2013 година: за продан са АДИС, товарните превози и борсата

https://www.24chasa.bg/Article/1754313 2013 година: за продан са АДИС, товарните превози и борсата 2013 година: за продан са АДИС, товарните превози и борсата www.24chasa.bg
Дипломатически блокове в "Овча купел"

"БДЖ-Товарни превози", АДИС, фондовата борса и централният депозитар, миноритарният дял на държавата в Пловдивския панаир.

Това е част от списъка с дружествата, планирани за продажба през тази година. Някои от тях бяха предвидени за приватизация през 2012 г., но процедурите или не започнаха, или се провалиха. За разлика от миналата година, тази има една важна особеност, която ще остави отпечатък - предстоят избори.

Единият вариант е, ако изобщо има сделки, то те да се сключват плахо и премерено
Пример е 2009 г., когато бе предишният парламентарен вот, и за цялата година имаше само една продажба.

Другият вариант е вместо замразяване, което пази от скандали, да се мине в другата крайност - да се продава бързо и ударно. Какво отражение ще оставят изборите върху 21-ата година от раздържавяването у нас, тепърва ще стане ясно. Засега плановете са за продължаване на стартиралите процедури и обявяване на нови. Прогнозните приходи от приватизация, заложени в бюджета, са за около 140 млн. лв.

Като наследство от миналата година остана продажбата на "БДЖ-Товарни превози". Конкурсът за приватизацията им стартира през пролетта на 2012 г., но бе прекратен през лятото, тъй като остана само един кандидат, и то неясен. Дружеството - "Дует реълуей България", бе регистрирано малко преди процедурата в Кипър и не бе ясно дали ще мине задължителната тогава проверка от ДАНС.

След решението за спиране на процедурата през есента бе обявена нова, но със занижени изисквания към допустимите стратегически и финансови кандидати. Първите трябва да имат 5-годишен опит, а приходите им за всяка от последните 3 г. да са над 100 млн. евро. За същия срок финансовите инвеститори трябва да управляват активи за над 400 млн. евро.

До изтичането на срока преди седмица документи, че покриват поставените изисквания, подадоха четири компании - румънският превозвач "ТД Груп Феровиар Роман", Първа инвестиционна банка, австрийската консултантска фирма "Донау-финанц транспорт и Бетейлигунг Гмбх" и "Бългериан Карго Експрес."
Последното дружество е регистрирано в началото на януари тази година с капитал от 50 хил. лв. и е собственост на братята Кирил и Георги Домусчиеви, които притежават Български морски флот.

Кои от компаниите отговарят на изискванията и могат да продължат напред ще стане ясно до 18 февруари.
Прогнозите, че ще се включат американски и чешки компании не се оправдаха. Румънската компания купи документи и в предишния конкурс, но не продължи напред.

Чужди кандидати, запознали се с компанията, неофициално твърдят, че без български партньор дружеството няма как да се развива. Затова най-вероятно за "Товарни превози" ще играят обединения. Тъй като не се допускат консорциуми, те най-вероятно ще се формират впоследствие.

Срокът за подаване на оферти пък изтича на 12 март. Парите от продажбата на "Товарни превози" ще се върнат обратно в БДЖ. АДИС е най-апетитната компания,
с която държавата се подготвя да се раздели също от миналата година, е продажбата на Агенцията за дипломатически имоти в страната се очаква да стартира следващите седмици, като скоро ще са ясни критериите за участие.

Подготовката за процедурата започна през миналата пролет, като тогава бе избран оценител. Според доклада му в активите на дружеството са общо 351 имота, като част от тях са в съсобственост. 240 от тях са апартаменти. Оценката на компанията е за малко над 110 млн. лв. За нея имало много запитвания от консултанти.

Засега агенцията планира да обяви конкурс, до който да се допускат само стратегически инвеститори. Ако летвата наистина бъде вдигната високо, в процедурата няма да могат да участват български кандидати. Предишният опит за приватизация на АДИС бе преди 10 г. при правителството на НДСВ. Тогава оценката на дружеството бе за 84 млн. лв. и породи интереса на 12 фирми. Повечето от тях бяха чужди заради високите критерии.

