Редници радисти разкриват замисъла на нацистки операции

https://www.24chasa.bg/Article/1745214 Редници радисти разкриват замисъла на нацистки операции Редници радисти разкриват замисъла на нацистки операции www.24chasa.bg
89-годишният Цоньо Цонев с правнучката си Ника. СНИМКА: 24 часа

През пролетта на 1945 г. български радисти засякоха радиограми, в които се съобщаваше за усилено прехвърляне на хитлеристки войски от Италия към фронта при р. Драва, Унгария. Редник Първан Найденов например прехвана замисъл на немското командване да атакува в гръб българските войски - през Драва в посока езерото Балатон.

Това са само два детайла, илюстриращи високо отговорната работа на първите структури на родното радиоразузнаване. Наскоро бяха отбелязани 70 години от неговото създаване. Като войник участвах в непосредственото организационно формиране на поделение 1995-ЩВ в столичния квартал "Павлово". Пръв командир на поделението бе поручик Арменков. По-късно назначиха и поручиците Атанасов, Дрехаров, Гетов. Първите радиоразузнавачи се набираха от свързочни подразделения от цялата армия.

Гледаха да са грамотни момчета - предимно със средно, полувисше или незавършено висше образование. Всички преминаваха 3-месечен подготвителен курс.

Мен например ме изпратиха в "Павлово" от 34-и пехотен полк в Ловеч. Първият ми ден в столицата - 30 март 1944 г., бе белязан с една от най-тежките бомбардировки на американските летящи крепости. Тогава бяха взривени големите погреби в кв. "Лозенец". Никога няма да забравя как на следващия ден софиянци масово поеха към провинцията, влачейки шейнички, ръчни двуколки и пружини.

Обучаваха ни 6 дни в седмицата по 7-8 часа усилени занятия. До 25 юли успяхме да усвоим морзовата азбука на латиница, стягаха ни за радиопрехващачи и засечници Няколко души от курса постигнахме прием на над 120 букви в минута и затова бяхме наградени с 10 дни домашен отпуск.

След края на курса ме разпределиха в Кавала, Гърция. Тази част на Беломорието тогава се администрираше от българските власти. На 12 септември ни върнаха в София. Няколко дни по-късно радиопрехващачи и засечници се включихме във войната срещу хитлеристка Германия. Първите ни позиции бяха на скалистите хълмове между Сливница и Драгоман, след това в околностите на Кюстендил.

По това време се водеха ожесточени боеве с отстъпващите от Гърция немски войски на територията на днешна Македония. Явно хитлеристите са се оттегляли сравнително организирано, по вече разработени планове, защото радиопредаванията им бяха доста пестеливи. В началото на декември радиоразузнавателната рота 30489-В потегли на запад - започна втората фаза на войната. Командир на ротата бе поручик Данчев, а зам.-командир подпоручик Иван Лилов. Получихме и ново оборудване - подслушвателни и засечни коли с радиоапарати и пеленгатори.

На 6-7 януари 1945 г. чрез двойно пресичане на р. Дунав нашата радиорота навлезе в района на гр. Сегетвар, Унгария. Ние - радиоподслушвателите, се установихме в с. Бецефа, а засечниците - далеч встрани от нас.

По това време вече се водеха жестоки боеве при р. Драва. Апаратите "Берта" гъмжаха от стотици радиограми.

Немците бяха виртуози в предаванията, излъчваха бързо, с кодирани позивни, а грамите бяха шифровани. Дежуряхме денонощно - 2 часа на апарата, 2 часа почивка или сън. Бързо се научихме да отсяваме главните предаватели на немците и чрез засичане установявахме местонахождението им, придвижването и съсредоточаването на войските.
След всяко дежурство предавахме записаните шифрограми на командирите, като отбелязвахме съответните кодове и килохерците, на които бяха прехванати, за да се използват от засечниците. По-нататък грамите се пращаха в щаба на Първа българска армия за декодиране и дешифриране. Ние, войниците, обратна информация не получавахме, но от засичанията добре разбирахме придвижването на войските.

Наша заслуга бе засечената информация за подготовката и съсредоточаването на немците за атака в гръб на нашата войска по направленията Долни Михолац-Драва-Мохач, Долни Михолац-Харкан-Печ и Долни Михолац-Надбайон-Капошвар.

В началото на април се преместихме северозападно от гр. Надканижа, в с. Нодреча. Там успяхме да прехванем усилено прехвърляне на немски части от фронта в Италия на нашия фронт в Унгария. Прехванахме и радиограма за нов замисъл на хитлеристите да ни атакуват странично през р. Драва в посока езерото Балатон. Заслугата бе на редник Първан Найденов. В първите дни след края на войната на голям военен събор край Надканижа Найденов бе награден със сребърен орден "За храброст". Всички войници, които участвахме във втората фаза на войната, получихме български и съветски военни отличия.

По време набойните действия войната съм бил произведен в чин ефрейтор, но за новото звание разбрах чак след края на войната.

На 8 май фашистка Германия капитулира. На 9 май бе обявена пълната и окончателна победа. Ще запомня тези дни с нестихващите тържества, овации и салюти. Както и със студената войнишка баня във водите на езерото Балатон. На 10 май командирите ни натовариха на 2 камиона и ни закараха на унгарското море. Водата бе доста хладна, но всички се хвърлихме в езерото. След това посетихме красиво графско имение от годините на Австро-Унгария. Богато подредени салони, изящна украса от ловни трофеи, библиотечни шкафове със стотици красиво подвързани книги.

