Редници радисти разкриват замисъла на нацистки операции

https://www.24chasa.bg/Article/1745214 Редници радисти разкриват замисъла на нацистки операции Редници радисти разкриват замисъла на нацистки операции www.24chasa.bg
89-годишният Цоньо Цонев с правнучката си Ника. СНИМКА: 24 часа

През пролетта на 1945 г. български радисти засякоха радиограми, в които се съобщаваше за усилено прехвърляне на хитлеристки войски от Италия към фронта при р. Драва, Унгария. Редник Първан Найденов например прехвана замисъл на немското командване да атакува в гръб българските войски - през Драва в посока езерото Балатон.

Това са само два детайла, илюстриращи високо отговорната работа на първите структури на родното радиоразузнаване. Наскоро бяха отбелязани 70 години от неговото създаване. Като войник участвах в непосредственото организационно формиране на поделение 1995-ЩВ в столичния квартал "Павлово". Пръв командир на поделението бе поручик Арменков. По-късно назначиха и поручиците Атанасов, Дрехаров, Гетов. Първите радиоразузнавачи се набираха от свързочни подразделения от цялата армия.

Гледаха да са грамотни момчета - предимно със средно, полувисше или незавършено висше образование. Всички преминаваха 3-месечен подготвителен курс.

Мен например ме изпратиха в "Павлово" от 34-и пехотен полк в Ловеч. Първият ми ден в столицата - 30 март 1944 г., бе белязан с една от най-тежките бомбардировки на американските летящи крепости. Тогава бяха взривени големите погреби в кв. "Лозенец". Никога няма да забравя как на следващия ден софиянци масово поеха към провинцията, влачейки шейнички, ръчни двуколки и пружини.

Обучаваха ни 6 дни в седмицата по 7-8 часа усилени занятия. До 25 юли успяхме да усвоим морзовата азбука на латиница, стягаха ни за радиопрехващачи и засечници Няколко души от курса постигнахме прием на над 120 букви в минута и затова бяхме наградени с 10 дни домашен отпуск.

След края на курса ме разпределиха в Кавала, Гърция. Тази част на Беломорието тогава се администрираше от българските власти. На 12 септември ни върнаха в София. Няколко дни по-късно радиопрехващачи и засечници се включихме във войната срещу хитлеристка Германия. Първите ни позиции бяха на скалистите хълмове между Сливница и Драгоман, след това в околностите на Кюстендил.

По това време се водеха ожесточени боеве с отстъпващите от Гърция немски войски на територията на днешна Македония. Явно хитлеристите са се оттегляли сравнително организирано, по вече разработени планове, защото радиопредаванията им бяха доста пестеливи. В началото на декември радиоразузнавателната рота 30489-В потегли на запад - започна втората фаза на войната. Командир на ротата бе поручик Данчев, а зам.-командир подпоручик Иван Лилов. Получихме и ново оборудване - подслушвателни и засечни коли с радиоапарати и пеленгатори.

На 6-7 януари 1945 г. чрез двойно пресичане на р. Дунав нашата радиорота навлезе в района на гр. Сегетвар, Унгария. Ние - радиоподслушвателите, се установихме в с. Бецефа, а засечниците - далеч встрани от нас.

По това време вече се водеха жестоки боеве при р. Драва. Апаратите "Берта" гъмжаха от стотици радиограми.

Немците бяха виртуози в предаванията, излъчваха бързо, с кодирани позивни, а грамите бяха шифровани. Дежуряхме денонощно - 2 часа на апарата, 2 часа почивка или сън. Бързо се научихме да отсяваме главните предаватели на немците и чрез засичане установявахме местонахождението им, придвижването и съсредоточаването на войските.
След всяко дежурство предавахме записаните шифрограми на командирите, като отбелязвахме съответните кодове и килохерците, на които бяха прехванати, за да се използват от засечниците. По-нататък грамите се пращаха в щаба на Първа българска армия за декодиране и дешифриране. Ние, войниците, обратна информация не получавахме, но от засичанията добре разбирахме придвижването на войските.

Наша заслуга бе засечената информация за подготовката и съсредоточаването на немците за атака в гръб на нашата войска по направленията Долни Михолац-Драва-Мохач, Долни Михолац-Харкан-Печ и Долни Михолац-Надбайон-Капошвар.

В началото на април се преместихме северозападно от гр. Надканижа, в с. Нодреча. Там успяхме да прехванем усилено прехвърляне на немски части от фронта в Италия на нашия фронт в Унгария. Прехванахме и радиограма за нов замисъл на хитлеристите да ни атакуват странично през р. Драва в посока езерото Балатон. Заслугата бе на редник Първан Найденов. В първите дни след края на войната на голям военен събор край Надканижа Найденов бе награден със сребърен орден "За храброст". Всички войници, които участвахме във втората фаза на войната, получихме български и съветски военни отличия.

По време набойните действия войната съм бил произведен в чин ефрейтор, но за новото звание разбрах чак след края на войната.

На 8 май фашистка Германия капитулира. На 9 май бе обявена пълната и окончателна победа. Ще запомня тези дни с нестихващите тържества, овации и салюти. Както и със студената войнишка баня във водите на езерото Балатон. На 10 май командирите ни натовариха на 2 камиона и ни закараха на унгарското море. Водата бе доста хладна, но всички се хвърлихме в езерото. След това посетихме красиво графско имение от годините на Австро-Унгария. Богато подредени салони, изящна украса от ловни трофеи, библиотечни шкафове със стотици красиво подвързани книги.

След събора в Надканижа командването на ротата незабавно изпрати четирима войници-среднисти, сред които и мен, на 6-месечен курс във военната школа във Велико Търново. В края на курса бяхме произведени в звание кандидат-офицер, а впоследствие и в по-високи офицерски звания.

Завършвам тези редове с думите, че нашето поделение - един от пионерите на военното радиоразузнаване, се представи достойно по време на войната и даде своя принос за победата, за честта и авторитета на българския войник.

ЦОНЬО ЦОНЕВ

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Други от България

КРИБ готов да подпомогне финансово Иво Никодимов за лечението му

Във връзка с нападението над журналиста от БНТ Иво Никодимов ръководството на КРИБ изпрати писмо до генералния директор на БНТ Вяра Анкова, в което се казва: „Обръщаме се към Вас, за да изразим дълбокото си възмущение от акта на безпричинна брутална агресия и нападение срещу известния и уважаван журналист и водещ на сутрешния блок на БНТ Иво

Закриват паралелки за заварчици и охранители

Въпреки усилията да се привличат повече ученици към професионалното образование и тази година има закрити паралелки при приема след седми клас, като някои от тях дори са за редки и защитени професии, пише "Монитор". Така например въпреки че у нас има глад за заварчици, паралелката „Машини и съоръжения за заваряване“ в професионалната гимназия по

Мостът при 42-ри км на „Тракия“, който ще бъде демонтиран, бил частна собственост

Пешеходният мост при 42-ри км на АМ „Тракия“, който ще бъде демонтиран утре през нощта (от 21.00 часа на 26 юли до 5.00 часа на 27 юли) е частна собственост. Поради лошото му състояние Районна прокуратура - Ихтиман, Агенция „Пътна инфраструктура” и кметът на община Ихтиман дадоха предписания за неговото обезопасяване на фирмата собственик на

Съдия 2 пъти отказал да задържи банков касиер, откраднал 21 млн. лв. Той избяга

10-и ден полицията го издирва Вече 10 дни от бившия главен касиер на Алфабанк Петко Митевски, изнесъл с чанти 21 млн. лв. от главната каса на финансовата институция, няма и следа. Безрезултатно полицията издирва 49-годишния мъж, осъден на първа инстанция на 15 г. затвор за кражбата на милионите. Така Митевски пое по пътя на бегълците от

След първото нападение над нотариуси - търсят биячите сред спортисти

Двете момчета с качулки      са само изпълнители,      казват полицаите      Валентина и дъщеря      ѝ Мира казали, че не      са получавали заплахи Полицията проверява криминално проявени боксьори и ММА бойци в София като потенциални биячи на нотариуската Валентина Механджийска и дъщеря ѝ Мира Глосова.

Клошар почина на спирка в столичния кв. "Люлин"

Клошар е починал около 17:30 ч. днес на спирка на автобус по линия 111 в столичния квартал "Люлин". Това съобщиха от пресцентъра на МВР за "24 часа". Оттам обясниха, че по трупа няма следи от

Последно от

Мнения

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Последно от лого

Още от България

Заради побоите: Бистрят спешни мерки срещу престъпността в София на среща в СДВР

В срадата на СДВР в момента та съвещание се събраха представители на всички районни управления на МВР, съобщи БНТ. Ръководството на МВР иска да вземе екстрени мерки за сигулността на публични места в столицата. Повод е бруталната агресия в последните два дни над нотариуска и дъщеря й, както и срещу журналиста от БНТ Иво Никодимов.

Иво Никодимов: Благодаря за подкрепата, с нея ще победим агресията

Благодаря за подкрепата Ви. С нея ще победим агресията срещу лекари, нотариуси, журналисти, както и срещу всички хора, които са пострадали от обезумели побойници. В сигурните ръце съм на лекарите от Военно медицинска академия. Това написа преди малко във фейсбук профила си Иво Никодимов, който бе нападнат и пребит към 15 ч.

Автобус се вряза в ограда на столичен булевард, на шофьора му прилошало

Към 16.50 часа, в столичната полиция е получен сигнал за инцидент с автобус, възникнал по маршрута по бул. „Александър Пушкин“. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. По първоначални данни, шофьорът на автобуса е засегнал оградата на сграда на булеварда, като най-вероятно на водача му е прилошало. Няма пострадали при инцидента.

Бури, порои и градушки из страната след жегата

Градушка колкото лешник удари софийския квартал Симеоново, съобщиха читатели на "24 часа" и се оплакаха, че градините им са опустошени. Бури, порои и градушки удариха някои части на страната след слънчевото утро. Пороен дъжд превърна улиците на Русе в реки. За по-малко от час над града се изсипаха над 20 литра на квадратен метър.

Даниел Чипев: Иво Никодимов не е бил заплашван

Иво Никодимов не ми е споделял, че е бил заплашван или, че е имал проблеми свързани с работата му. Той сподели, че неочаквано трима души са го нападнали в Борисовата градина, обясни Даниел Чипев. "Ние в БНТ изпитваме огромно възмущение срещу тези брутални посегателства върху гражданите. Когато обаче това посегателство е срещу журналист,

Вижте какво решава правителството утре

1. ПРОЕКТ НА ПОСТАНОВЛЕНИЕ ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 110 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2010 Г. ЗА СЪЗДАВАНЕ НА СЪВЕТ ЗА РАЗВИТИЕ ПРИ МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ. Внася: министър-председателят 2. ПРОЕКТ НА ПОСТАНОВЛЕНИЕ ЗА ПРИЕМАНЕ НА СПИСЪК НА ПРОДУКТИТЕ, СВЪРЗАНИ С ОТБРАНАТА, И СПИСЪК НА ИЗДЕЛИЯТА И ТЕХНОЛОГИИТЕ С ДВОЙНА УПОТРЕБА,

Най-важното