Избрана бе италианската "Миролио", която предложи 96 млн. лева, но до сделка не се стигна, тъй като офертата бе отхвърлена заради пропуски в документацията.
Тази година се очаква да приключи и сделката за миноритарния дял на държавата във
фондовата борса и централния депозитар.


До април ще бъде обявена и самата процедура. Интерес към фондовия ни пазар от години е заявяван от Виенската, Лондонската, Гръцката, Истанбулската борса. Според неофициална информация цената за миноритарния дял се очаква да бъде под 20 млн. лв.

Какви приходи ще донесе остатъчният пакет от панаира в Пловдив пък, засега никой не се наема да прогнозира. Дружеството ще бъде извадено от забранителния списък за приватизация. Парламентът вече прие на първо четене промени, които дават зелена светлина за приватизацията на дружеството чрез фондовата борса. Плановете са всяка акция да е в отделен лот.

Докато се стигне до обявяване на процедура обаче, ще минат месеци и е малко вероятно това да стане преди изборите. Мотивът на кабинета за приватизацията е, че държавното участие е паднало до 49,63 на сто, което не позволява ефективно участие в управлението на дружеството.

В проекта, който предвижда продажба на панаира, се дава зелена светлина и за Национална агенция "Музика", която е в тежко финансово състояние и има приходи само от наем. Балансовата стойност на компанията е 207 хил., от които 110 хил. лв. земя и сграда. За предлагане се подготвят и военното дружество НИТИ, от което обаче се очакват незначителни приходи. В списъка са и "Военно издателство" и ВМТ "Орбита", като второто ще бъде пуснато на централизиран търг на борсата.

Не е изключено след изборите да се заговори отново за продажба на "Български пощи" с мотив, че ако това не стане, дружеството е застрашено от фалит. То е в забранителния списък за приватизация и опитът да бъде извадено от там през есента на 2011 г. бе неуспешен, тъй като породи остра реакция от синдикатите и опозицията. Предложението бе внесено, а по-късно и оттеглено от тогавашния зам.-шеф на икономическата комисия, сега директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов от ГЕРБ.

С промените тогава бе дадена зелена светлина за продажбата и на "Аудиовидео Орфей", но за имотите на дружеството има много реституционни претенции и засега такава не се предвижда.

Правят нова оценка на "Слънчев бряг"

Нова оценка на "Слънчев бряг" АД ще бъде възложена от приватизационното ведомство. Целта е да се види какво притежава към момента държавата в дружеството. Възможно е делът й от 75% да бъде пуснат за продажба на борсата.

Последната оценка, анализ на правно състояние и информационен меморандум бяха направени през 2004 г. Последваха много скандали, опити за обявяване в ликвидация, предложения за прехвърляне на инфраструктурата от държавата на общината в Несебър.

Последно през миналото лято стана ясно, че община Несебър подготвя иск за определяне на собствеността на част от алеите в източната част на курорта.
Другият вариант бил държавата да обяви в ликвидация "Слънчев бряг". Спорът за алеите идва от това, че са в активите на АД-то, а се поддържат от общината. 450 000 лв. годишно излизала поддръжката на зелените площи, над 100 000 отивали за осветлението и алеите.

"Слънчев бряг" АД е в приватизация от 1994 г. Процедурата започва с продажбата на хотели. В 75-те процента на държавата влизаха инфраструктурата, енергопреносната мрежа, водоснабдяването, канализацията, алеите и тротоарите.
Какво още има държавата, щяло да стане ясно след новата оценка. Имало случай, в който се искало разрешение от приватизационното ведомство за продажба на перално помещение, а се оказвало, че е хотел.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Берат гроздето рано заради мана, ще е по-малко, но сладко, а виното - хубаво

- Дъжд и градушки съсипаха лозята - Очаква се добивите да са с 20% по-ниски - В Брестовица пръскали 15 пъти след пороите и опазили реколтата - Диви прасета нападат масивите в Пиринския край Реколтата от винено грозде през 2018 г. ще е по-слаба спрямо миналогодишната. Прогнозите са за около 150-160 млн. кг при около 171 млн. през 2017 г.

