Редници радисти разкриват замисъла на нацистки операции

https://www.24chasa.bg/Article/1745214 Редници радисти разкриват замисъла на нацистки операции Редници радисти разкриват замисъла на нацистки операции www.24chasa.bg
89-годишният Цоньо Цонев с правнучката си Ника. СНИМКА: 24 часа

През пролетта на 1945 г. български радисти засякоха радиограми, в които се съобщаваше за усилено прехвърляне на хитлеристки войски от Италия към фронта при р. Драва, Унгария. Редник Първан Найденов например прехвана замисъл на немското командване да атакува в гръб българските войски - през Драва в посока езерото Балатон.

Това са само два детайла, илюстриращи високо отговорната работа на първите структури на родното радиоразузнаване. Наскоро бяха отбелязани 70 години от неговото създаване. Като войник участвах в непосредственото организационно формиране на поделение 1995-ЩВ в столичния квартал "Павлово". Пръв командир на поделението бе поручик Арменков. По-късно назначиха и поручиците Атанасов, Дрехаров, Гетов. Първите радиоразузнавачи се набираха от свързочни подразделения от цялата армия.

Гледаха да са грамотни момчета - предимно със средно, полувисше или незавършено висше образование. Всички преминаваха 3-месечен подготвителен курс.

Мен например ме изпратиха в "Павлово" от 34-и пехотен полк в Ловеч. Първият ми ден в столицата - 30 март 1944 г., бе белязан с една от най-тежките бомбардировки на американските летящи крепости. Тогава бяха взривени големите погреби в кв. "Лозенец". Никога няма да забравя как на следващия ден софиянци масово поеха към провинцията, влачейки шейнички, ръчни двуколки и пружини.

Обучаваха ни 6 дни в седмицата по 7-8 часа усилени занятия. До 25 юли успяхме да усвоим морзовата азбука на латиница, стягаха ни за радиопрехващачи и засечници Няколко души от курса постигнахме прием на над 120 букви в минута и затова бяхме наградени с 10 дни домашен отпуск.

След края на курса ме разпределиха в Кавала, Гърция. Тази част на Беломорието тогава се администрираше от българските власти. На 12 септември ни върнаха в София. Няколко дни по-късно радиопрехващачи и засечници се включихме във войната срещу хитлеристка Германия. Първите ни позиции бяха на скалистите хълмове между Сливница и Драгоман, след това в околностите на Кюстендил.

По това време се водеха ожесточени боеве с отстъпващите от Гърция немски войски на територията на днешна Македония. Явно хитлеристите са се оттегляли сравнително организирано, по вече разработени планове, защото радиопредаванията им бяха доста пестеливи. В началото на декември радиоразузнавателната рота 30489-В потегли на запад - започна втората фаза на войната. Командир на ротата бе поручик Данчев, а зам.-командир подпоручик Иван Лилов. Получихме и ново оборудване - подслушвателни и засечни коли с радиоапарати и пеленгатори.

На 6-7 януари 1945 г. чрез двойно пресичане на р. Дунав нашата радиорота навлезе в района на гр. Сегетвар, Унгария. Ние - радиоподслушвателите, се установихме в с. Бецефа, а засечниците - далеч встрани от нас.

По това време вече се водеха жестоки боеве при р. Драва. Апаратите "Берта" гъмжаха от стотици радиограми.

Немците бяха виртуози в предаванията, излъчваха бързо, с кодирани позивни, а грамите бяха шифровани. Дежуряхме денонощно - 2 часа на апарата, 2 часа почивка или сън. Бързо се научихме да отсяваме главните предаватели на немците и чрез засичане установявахме местонахождението им, придвижването и съсредоточаването на войските.
След всяко дежурство предавахме записаните шифрограми на командирите, като отбелязвахме съответните кодове и килохерците, на които бяха прехванати, за да се използват от засечниците. По-нататък грамите се пращаха в щаба на Първа българска армия за декодиране и дешифриране. Ние, войниците, обратна информация не получавахме, но от засичанията добре разбирахме придвижването на войските.

Наша заслуга бе засечената информация за подготовката и съсредоточаването на немците за атака в гръб на нашата войска по направленията Долни Михолац-Драва-Мохач, Долни Михолац-Харкан-Печ и Долни Михолац-Надбайон-Капошвар.

В началото на април се преместихме северозападно от гр. Надканижа, в с. Нодреча. Там успяхме да прехванем усилено прехвърляне на немски части от фронта в Италия на нашия фронт в Унгария. Прехванахме и радиограма за нов замисъл на хитлеристите да ни атакуват странично през р. Драва в посока езерото Балатон. Заслугата бе на редник Първан Найденов. В първите дни след края на войната на голям военен събор край Надканижа Найденов бе награден със сребърен орден "За храброст". Всички войници, които участвахме във втората фаза на войната, получихме български и съветски военни отличия.

По време набойните действия войната съм бил произведен в чин ефрейтор, но за новото звание разбрах чак след края на войната.

На 8 май фашистка Германия капитулира. На 9 май бе обявена пълната и окончателна победа. Ще запомня тези дни с нестихващите тържества, овации и салюти. Както и със студената войнишка баня във водите на езерото Балатон. На 10 май командирите ни натовариха на 2 камиона и ни закараха на унгарското море. Водата бе доста хладна, но всички се хвърлихме в езерото. След това посетихме красиво графско имение от годините на Австро-Унгария. Богато подредени салони, изящна украса от ловни трофеи, библиотечни шкафове със стотици красиво подвързани книги.

