Редници радисти разкриват замисъла на нацистки операции

https://www.24chasa.bg/Article/1745214 Редници радисти разкриват замисъла на нацистки операции Редници радисти разкриват замисъла на нацистки операции www.24chasa.bg
89-годишният Цоньо Цонев с правнучката си Ника. СНИМКА: 24 часа

През пролетта на 1945 г. български радисти засякоха радиограми, в които се съобщаваше за усилено прехвърляне на хитлеристки войски от Италия към фронта при р. Драва, Унгария. Редник Първан Найденов например прехвана замисъл на немското командване да атакува в гръб българските войски - през Драва в посока езерото Балатон.

Това са само два детайла, илюстриращи високо отговорната работа на първите структури на родното радиоразузнаване. Наскоро бяха отбелязани 70 години от неговото създаване. Като войник участвах в непосредственото организационно формиране на поделение 1995-ЩВ в столичния квартал "Павлово". Пръв командир на поделението бе поручик Арменков. По-късно назначиха и поручиците Атанасов, Дрехаров, Гетов. Първите радиоразузнавачи се набираха от свързочни подразделения от цялата армия.

Гледаха да са грамотни момчета - предимно със средно, полувисше или незавършено висше образование. Всички преминаваха 3-месечен подготвителен курс.

Мен например ме изпратиха в "Павлово" от 34-и пехотен полк в Ловеч. Първият ми ден в столицата - 30 март 1944 г., бе белязан с една от най-тежките бомбардировки на американските летящи крепости. Тогава бяха взривени големите погреби в кв. "Лозенец". Никога няма да забравя как на следващия ден софиянци масово поеха към провинцията, влачейки шейнички, ръчни двуколки и пружини.

Обучаваха ни 6 дни в седмицата по 7-8 часа усилени занятия. До 25 юли успяхме да усвоим морзовата азбука на латиница, стягаха ни за радиопрехващачи и засечници Няколко души от курса постигнахме прием на над 120 букви в минута и затова бяхме наградени с 10 дни домашен отпуск.

След края на курса ме разпределиха в Кавала, Гърция. Тази част на Беломорието тогава се администрираше от българските власти. На 12 септември ни върнаха в София. Няколко дни по-късно радиопрехващачи и засечници се включихме във войната срещу хитлеристка Германия. Първите ни позиции бяха на скалистите хълмове между Сливница и Драгоман, след това в околностите на Кюстендил.

По това време се водеха ожесточени боеве с отстъпващите от Гърция немски войски на територията на днешна Македония. Явно хитлеристите са се оттегляли сравнително организирано, по вече разработени планове, защото радиопредаванията им бяха доста пестеливи. В началото на декември радиоразузнавателната рота 30489-В потегли на запад - започна втората фаза на войната. Командир на ротата бе поручик Данчев, а зам.-командир подпоручик Иван Лилов. Получихме и ново оборудване - подслушвателни и засечни коли с радиоапарати и пеленгатори.

На 6-7 януари 1945 г. чрез двойно пресичане на р. Дунав нашата радиорота навлезе в района на гр. Сегетвар, Унгария. Ние - радиоподслушвателите, се установихме в с. Бецефа, а засечниците - далеч встрани от нас.

По това време вече се водеха жестоки боеве при р. Драва. Апаратите "Берта" гъмжаха от стотици радиограми.

Немците бяха виртуози в предаванията, излъчваха бързо, с кодирани позивни, а грамите бяха шифровани. Дежуряхме денонощно - 2 часа на апарата, 2 часа почивка или сън. Бързо се научихме да отсяваме главните предаватели на немците и чрез засичане установявахме местонахождението им, придвижването и съсредоточаването на войските.
След всяко дежурство предавахме записаните шифрограми на командирите, като отбелязвахме съответните кодове и килохерците, на които бяха прехванати, за да се използват от засечниците. По-нататък грамите се пращаха в щаба на Първа българска армия за декодиране и дешифриране. Ние, войниците, обратна информация не получавахме, но от засичанията добре разбирахме придвижването на войските.

Наша заслуга бе засечената информация за подготовката и съсредоточаването на немците за атака в гръб на нашата войска по направленията Долни Михолац-Драва-Мохач, Долни Михолац-Харкан-Печ и Долни Михолац-Надбайон-Капошвар.

В началото на април се преместихме северозападно от гр. Надканижа, в с. Нодреча. Там успяхме да прехванем усилено прехвърляне на немски части от фронта в Италия на нашия фронт в Унгария. Прехванахме и радиограма за нов замисъл на хитлеристите да ни атакуват странично през р. Драва в посока езерото Балатон. Заслугата бе на редник Първан Найденов. В първите дни след края на войната на голям военен събор край Надканижа Найденов бе награден със сребърен орден "За храброст". Всички войници, които участвахме във втората фаза на войната, получихме български и съветски военни отличия.

По време набойните действия войната съм бил произведен в чин ефрейтор, но за новото звание разбрах чак след края на войната.

На 8 май фашистка Германия капитулира. На 9 май бе обявена пълната и окончателна победа. Ще запомня тези дни с нестихващите тържества, овации и салюти. Както и със студената войнишка баня във водите на езерото Балатон. На 10 май командирите ни натовариха на 2 камиона и ни закараха на унгарското море. Водата бе доста хладна, но всички се хвърлихме в езерото. След това посетихме красиво графско имение от годините на Австро-Унгария. Богато подредени салони, изящна украса от ловни трофеи, библиотечни шкафове със стотици красиво подвързани книги.

След събора в Надканижа командването на ротата незабавно изпрати четирима войници-среднисти, сред които и мен, на 6-месечен курс във военната школа във Велико Търново. В края на курса бяхме произведени в звание кандидат-офицер, а впоследствие и в по-високи офицерски звания.

