БНБ и французи ще печатат левове и евра

https://www.24chasa.bg/Article/2075189 БНБ и французи ще печатат левове и евра БНБ и французи ще печатат левове и евра www.24chasa.bg

Печатницата към Българската народна банка ще прави смесено дружество за производство на банкноти с един от световните лидери - френската "Франсоа-Шарл Обертюр Груп" (ФШОГ), съобщиха вчера от БНБ. Преговорите, водени при пълна конфиденциалност, са приключили успешно.

Експерти потвърдиха пред "24 часа", че бъдещото ново дружество ще печата не само левове, а и евро, долари и всякаква друга валута, която бъде поръчана.
От БНБ обясняват, че така ще се натовари напълно капацитетът на печатницата към банката.

Тя ще влезе в съвместното дружество чрез непарична вноска - оборудването си за производство на банкноти, срещу което ще придобие 30% от капитала на смесената компания.

70% ще придобие ФШОГ чрез дъщерното си дружество "Франсоа-Шарл Обертюр Интернасионал" С.А., Белгия. Срещу този дял те ще инвестират 22 млн. евро за бъдещата работа на новото дружество.

От БНБ съобщават, че така България се включва в силно конкурентния световен пазар за производство на банкноти.

Френската ФШОГ, създадена през 1842 г. и произвеждаща банкноти за над 70 държави, за първи път в над 170- годишната си история ще произвежда пари извън Франция.
Съвместното дружество ще бъде регистрирано в София и се очаква да заработи в края на август.

От централната банка изрично уточняват, че смесеното дружество няма да печата високозащитени ценни книжа - ДЦК, бандероли и други документи.
Нашата печатница ще прехвърли в новата компания част от работниците и служителите си. Очакванията са, че до 2016 година в новото дружество ще работят около 190 човека.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Други от Бизнес

Намерение! Вдигат с етаж хотел “България” и нова сграда до зала “България”

В понеделник собственикът внесъл план за надстрояване в столичния район “Средец”, за целта е нужен подпис от министъра на културата Собственикът на емблематичния за столицата хотел “България” иска да го надстрои с един етаж. За целта в понеделник е внесъл намерение за изготвяне на план за промяна на устройствения план в район “Средец”.

Сблъсъкът за падането на класа се отлага за наесен (Обзор)

Бизнесът и синдикатите да не се карат като политиците, призова ги  Горанов Спорът дали трябва да отпадне “клас прослужено време” ще се решава наесен. Въпросът трябва да бъде отново обсъден от синдикатите и бизнеса след лятната ваканция по време на първото заседание на тристранката през септември. Това стана ясно,

Следят всеки литър по бензиностанциите

Промени в наредба осигуряват допълнителни 150 млн. лв. от ДДС Всеки литър в бензиностанциите ще се следи от НАП. Това предвиждат промени в наредба за касовите апарати, предлагани от финансовото министерство. Собствениците на бензиностанция ще изработват и представят в НАП и института по метрология за одобрение схема за всеки обект.

Кредитите нарастват повече от депозитите

Кредитите през юни в процентно изражение имат по-голям ръст на годишна база, отколкото депозитите, сочат данните на БНБ. С 5,7% са се увеличили и депозитите на домакинствата и вече са 45,8 млрд. лв. Кредитите са нараснали с 6% и са достигнали 19,266 млрд. лв. Жилищните са 9,099 млрд. лв. и се увеличават с 4,4% на годишна база.

Ангелкова: Активизирахме партньорството с търговските ни представителства зад граница

Министерството на туризма отдава голямо значение на доброто партньорство със Службите по търговско-икономическите въпроси /СТИВ/ в задграничните представителства на България. Разчитаме на тяхното съдействие за организацията и провеждането на българското участие в международните туристически изложения.

"Майкъл Корс" купи обувките "Джими Чу" за 1 млдр. евро (Видео)

Една от най-известните марки в света Майкъл Корс, купи луксозните обувки "Джими Чу" за 1млдр. евро, съобщава в. "Скай нюз". Майкъл Корс заяви във вторник, че е "идеалния партньор" за "Джими Чу", известен със своите обувки и аксесоари. Няколко купувачи бяха в надпреварата и предложиха своите условия на марката.

Последно от

Мнения

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Последно от лого

Още от Бизнес

България търси възможности за диверсификация на източниците на газ

Вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на енергетиката Теменужка Петкова проведоха среща с посланика на държавата Израел в България Н. Пр. Ирит Лилиан в рамките на енергийната стратегия за сигурност на доставките и диверсификация на източниците и маршрути на газ. Това съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Проучване: Европейските потребители по-често пазаруват онлайн от други държави от ЕС

Изданието за 2017 г. на индекса на условията за потребителите показва, че все повече потребители в ЕС пазаруват онлайн и че доверието им в електронната търговия е нараснало, по-специално що се отнася до купуването онлайн от други държави от ЕС, се казва в прессъобщение от ЕК, предава "Фокус".  Търговците на дребно обаче продължават да се въздържат

Санкциите на САЩ върху Русия могат да засегнат български енергийни интереси

Eвентуални нови американски санкции срещу Русия могат да засегнат енергийни интереси на България. Според вътрешен документ на Европейската комисия, публикуван днес, евентуалните ограничителни мерки ще засегнат осем енергийни проекта, в които Русия участва и от които ЕС има пряк или косвен интерес, пише "Клуб Z".

Фандъкова: 60 автобуса с най-висок екостандарт тръгват в София

От днес до 1 август по линиите на градския транспорт влизат в движение 60 нови газови автобуса от най-висок екологичен стандарт. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова пред журналисти, малко преди да бъдат пуснати автобусите в движение, предаде „Фокус“. Фандъкова обясни, че новите автобуси ще се движат основно в северните и

Холандци купиха “Енергоремонт”

Холандската компания “Дитсман” става мажоритарен собственик на “Енергоремонт холдинг”. Сделката ще бъде обявена в четвъртък, тогава ще бъдат представени и новите собственици. “Дитсман” е лидер в експлоатацията и поддръжката на съоръжения в нефтената и газовата промишленост, комуналните услуги и промишлеността,

Компанията-майка на "Гугъл" със сериозни загуби на европейския пазар

„Алфабет", компанията - майка на „Гугъл", е регистрирала печалба от 3 и половина милиарда долара на европейския пазар за второто тримесечие. Този резултат обаче представлява рязка загуба в сравнение със същия период миналата година. Една от причините са санкциите на Европейската комисия, съобщи БНТ.

Най-важното