такса от 19 лв. за повторно включване.
Предложена е и промяна в полза на потребителите за това токът да се пуска до 8 часа след подаване на искането, а не след като е платен дългът. Крайният срок за това обаче е 12 часа на следващия ден.

Явор Куюмджиев заяви, че е несъстоятелно твърдението, че с промените токът ще поскъпне заради увеличените разходи на дружествата.

“Това е само първият пакет от промени в антимонополната ни политика. До края на годината предстоят такива и в банковите услуги, хипермаркетите и супермаркетите”, добави депутатът.

Независимостта на ДКЕВР остава открит проблем въпреки нормативно въведените изисквания за независимост, публично и прозрачно упражняване на правомощията. Това пък твърди Сметната палата в доклад за дейността на регулатора. Според одиторите реалната независимост на ДКЕВР можела да се постигне чрез промяна на модела, като се елиминира зависимостта му от изпълнителната власт.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Други от Бизнес

Съпругата на Лужков Елена Батурина пак е най-богатата рускиня с имане от 1 млрд. долара

Съпругата на бившия кмет на Москва Юрий Лужков – Елена Батурина, се задържа на традиционно първото място в списъка на жените в класацията „200-те най-богати бизнесмени на Русия 2017“, съобщава profit.bg. Тя заема 90-ото място място в подреждането на Forbes. Макар оценката на състоянието й да се понижи до 1 млрд.

Стамен Янев: Очаквам Ричард Брансън да инвестира в България

Очаквам Ричард Брансън да инвестира в България. Това коментира Стамен Янев, директор на Българската агенция по инвестиции дни преди лекцията на световно известния предприемач в София, пред bTV. Янев е категоричен, че той ще вдъхнови младите хора у нас със своите бизнес идеи. „С това идване ще подскажем на света,

Над 230 000 битови клиенти на ЧЕЗ предпочитат безкасово плащане

Над 230 000 битови клиенти на ЧЕЗ към момента плащат безкасово сметките си за електроенергия чрез банките, интернет, терминални устройства или мобилния си телефон, съобщиха от компанията. През изминалата година броят на безкасовите транзакции на домакинствата достигна 2 683 270, предаде БТА. Най-предпочитаните начини за безкасово разплащане са по

Китай може да спаси българските железници

Българският железопътен превозвач БДЖ е натоварен с дългове в размер от 240 млн. евро, което възпира инвестициите и реновацията. След десетилетия неуспех да се привлекат средства, помощ може да бъде очаквана от Китай, който желае да инвестира в инфраструктурни проекти в Източна Европа, предаде AFP, цитирана от "Фокус".

България е на първо място в Европа по брой жени, работещи в компютърния сектор

Положителна класация поставя България на първо място в Европейския съюз. Делът на жените и момичета в сектора "Информационни и комуникационни технологии" е двойно повече от средното в ЕС, сочат последните данни на Евростат за сектора, цитира Би Ти Ви.  В Евросъюза почти милион и 500 хиляди души учат някоя от специалностите в тази сфера,

Лихвите и по депозити и по кредити - още надолу

Средният лихвен процент по депозитите с договорен матуритет в левове през март 2017 г. в сравнение с март 2016 г. намалява с 0,01 до 0,47%, а по тези в евро се увеличава с 0,21 до 0,46%. Това показват данни на БНБ. В сравнение с февруари, средният лихвен процент по депозитите с договорен матуритет в левове се повишава с 0,29 пр.п.

Мнения

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Последно от лого

Още от Бизнес

Fibank взе “Ситигруп” за стратегически съветник

Банката получи три награди от “Продукт на годината” Fibank е ангажирала Citigroup Global Markets Limited за финансов съветник, съобщиха от трезора. Банката разглежда стратегически възможности, които могат да включват стратегически партньорства и/ или консолидации, привличане на нови ключови инвеститори и емитиране на нов капитал за финансиране на

“Загорка” с 28,5% от пазара на бира у нас

Компанията е избрана за най-зелена и отговорна в сектора 2016 г. е била рекордна за “Загорка”. Компанията бележи допълнителен ръст на приходите от 1,2% и на печалбата - с 2,8 на сто. Пазарният дял на “Загорка” в обем е 28,5%. Успешната година е резултат от доброто представяне в премиум сегмента в България и въведените иновации,

Банките с 288 млн. лв. печалба за три месеца

Печалбата на банковия сектор в края на първото тримесечие на 2017 г. е 288 млн. лв., което е с 18 млн. лв. по-малко от отчетената в края на март 2016 г. Натрупаните от началото на 2017 г. разходи за обезценка по кредити и вземания са 125 млн. лв. срещу 175 млн. лв. година по-рано. Сумата на ликвидните активи е 30,9 млрд. лв.

БНБ отчете: 17 млн. лв. за банкноти и монети, 25 млн. за заплати и осигуровки през 2016 г.

82,6 млн.лв., или 85,6% от бюджета си е усвоила от бюджета си БНБ за 2016 г. Това е записано в годишния и отчет, който управителят на БНБ Димитър Радев внесе в парламента в петък. 17, 7 млн.лв. струва издръжката на паричното обращение. Производството на нови банкноти ни е струвало 6,1 млн.лв., а за отсичане на нови монети – 11 млн.лв.

Деца от 10 държави на състезание с роботи

43 отбора с над 200 деца от 10 страни сглобяваха и програмираха роботи в състезание в “София Тех парк”. Състезателите бяха от България, Австрия, Кувейт, Белгия, Иран, Малта, Полша, Албания и др.. За първи път България е домакин на Европейска конференция по образователна роботика (ECER 2017). В състезанието в петък участваха два български отбора

103 плажа без спасители

103 са неохраняемите плажове, съобщи на заключителната си пресконференция служебният министър на туризма Стела Балтова. За това са информирани областните управители, които поемат грижата за тях. През май ще има още търгове за отдаване под наем, така че това число ще намалее. 57 са действащите концесии на плажове към момента,

Най-важното