Мандраджия, покаялият се водач на разколниците и затворнически шеф избират патриарха

https://www.24chasa.bg/Article/1717948 Мандраджия, покаялият се водач на разколниците и затворнически шеф избират патриарха Мандраджия, покаялият се водач на разколниците и затворнически шеф избират патриарха www.24chasa.bg
Викарният епископ на Софийска митрополия Йоан (пред камерата с очилата), който изнесе цялата тежест на най-оспорваните избори в страната, обяснява как те са приключили. СНИМКА: ОТ САЙТА НА ПАТРИАРШИЯТА

Фермер, собственик на мандра “Дядо Либен”, ректори, строителен предприемач от Враца, братовчед на владика, доскорошният водач на разколниците Инокентий, учители и юристи ще гласуват на Патриаршеския събор на 24 февруари, на който ще бъде избран главата на Българската православна църква.

В Софийската епархия изборите бяха най-оспорвани. Залогът е голям, тъй като тя изпраща 10 делегати на събора, а всички останали по 5. Изборите в Софийската митрополия закъсняха с два часа заради липса на кворум, а после продължиха над 7 часа, тъй като се наложи явилите се 34-ма епархийски избиратели да гласуват на четири тура, докато излъчат делегатите на патриаршеския събор с нужното мнозинство.

 От клириците избраните са само от София, както се и очакваше, тъй като изпълняващият длъжността Софийски митрополит Кирил наложи списък, в който няма архиерейски наместници от духовните околии. Това породи спорове и се наложи митрополит Кирил да се върне от Грузия, за да защити предложените от него имена. После пак замина за Тбилиси да чества 80-годишния юбилей на грузинския патриарх, а изборите в София и Варна изнесоха викарните епископи.

Избирателите в София се оправдаваха, че не познават кандидатите за Патриаршеския събор, и се наложи доста да ги поразпитват, което удължи изборите. През ситото преминаха 6-има клирици.

Дякон Иван Петков е роден в Цариград, но в София завършва Духовна семинария и Богословския факултет.

Отецът има чудна  цариградска  хлебарница и  сладкарница до НДК  на ул. “Гургулят”
Свещеник Станко Дидов служи в столичния храм “Св. Седмочисленици” и е от много стар свещенически род. Брат му иконом Кирил Дидов е “духовен надзорник” на епархията, т.е. като примерен духовник внимава за правилното изпълнение на службите.

Свещеник Дилян Цветков е зет на проф. Хубанчев от Богословския факултет, служи при епископ Константин в храма в Княжево. Протойерей Климент Харизанов от храм “Преображение Господне” и иконом Георги Стоянов също са в столичния списък на клира за избор на патриарх.

Там е и иконом Кирил Попов, който

е братовчед на  Русенския  митрополит  Неофит

 и председател на храм “Св. Николай” срещу Софийската митрополия.
Четиримата избрани миряни от София са доц. Александър Омарчевски - декан на Богословския факултет към Софийския университ “Св. Климент Охридски”, доц. Иван Петев - богослов, адвокатът на синода Мария Кьосева и проф. Клементина Иванова - преподавател по старобългарски език в СУ.

Не бяха избрани  чл.-кор. Аксиния  Джурова,  писателят Антон  Дончев и шефът
 на БАН 
 акад. Стефан Воденичаров.

Варненска и Великопреславска епархия е единствената, която няма информация за изборите, тъй като митрополит Кирил е извън страната. Списъкът на одобрените делегати ще се пази в тайна до сряда, когато трябва да се одобри от Епархийския съвет, обясни говорителят на митрополията отец Дончо Атанасов.
Наместник-

председателят на  синода Кирил: Не съм в България,

 в сряда ще са ясни делегатите, каза за “24 часа” той.

Великотърновската епархия, която е с най-много архиерейски наместничества, изпраща да гласуват за патриарх на 24 февруари ставрофорен иконом Минчо Иванов от Габрово, свещеник Димитър Андонов от Свищов и отец Иван Начев, предстоятел на храма “Св. Успение Богородично” във Велико Търново. Двамата миряни са доц. д-р Димитър Попмаринов - декан на Православния богословски факултет във ВТУ “Св. Кирил и Методий”, и

бившият директор  на затвора в  Белене Николай  Марков

Видинска епархия оповести първа своите избиратели. Това са архимандрит Антим Дулев - игумен на Раковишкия манастир “Св. Троица”, архимандрит Поликарп Петров - председател на катедрален храм “Св. вмчк Димитър Солунски” във Видин, и ставрофорен иконом Петър Петров - архиерейски наместник в Берковица.
От миряните на събора отиват Ирина Кръстева - секретар на Видинска света митрополия, и Цветан Славчев от с. Арчар. От монасите делегати от епархията са и архимандрит Антим Маноилов, протосингел на митрополията, както и игуменката Таисия от Клисурския манастир.