Завършвам тези редове с думите, че нашето поделение - един от пионерите на военното радиоразузнаване, се представи достойно по време на войната и даде своя принос за победата, за честта и авторитета на българския войник.

ЦОНЬО ЦОНЕВ

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Други от България

Цветан Цветанов поздрави структурите на ГЕРБ за няколко частични кметски избори

Зам.-председателят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов поздрави местните структури на партията, ангажирани с провеждането на частични кметски избори в няколко населени места в страната. За „Фокус“ Цветанов уточни, че партийните структури на ГЕРБ са в изключителна форма и са готови за избори по всяко време. По думите му ГЕРБ винаги е работила и ще продължи

НАП обяви на търг още 3 конфискувани имота на Митьо Очите

Националната агенция по приходите (НАП) обяви на търг още три имота на Димитър Желязков, известен с прякора си Митьо Очите, които са били конфискувани в полза на държавата след съдебно решение, съобщава dariknews.bg. Продават се нива от 11 197 кв.м в местността „Оникилика” край Бургас с начална цена 132 550.00 лв. и два имота в Сливен –137 кв.

Хакерските атаки срещу смартфони са се увеличили 400 пъти за година

Хакерските атаки срещу мобилни телефони са се увеличили 400 пъти за последната година, съобщи bTV. Тенденциите са, че хората използват смартфоните си като компютри, но не се грижат за тях като компютри, и атаките са се увеличили с 400% за една година. Причината - по-лесно да се проникне е липсата на грижа от собствениците.

Оцелял при катастрофа се хвърли от 6-ия етаж на болницата в Разлог и загина (обновена)

27-годишен мъж, оцелял при катастрофа на пътя за Банско по-рано днес, е скочил от отделението по хирургия на болницата в Разлог, където е бил настанен, и е загинал, съобщи "Дарик". По-рано през деня той катастрофирал сам на пътя Симитли-Банско в района на Предел. Малко след 13:00 ч. днес лек автомобил "Опел Корса" на ляв завой излязъл вдясно от

Оцелял по чудо на "Хемус": Убиват високата скорост, самочувствието и дивотията по пътищата

Служителят на "Автомагистрали", който оцеля като по чудо при тежката катастрофа на "Хемус" по Великден, проговори пред bTV. Тогава негов колега и шофьор от друг инцидент бяха пометени в аварийната лента от друг водач, карал с несъобразена скорост.  Притичват се на помощ на катастрофирали. Слагат конуси.

БДЖ пуска Гергьовски влак с парен локомотив

БДЖ организира атракционно пътуване с парен локомотив за Гергьовден. Това каза Лияна Панделиева, ръководител сектор „Връзки с обществеността“ на „Холдинг БДЖ“ ЕАД, пред "Фокус". По думите ѝ пътуването носи още името Гергьовски влак, като заминава от гара Горна Оряховица на 6 май. „На 6 май заминаване от Горна Оряховица в 9.40 часа сутринта и в 11.

Мнения

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Последно от лого

Още от България

Късметлия от Съединение спечели близо 8 милиона с фиш от 4,40 лева (обновена)

Джакпотът в 34-и тираж на играта „Тото 2 - 6 от 49“ в размер на 7 940 616.60 лева беше спечелен тази вечер. Късметлията е от град Съединение и е играл с фиш на стойност 4.40 лева. Така той става 91-ия тото милионер на България, благодарение на участието си в игрите на Български спортен тотализатор, съобщиха от пресцентъра на БСТ.

Йотова: Пейте български песни, носете България в сърцето си

„Пейте български песни и носете България в сърцето си”, с това пожелание вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към участниците в V Национален младежки конкурс за популярна песен „Петнадесет лалета”, който се проведе в Хисаря, съобщиха от прессекретариата на президента. „Искаме да ви виждаме у дома, разнасяйте славата на световните сцени,

Сезират прокуратурата за разрушена сграда на ученически лагер в Равда

Министерството на образованието и науката /МОН/ ще сезира прокуратурата във връзка с разрушена сграда на бившия ученически лагер в с. Равда, съобщиха от пресцентъра на министерството, цитирани от БТА. От там уточняват, че това ще стане в първия работен ден от следващата седмица, когато търговското дружество към МОН "Ученически отдих и спорт" ЕАД

Осем катастрофи в Бургас за денонощие, колоездачка ударена на зебра

Осем катастрофи са регистрирани през изминалото денонощие в Бургас, съобщи дежурният в ОД на МВР-Бургас. За щастие при пътните инциденти няма пострадали, нанесени са само материални щети върху превозните средства. С уплаха се размина велосипедистка, която бе блъсната на пешеходна пътека до "Кауфлант" в жк."Славейков" днес по обед.

Пуснаха череши по 50 лв. килограма по софийските пазари

Череши по 50 лв за кило се появиха по софийските пазари, съобщи dunavmost.bg. Читатели на Марица са се удивили на баснословната цена, като някои коментират, че тя не може да се сравнява дори с тази във Великобритания. По сергиите в Пловдив още няма череши, но се очаква и тук те да се продават много скъпо. Прецедентът всъщност е лесно обясним.

Елена Поптодорова: Няма затворени врати пред мен след инцидента на летището

Бъдещето на Македония е поставено на карта. Така бившият ни посланик в САЩ Елена Поптодорова коментира в предаването „Комбина” по Нова тв ситуацията в Македония от последните седмици. Близо два месеца след обвиненията в кражба на козметика на летището във Варшава, бившият ни посланик в САЩ се върна у нас, където започна нова работа.

Най-важното