След събора в Надканижа командването на ротата незабавно изпрати четирима войници-среднисти, сред които и мен, на 6-месечен курс във военната школа във Велико Търново. В края на курса бяхме произведени в звание кандидат-офицер, а впоследствие и в по-високи офицерски звания.

Завършвам тези редове с думите, че нашето поделение - един от пионерите на военното радиоразузнаване, се представи достойно по време на войната и даде своя принос за победата, за честта и авторитета на българския войник.

ЦОНЬО ЦОНЕВ

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Други от България

Ще съдят за корупция и лекари, учители и общински служители

Европрокурори изненадани, че разследваме само чиновници за длъжностни престъпления Лекари, учители, кметове и общински служители ще може да бъдат съдени за корупция. Тази възможност се създава с промените в Наказателния кодекс (НК), които предлага Министерството на правосъдието (МП). Проектът е публикуван за едномесечно обществено обсъждане.

Властта се разбра за всичко, но не и за органа срещу корупцията (Обзор)

4 часа поправителен КСНС с любезен тон, всички искат нов подход и структура Властта отново не се разбра за функциите на новия антикорупционен орган и за това кой да назначава шефа му. Това стана ясно от изказването на президента Румен Радев след продължило 4 часа заседание на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС).

Журналист си регистрира алтернативен сайт за председателството

Блог, чийто адрес подвежда, че е обвързан с българското председателство на ЕС, е регистрирал журналистът Георги Готев, който от години живее в Брюксел. Сайтът на Готев е BulgarianPresidency.eu и може лесно да бъде объркан с официална страница на български институции, опасяват се от екипа, който готви започващото от 1 януари българско

Сидеров: Искането на оставки от ДПС и БСП е в контекста на председателството

"Цялото това искане на оставки от страна на ДПС, а сега и БСП се присъединяват, е в контекста на домакинството на България на Съвета на ЕС, легитимацията на патриотите като консервативна партия, която поддържа една много ясна консервативна линия. Това е тенденция в Европа да расте, всички партии от този тип имат покачване".

Свидетел на убийство на наркобос задържан за дрога с още 11 души

Недялко Гетов от Поморие организирал бандата след арестите на Мазния и Слънцето 12души от Бургас и региона са задържани при акция на ГДБОП и прокуратурата във вторник сутринта, съобщиха от държавното обвинение и МВР. Бандата се занимавала с разпространение на дрога, основно марихуана и амфетамини, уточни шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев.

Нинова: Единен нов разследващ орган получи само два гласа - на президента и моя

Президентът предложи в общата декларация текст, който казва, че се създава единен, независим, нов орган, който да се занимава с разследване на корупционни престъпления. Този текст беше подложен на гласуване и събра два гласа- неговия и моя, срещу дванадесет против. Т.е. единен нов орган, който да се занимава с разследване,

Последно от

Мнения

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Последно от

Последно от лого

Още от България

На 44 години почина Андрония Попова-Рони от "Сентиментъл суингърс" (Видео)

След боледуване на 44-годишна възраст почина певицата Андрония Попова-Рони от групите Nasekomix и Sentimental Swingers. Новината съобщиха нейни близки, като не се посочват повече подробности. През февруари тази година бе организиран благотворителен концерт в нейна подкрепа. В профила й във Фейсбук приятели на певицата й казват последно сбогом.

3 лева такса за извинителна бележка от лекари и в Кюстендил

Такса от 3 лв. за извинителна медицинска бележка ще искат и лекарите в Кюстендил. Изборът за това решение обаче ще прави всеки лекар по своя преценка, казаха от лекарския съюз в града, предаде БНТ.  Мярката е въведена с цел пресичане на порочната практика за представяне на фалшиви бележки от ученици, които бягат от час.

Италианец: Г-н министър, благодаря ти, че оказа първа помощ на брат ми

Директорът на болнична мрежа Централна Тоскана (болници Флоренция, Пистоя, Прато, Емполи и др.) и медицински директор на болница „Сан Джузепе“ в Емполи Лука Нарди разговаря днес с проф. Николай Петров, за да изкаже благодарността си за оказаната от министъра медицинска помощ за брат му Джовани Нарди, който почина миналия понеделник във ВМА.

Утре спират временно преминаването в двете посоки по Дунав мост Видин – Калафат

Временно утре от 13.00 до 14.00 часа ще бъде спряно преминаването на всички моторни превозни средства в двете посоки по Дунав мост Видин - Калафат, съобщиха от пресцентъра на МВР. Спирането на трафика се налага поради техническа профилактика на моста, уточняват от ГД "Гранична

Намериха жив и здрав изчезналия Ивелин след 30 часа издирване

Жив и здрав е открил 20 - годишен Ивелин Узунов. Открил го е баща му Велин в постройка край водоем близо до село Смилян.  Младежът бе търсен около 30 часа от доброволци и полицаи със следови кучета, каза директорът на ОДП-Смолян Николай Димов.  Бащата го намерил в  добро психическо и физическо състояние.

Цветанов: Само 2 от предложенията на Радев за антикорупцията не бяха приети

Президентът Румен Радев направи 10-ина предложения за антикорупционния закон, които бяха приети с консенсус, само две - не. Това разказа на излизане от президентството зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.  Двете отхвърлени искания на Радев били държавният глава да назначава шефа на бъдещия антикорупционен орган и новата структура да има

Най-важното

Следвайте във Viber