След събора в Надканижа командването на ротата незабавно изпрати четирима войници-среднисти, сред които и мен, на 6-месечен курс във военната школа във Велико Търново. В края на курса бяхме произведени в звание кандидат-офицер, а впоследствие и в по-високи офицерски звания.

Завършвам тези редове с думите, че нашето поделение - един от пионерите на военното радиоразузнаване, се представи достойно по време на войната и даде своя принос за победата, за честта и авторитета на българския войник.

ЦОНЬО ЦОНЕВ

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Други от България

9-те черни дни на Иван Тотев

За всяка обществена поръчка кипят страсти, а в Пловдив предстоят още, и то за много пари 9 от най-кошмарните си дни изживя кметът на Пловдив Иван Тотев. На 16 януари той беше отстранен от окръжния съд с аргумента, че може да повлияе върху свидетелите, които са в йерархична зависимост от него. Тотев си тръгна сломен, без да промълви и дума.

Патриотите като РБ - заедно за вота, после не се знае

Срещу нас водят хибридна война, твърди Каракачанов Въпреки слуховете за евентуално разцепление формацията “Обединени патриоти” ще запази целостта си за предстоящите парламентарни избори. Това заявиха в един глас Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО, и Валери Симеонов, лидер на НФСБ. Прогнозите за разсъхване на националистическата формация

Кой е проф. Огнян Герджиков

Проф. Огнян Герджиков е роден на 19 март 1946 г. в София. Завършва Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Специализирал е във Виенския университет и в Хамбургския институт „Макс Планк“. Професор по гражданско и търговско право в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Бил е и заместник ректор на Алма Матер (1993-1994 г.

Трета жена открита мъртва от студ в Благоевград, починала преди 2 седмици

Жена бе открита мъртва в жилището си в Благоевград, след като е починала от студ преди най-малко 2 седмици, предаде БГНЕС. Сигналът за откритата мъртва жена в дома й на ул. „Броди” 44 в ж.к. „Струмско”, е подаден към 16 часа днес. 42-годишната Д.Ц. е била психично болна и е живяла сама в апартамента си.

Радев насрочи изборите за 26 март, назначи Герджиков за служебен премиер

Със свой указ президентът Румен Радев разпуска 43-ото Народно събрание на 27 януари 2017 г. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Държавният глава насрочва произвеждането на парламентарни избори на 26 март т.г. С друг свой указ президентът назначава Огнян Стефанов Герджиков за служебен министър-председател на Република България.

Цачева: Някъде в диалога не бяхме ясни и народът ни показа червен картон

Президентската кампания за мен вече е затворена страница, но прочетена! ГЕРБ подценихме тази кампания, късно обявихме номинацията, късно отчетохме някои факти. За себе си аз взех много от тази кампания заради многобройните ми срещи с гражданите, дадох много. Със съпартийците ми съм по-близка от всякога, защото всяка битка сближава.

Мнения

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Още от България

Актуална пътна обстановка към 17.30 часа

Температурите са в интервала от – 8 до + 8 С°. Времето над страната е предимно облачно. Слаб вятър духа в област Добрич. Пътните настилки в страната са предимно мокри и заснежени, по усойните места заледени, почистени и обработени. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура".  ІІ.

"24 часа" позна: Радан Кънев прави "Нова република"

Радан Кънев създава надпартийна коалиция "Нова република". "24 часа" съобщи в четвъртък, че лидерът на ДСБ готви такъв проект. "Нова република" се учредява утре в балната зала на столичен хотел. Ще присъстват още кандидат-президентът на РБ Трайчо Трайков, Мартин Димитров и останалите народни представители от Гражданския съвет на блока.

Марковски за Дянков: Не е редно да бъде обвиняван

"Има нещо свещено в нашия занаят, когато има обвинения трябва да са добре формулирани и трябва да се представят достатъчно доказателства". Това заяви Марин Марковски в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви.  А за Дянков той добави, че обвинението е за сделка, която сделка е повече от публична. сделка, която е успешна.

Петър Москов: Няма причина болниците да бъдат търговски дружества

"Няма причина болниците да бъдат търговски дружества", заяви пред журналисти в Перник министърът на здравеопазването в оставка Петър Москов. По думите му на първо време това, което е необходимо да се случи в следващия управленски мандат е всеки собственик да има ангажимент към собствеността си и инфраструктурата.

ВСС не избра заместник на Лалов за временен шеф на Софийския районен съд (обзор)

След инфарктно деветчасово заседание съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) отказа да избере за временен шеф на Софийския районен съд (СРС) съдия Албена Ботева. Кандидатурата й бе издигната от Общото събрание на съда. Колегите й искаха тя да заеме мястото на подалия оставка шеф Методи Лалов след 1 февруари т.г. до избора на титуляр.

Нинова: Години говорим за децентрализация. Да я направим

Голямата цел на БСП е да намали диспропорциите на различните по големина населени места "Нито едно управление не може да се справи добре без подкрепата и взаимодействие с местната власт, защото именно тя е до реалните проблеми в страната. Години правителствата са водиха диалог с вас – кметовете и показваха отношение,

Най-важното