Представителите на Врачанска епархия са клириците иконом Аспарух Аспарухов от Враца, протойерей Данаил Цинцарски от Мездра и иконом Цветан Конов от Враца.
 С тях отиват и двама миряни. Виктор Кръстев е директор на СОУ “Христо Ботев” във Враца, а Димитър Димитров е

строителен  предприемач и  певец в хора  на митрополията.

Най-малката - Плевенската епархия, избра двама свещеници от Плевен - Тихомир и Венцислав, и отец Красимир от Червен бряг. Цивилните делегати на събора са секретарят на митрополията Марина Георгиева и Цанка Илкова от с. Петревене, организирала ремонта на местния храм.


Петимата клирици от Пловдивска епархия, които ще избират патриарх, са архимандрит Висарион - игумен на манастира “Света Троица” в Кръстова гора, протойерей Атанас Манолов от Панагюрище, протойерей Емил Паралингов от храм “Св. Параскева” в Пловдив, който прави сбирки на онкоболни и се моли с тях за изцелението им. Сериозни са и избраните мирски имена - д-р Константин Зисов – лекар в УМБАЛ “Свети Георги” и Радомир Чолаков – юрист, епархийски съветник, член на Съвета на директорите на "Медийна група България холдинг", която издава “Труд” и “24 часа”.

Пловдив праща още четирима на Патриаршеския събор - по един от Духовната семинария и от ставрипигиалния Бачковски манастир, а също монах и монахиня от епархийските манастири, но имената им още се пазят в тайна.

В Русенска епархия изпращат на събора архиерейските наместници в Попово, Разград и Тутракан. Това са съответно протойерей Валентин Лазаров, избран с най-голямо одобрение - 20 от 22-ма гласували. За иконом Георги Георгиев от разградския храм “Св. Николай” са дадени 19 гласа. Ставрофорен иконом Илия Тонков от църквата “Св. Николай” в Тутракан има 14 гласа.

Двамата миряни са главният счетоводител на Русенската митрополия Даниел Николов, избран с 18 гласа, и секретарят на дядо Неофит Ангел Младенов, получил 16 гласа.
В Сливенска епархия 35 от всичките 42-ма епархийски избиратели гласуваха за делегати за Патриаршеския събор. Те обаче
не посочиха човек

 от родния  Созопол на  директора на НИМ

Божидар Димитров, който се смята за близък до архиереите. Тримата духовници с най-голям вот са свещеник Ромил Ангелов от черквата “Св. Димитър” от Айтос, свещ. Иван Стойков от храм “Св. Богородица” в Поморие и свещ. Николай Клюнков от “Св. Димитър” в Елхово. Единият от миряните е секретарят на митрополията в Сливен Вълкан Янев, а другият е Коста Костов, църковен настоятел в Ямбол.

На събора отиват и монахинята Минодора от манастира в с. Кабиле край Ямбол, и игуменът на манастира “Св. Георги” в Поморие архимандрит Йеротей.

"На този игумен визитната му картичка е на гръцки. Там има силен гърцизъм и преди няколко години искаха откъсване от Българската патриаршия и отиване към Вселенската", каза Божидар Димитров. На въпрос защо като откривател на мощи и радетел на църквата не е предложен в списъците за Патриаршеския събор, шефът на НИМ отговори: "Построил съм над 30 нови църкви, ремонтираните не броя, нито върнатите на храмовете икони. Но вижте такава светла личност като писателя Антон Дончев какво я направиха, така че не се учудвам..."

В Старозагорска епархия гласуваха за свещениците Емилиян и Михаил от Стара Загора и за отец Петко от Казанлък.

Видни са двамата избрани миряни - не само ректорът на Тракийския университет проф. Иван Станков. Другият е бизнесменът от Нова Загора Михаил Тачев, който е основател на Ротари клуб в града, но нашумя като мандражията от "Дядо Либен". Неговата фабрика прави сиренето “Тертер”. Марката на това сирене е на същата фирма, която притежава и прословутия имитиращ продукт “Булка чеиз” - шуменската “фикосота”. Собственикът на марките поръчва едното вд една фабрика, а другото в друга.
От епархията заедно с митрополит Галактион на събора да избира патриарх отива и разкаялият се наскоро бивш водач на разколниците епископ Инокентий.

Три епархии  пазят в тайна  имената

 на делегатите си за Патриаршеския събор. Неврокопският митрополит Натанаил, Ловчанският Гавриил и Доростолският Амвросий заявиха, че най-напред Св. синод ще получи списъка с избраните и заверените протоколи от избора, за да ги утвърди, както е по устава на БПЦ, и едва тогава имената им ще бъдат оповестени.

 Викарният епископ на Софийската митрополия Йоан също заяви, че няма да огласи имената на избраните, преди синодът да даде одобрение и разрешение за това, но списъкът с делегатите изтече веднага след гласуването.