Американци купиха телевизия "Скай" за 29,6 млрд. британски лири

Британските регулаторни власти обявиха, че американската компания "Комкаст" (Comcast) е отстранила конкурента си "Туенти фърст сенчъри Фокс" (21st Century Fox) на магната Рупърт Мърдок в рядко организиран търг, който позволи на две групи да наддават за телевизия "Скай" (Sky), предаде Асошиейтед прес.

Захариева: България е на първо място в ЕС по дял на жените в ИТ

„България е на първо място в Европейския съюз по дял на жени в ИТ сектора. У нас 30% от специалистите в бранша са жени при среден процент за ЕС от 16 на сто.“ С този пример вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева илюстрира пред първите дипломати дами от целия свят възможностите,

Българинът спи 9 часа, а работи 7

Жените у нас домакинстват почти два пъти повече от мъжете При последното преброяване на населението в България през 2011 г. определен брой домакинства са били помолени да попълнят специални анкети за това как прекарват всеки един час от денонощието. Това е т.нар. бюджет на времето, метод, с който се определя как хората от всяка възраст и с

САЩ удължиха срока за приключване на сделки с няколко руски компании

Съединените щати удължават срока, до който инвеститорите трябва да приключат сделките си с Русал, руската група Ен+ (En+) и компанията Евросибенерго. Новата крайна дата е 12 ноември тази година. Това съобщи Управлението по контрола над чуждестранните активи към финансовото министерство на САЩ, цитирано от ТАСС.

Започна наддаването за купуването на британската телевизионна компания "Скай"

Започна наддаването между американските медийни гиганти "Комкаст" (Comcast) и "Фокс" (Fox) за купуването на телевизионната компания "Скай" (Sky), съобщи Франс прес. Със своите 23 милиона абонати, "Скай" е един от най-големите телевизионни оператори в Европа, предаде БТА. За момента офертата на "Комкаст" е 14,75 британски лири за акция,

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Бизнес

Близо 2 млн. души напуснали България за последните 30 г.

Политиците говорят за 15 милиона, но няма достоверни данни, които да ги опровергаят Според правилата на Евростат в една и съща година – 2021 г., преброяване на населението и жилищния фонд се провежда във всяка страна членка. Тъй като отговорът на въпроса за националността на всеки преброен е задължителен,

Преброй се!

През 2021 г. ще е последното класическо броене на хора и сгради в България През 2021 г. в продължение на 25 дни през януари и февруари в България ще се проведе поредното преброяване на населението и жилищния фонд. През същата година такова ще има и във всички страни-членки на ЕС, тъй като европейският регламент изисква тази акция да се провежда

Кметът на Велико Търново: Очаквам 100 млн. лева за ремонти на пътища

С новия бюджет за 2019 година се надявам да бъдат отпуснати над 100 милиона лева за пътища, съобщи кметът на Велико Търново – Даниел Панов в предаването „Тази сутрин” по Би Ти Ви, който е и председател на Сдружението на общините. По думите му най-лошо е състоянието на четвъртокласната пътна мрежа в общините – това е междуселищната пътна мрежа,

Ли Къцян: Китай ще продължи да подкрепя и работи за развитието на частния сектор

Китайското правителство и държава ще продължат да оказват подкрепа, включително чрез изготвянето и прилагането на различни политики, на частния сектор, тъй като той вече е значителна част от националната икономика и важен източник на пазарна жизненост. Това заяви премиерът Ли Къцян по време на лятното издание на Световния икономически форум,

Възможностите на китайския туристически пазар за Балканите дискутираха на форум в Черна гора

Възможностите, които предлага китайския пазар за развитието на туризма в Източна Европа и на Балканите, бе във фокуса на годишния Форум за развитие Милочер, който започна вчера в черногорската столица Подгорица, предава bulgarian.cri.cn. Събитието, чиято основна тема е „Икономическо развитие чрез туризъм – предизвикателства и заплахи“,

Проверяват доходите на над 500 собственици на скъпи коли

Търсят и кой ползва служебни возила като лични Фирмите и личните доходи на повече от 500 собственици на луксозни возила по Черноморието ще бъдат обстойно проверени от данъчните, научи “24 часа”. Инспекторите ще съпоставят финансовото състояние на фирмите и на техните собственици. Проверката трябва да покаже дали например те не са се сдобили с

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber