БНБ и французи ще печатат левове и евра

https://www.24chasa.bg/Article/2075189 БНБ и французи ще печатат левове и евра БНБ и французи ще печатат левове и евра www.24chasa.bg

Печатницата към Българската народна банка ще прави смесено дружество за производство на банкноти с един от световните лидери - френската "Франсоа-Шарл Обертюр Груп" (ФШОГ), съобщиха вчера от БНБ. Преговорите, водени при пълна конфиденциалност, са приключили успешно.

Експерти потвърдиха пред "24 часа", че бъдещото ново дружество ще печата не само левове, а и евро, долари и всякаква друга валута, която бъде поръчана.
От БНБ обясняват, че така ще се натовари напълно капацитетът на печатницата към банката.

Тя ще влезе в съвместното дружество чрез непарична вноска - оборудването си за производство на банкноти, срещу което ще придобие 30% от капитала на смесената компания.

70% ще придобие ФШОГ чрез дъщерното си дружество "Франсоа-Шарл Обертюр Интернасионал" С.А., Белгия. Срещу този дял те ще инвестират 22 млн. евро за бъдещата работа на новото дружество.

От БНБ съобщават, че така България се включва в силно конкурентния световен пазар за производство на банкноти.

Френската ФШОГ, създадена през 1842 г. и произвеждаща банкноти за над 70 държави, за първи път в над 170- годишната си история ще произвежда пари извън Франция.
Съвместното дружество ще бъде регистрирано в София и се очаква да заработи в края на август.

От централната банка изрично уточняват, че смесеното дружество няма да печата високозащитени ценни книжа - ДЦК, бандероли и други документи.
Нашата печатница ще прехвърли в новата компания част от работниците и служителите си. Очакванията са, че до 2016 година в новото дружество ще работят около 190 човека.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Други от Бизнес

С 300 млн. лева “Кроношпан” прави завод №1 на Балканите, събира и мебелен клъстер

Австрийската компания изкупи 80 дка земя на фалирал радиозавод на семейството на ексдепутатка, вече притежава огромна част от промишлената зона във Велико Търново Австрийската компания за дървесни плоскости “Кроношпан” комасира огромна част от промишлената зона “Дълга лъка” във Велико Търново и започва да изгражда с инвестиция от над 300 млн. лв.

Мариана Коцева стана и.д. шеф на Евростат

Мариана Коцева е назначена за изпълняваща длъжността генерален директор на Евростат. Това става ясно от съобщение на сайта на европейската статистическа служба. Досегашният шеф Валтер Радемахер се е пенсионирал. Коцева ще бъде начело на Евростат поне до провеждането на конкурс и избиране на нов генерален директор.

Ще ремонтират пак “Цариградско шосе”

Ремонтираният участък от столичния бул. “Цариградско шосе” може да бъде преасфалтиран наново през лятото. Става дума за участъка между моста на 4-и км и надлеза на бул. “Ал. Малинов”. Той беше ремонтиран преди 3 г., но преди дни по него се появиха над 100 пукнатини. Дали ще се наложи цялостно преасфалтиране, или само на някаква част,

Ангелкова: Имаме над 8 млн. туристи за 2016 г.

Свършихме много работа за 2 години и това се вижда. Имаме над 8млн туристи за 2016г, това каза министърът на туризма в оставка Николина Ангелкова в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви. "Приходите за първите 11 месеца за 2016г. са 6млрд. лева, което е с 15,4 % ръст. Най-голям ръст на туристи има от Германия,

Окончателно: Концесията за морските плажове ще е до 20 години

Морските плажове или части от тях с прилежащата им акватория се управляват и поддържат чрез възлагане на концесия за услуги при условията и по реда на Закона за концесиите като срокът на концесията е до 20 години. Това разписа парламентът в окончателно приетия нов Закон за концесиите, с който се променя и Законът за устройството на Черноморското

БСП и ГЕРБ в парламента: Скандал за тока, забъркаха свещи и землянки (снимки)

Режим на тока, свещи и землянки бяха забъркани в скандал за енергетиката в парламента. Детупатите от "БСП лява България" Жельо Бойчев и Таско Ерменков на брифинг заявиха, че Електроенергийния системен оператор е изплатил писмо на министър Теменужка Петкова, в което предупреждават, че електроенергийната система е в състояние на тревога.

Мнения

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Още от Бизнес

Пощенска банка с награда от Forbes за „Сделка на годината“

Финансовата институция отново е отличена в престижния конкурс Forbes Business Awards за успешен бизнес и предприемачество Пощенска банка е сред победителите в конкурса Forbes Business Awards, организиран за шести пореден път от сп. Forbes. На официална церемония финансовата институция бе отличена със специална награда в категорията „Сделка на

Теменужка Петкова: Електроенергийната ни система е абсолютно стабилна

Електроенергийната система в страната е абсолютно стабилна. Това заяви на брифинг в парламента министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова, в отговор на заявеното от „БСП лява България” твърдение, че електроенергийната система на България е под заплаха и е възможен режим на тока, съобщи Фокус.

Купуването на стаж за пенсия поскъпна

Купуването на недостигащ стаж вече струва по-скъпо. Причината за това е, че от началото на годината осигурителната вноска за пенсия беше повишена с 1 пункт до 18.8%, а освен това минималният осигурителен доход на самоосигуряващите се вече е 460 лв., припомня в. "Сега". Така от 1 януари, ако човек иска да си купи един месец стаж,

Салами от дивеч и биовино - хит на изложението "Фудтех" в Пловдив

Местните храни са новото гурме, показва изложението „Фудтех 2017“. То събира български и чуждестранни компании от хранителната индустрия от 22 до 26 февруари в Международен панаир - Пловдив. Типични продукти на региони от България, Италия, Гърция и други страни ще бъдат демонстрирани в Града на виното и деликатесите,

Камарата на строителите: Цените за саниране са на критичния минимум

Камарата на строителите в България приветства решението на НС и благодари на всички парламентарно представени сили за подкрепата за продължаване на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради (НПЕЕМЖС). Програмата доказа своя голям икономически и социален ефект. В тежката за строителния сектор 2016 г.

Шефът на КЕВР: Режим на тока няма да има

Електроенергийната система работи под голямо напрежение, заради големите студове, но режим на тока няма да има, каза пред журналисти днес Иван Иванов, председател на Комисията за енергийно и водно регулиране, съобщи БТА. "България влиза в ситуация на предизборна агитация, обаче българската енергетика се придвижи значително наред,

Най-важното