Митрополит Гавриил добави още една причина да не обявява делегатите: “Няма да оповестяваме избраните, за да ги предпазим от изкушение - предлагане на пари, облаги и друга съблазън”, заяви той за “24 часа”. (24 часа)

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Други от България

Ще съдят за корупция и лекари, учители и общински служители

Европрокурори изненадани, че разследваме само чиновници за длъжностни престъпления Лекари, учители, кметове и общински служители ще може да бъдат съдени за корупция. Тази възможност се създава с промените в Наказателния кодекс (НК), които предлага Министерството на правосъдието (МП). Проектът е публикуван за едномесечно обществено обсъждане.

Властта се разбра за всичко, но не и за органа срещу корупцията (Обзор)

4 часа поправителен КСНС с любезен тон, всички искат нов подход и структура Властта отново не се разбра за функциите на новия антикорупционен орган и за това кой да назначава шефа му. Това стана ясно от изказването на президента Румен Радев след продължило 4 часа заседание на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС).

Журналист си регистрира алтернативен сайт за председателството

Блог, чийто адрес подвежда, че е обвързан с българското председателство на ЕС, е регистрирал журналистът Георги Готев, който от години живее в Брюксел. Сайтът на Готев е BulgarianPresidency.eu и може лесно да бъде объркан с официална страница на български институции, опасяват се от екипа, който готви започващото от 1 януари българско

Сидеров: Искането на оставки от ДПС и БСП е в контекста на председателството

"Цялото това искане на оставки от страна на ДПС, а сега и БСП се присъединяват, е в контекста на домакинството на България на Съвета на ЕС, легитимацията на патриотите като консервативна партия, която поддържа една много ясна консервативна линия. Това е тенденция в Европа да расте, всички партии от този тип имат покачване".

Свидетел на убийство на наркобос задържан за дрога с още 11 души

Недялко Гетов от Поморие организирал бандата след арестите на Мазния и Слънцето 12души от Бургас и региона са задържани при акция на ГДБОП и прокуратурата във вторник сутринта, съобщиха от държавното обвинение и МВР. Бандата се занимавала с разпространение на дрога, основно марихуана и амфетамини, уточни шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев.

Нинова: Единен нов разследващ орган получи само два гласа - на президента и моя

Президентът предложи в общата декларация текст, който казва, че се създава единен, независим, нов орган, който да се занимава с разследване на корупционни престъпления. Този текст беше подложен на гласуване и събра два гласа- неговия и моя, срещу дванадесет против. Т.е. единен нов орган, който да се занимава с разследване,

Последно от

Мнения

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Последно от

Последно от лого

Още от България

На 44 години почина Андрония Попова-Рони от "Сентиментъл суингърс" (Видео)

След боледуване на 44-годишна възраст почина певицата Андрония Попова-Рони от групите Nasekomix и Sentimental Swingers. Новината съобщиха нейни близки, като не се посочват повече подробности. През февруари тази година бе организиран благотворителен концерт в нейна подкрепа. В профила й във Фейсбук приятели на певицата й казват последно сбогом.

3 лева такса за извинителна бележка от лекари и в Кюстендил

Такса от 3 лв. за извинителна медицинска бележка ще искат и лекарите в Кюстендил. Изборът за това решение обаче ще прави всеки лекар по своя преценка, казаха от лекарския съюз в града, предаде БНТ.  Мярката е въведена с цел пресичане на порочната практика за представяне на фалшиви бележки от ученици, които бягат от час.

Италианец: Г-н министър, благодаря ти, че оказа първа помощ на брат ми

Директорът на болнична мрежа Централна Тоскана (болници Флоренция, Пистоя, Прато, Емполи и др.) и медицински директор на болница „Сан Джузепе“ в Емполи Лука Нарди разговаря днес с проф. Николай Петров, за да изкаже благодарността си за оказаната от министъра медицинска помощ за брат му Джовани Нарди, който почина миналия понеделник във ВМА.

Утре спират временно преминаването в двете посоки по Дунав мост Видин – Калафат

Временно утре от 13.00 до 14.00 часа ще бъде спряно преминаването на всички моторни превозни средства в двете посоки по Дунав мост Видин - Калафат, съобщиха от пресцентъра на МВР. Спирането на трафика се налага поради техническа профилактика на моста, уточняват от ГД "Гранична

Намериха жив и здрав изчезналия Ивелин след 30 часа издирване

Жив и здрав е открил 20 - годишен Ивелин Узунов. Открил го е баща му Велин в постройка край водоем близо до село Смилян.  Младежът бе търсен около 30 часа от доброволци и полицаи със следови кучета, каза директорът на ОДП-Смолян Николай Димов.  Бащата го намерил в  добро психическо и физическо състояние.

Цветанов: Само 2 от предложенията на Радев за антикорупцията не бяха приети

Президентът Румен Радев направи 10-ина предложения за антикорупционния закон, които бяха приети с консенсус, само две - не. Това разказа на излизане от президентството зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.  Двете отхвърлени искания на Радев били държавният глава да назначава шефа на бъдещия антикорупционен орган и новата структура да има

Най-важното

Следвайте във Viber