"Мусала Софт" - връх в софтуера от 12 г.

https://www.24chasa.bg/Article/1630216 "Мусала Софт" - връх в софтуера от 12 г. "Мусала Софт" - връх в софтуера от 12 г. www.24chasa.bg
Министър Томислав Дончев награждава Маринова в края на октомври с грамота в конкурса "Мениджър на годината". На 1 ноември в конкурса на ПИБ "Най-добра българска фирма" компанията стана първа в категорията за средни и големи фирми. СНИМКА: Пиeр Пeтров

На 1 април 2000 г. Като на шега. С идеята да е бутикова компания от 5-10 човека, която да работи по интересни софтуерни проекти. От този план се осъществява само втората половина.

Така започва историята на една от най-успешните ни компании, лидер в сферата на софтуерните услуги - "Мусала Софт". Последните години обира едни от най-престижните награди на бизнеса. За успешни проекти и иновативни решения е носител и на много международни отличия.

Първият офис е апартамент в кв. "Дървеница". "Тъкмо започнахме да ставаме фирма - сглобихме бюрата, купихме си фирмени чехли, започнахме с американски партньори работа за т.нар. .com компании, нароили се в Силициевата долина, и... дойде най-тежката криза в ИТ, когато тези компании, както бяха поникнали като гъби след дъжд, така и изчезнаха", връща се в началото президентът на компанията Елена Маринова.
Така "Мусала" влиза в най-тежката си криза. Като "Бърза помощ" тогава се явява хазартът. "Сега ми изглежда като знак - понякога просто трябва да вярваш в късмета и да рискуваш", казва Маринова. Приятел на приятел се оказва бивш американски сенатор, който иска да създаде онлайн казино. След около година работа обаче покерът така и не вижда бял свят, защото на сенатора му омръзва идеята.

Междувременно единственият останал клиент е купен от IBM. Оттам решават да проучат възможността да работят с "Мусала" и изпращат одитори. Следват тонове документи и въпросници, проверка на инфраструктурата. "Тя беше комична - обмисляхме да сложим сървърите във втората тоалетна на апартамента, но заради опасност от наводнение се бяхме спрели на вграден гардероб в коридора. На финала IBM видяха потенциал и оттогава работим по десетки проекти за тях в цял свят. А сървърите ни днес са в най-добрия дейта център в България - 3DC с ултрамодерна инфраструктура", казва Маринова.

Основният бизнес на компанията е софтуер по поръчка. Специализирана е в изграждане на цялостни софтуерни решения. "Имаме и собствени разработки в застраховането, мобилните медии, електронната и каталожна търговия през мобилни устройства. Изследователското ни звено работи с академични партньори по научноприложни проекти. Напоследък се занимава с представяне на съдържание върху малки екрани като телефони и таблети", казва Маринова.

Още в първите си години компанията изгражда стратегия за инвестиции в технологични партньорства със световните лидери. Член е на партньорските програми на лидерите в ИТ индустрията. Има най-много професионални сертификати на служителите - над 550. "Хората са най-важният актив, а за софтуерния сектор това е oсобено валидно", казва Маринова. "Мусала" има система за обучение, израстване в йерархията и развитие. Предлага едни от най-добрите заплати у нас - средната нетна е 2400 лв.
Освен това има футболен отбор, организира благотворителни турнири по билярд, шах, покер и канадска борба. И не спира до тук - тази есен организира конкурс "Мистър Мусала" с категории "Мощен бицепс", "Опасен чар", "Любимец 13" и др.

"Имаме любим принцип "Трудното правим веднага, невъзможното ни отнема малко повече време". Няма технология или концепция, която да ни уплаши", казва Маринова. Според нея компанията е добър обобщаващ образ на софтуерния сектор у нас, който произвежда продукти с висока добавена стойност, има високообразовани кадри, диверсифицирани пазари и над 60% износ.

Според Маринова най-голямата сила на "Мусала" е това, което в компанията наричат "мусаленски дух"- професионализмът, взаимното уважение и помощ, споделянето на знания, удоволствието от интересната работа. Компанията е свикнала с конкуренцията и правилата на "голямата игра", но не губи бдителността и гъвкавостта си и изостря усета за нови възможности. Изгражда дългосрочни партньорства с клиентите си - с над 60% от тях работи над 5 г. "Стратегическата ни позиция за конкурентоспособност е все по-голяма добавена стойност, като същевременно запазваме високо качество на услугите и адекватна цена", казва Маринова.

През т. г. компанията печели над 10 проекта за нови международни клиенти, за някои, от които България е била отпаднала от световната карта. Планира и разрастване на бизнеса. Работи и върху няколко мобилни апликации, проекти в областта на електронната търговия, както и за обработка на митнически декларации, управление на приходите и избягване на данъчни измами и др.

За "Мусала", както и за бранша като цяло, дори по време на кризата има плавен растеж. "Тайната е в диверсифицираното портфолио от проекти и голям дял на експорта. Това не означава, че не се променихме - бизнес циклите се свиха, предоговарянето на условия и динамиката на процеси достигнаха нива, които не сме подозирали", казва Маринова. Една от основните трудности, с които се сблъсква компанията, е липсата на кадри.

"Според тазгодишното изследване на българската софтуерна асоциация, ако бизнесът се развива добре, след 3 г. ще има нужда от 3 пъти повече софтуерни специалисти, 2 пъти повече мениджмънт кадри и специалисти по маркетинг и продажби. Което, от друга страна, е възможност за тези, които сега избират път за развитие - софтуерното образование е безрискова инвестиция", убедена е Маринова.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Брюксел: ДДС измамите в България намаляват

България е сред четирите държави в ЕС, в които измамите с ДДС са намалели с най-много - над 5% на годишна база, показва доклад на ЕК за 2016 г. Другите страни отличнички са Латвия, Кипър и Холандия. 150 млрд. евро годишно струва на ЕС укриването и източването на ДДС. Загубата е с 10,5 млрд. евро, или 12,3% по-малка спрямо 2015 г.

ЕК идва на проверка заради боклука

ЕК ще посети България, за да ни помогне да подготвим 50% от отпадъците за рециклиране до 2020 г. Такава цел е заложена от комисията. Публикуван в понеделник от нея доклад сочи, че за страната ни и още 13 други членки на ЕС има риск да не успеят да се справят с изискването. В доклада се казва, че по време на визитата ЕК ще разговаря с националните,

След 4 г. - за 3 часа и половина с влак от София до Бургас

Шефове на БДЖ на най-голямото изложение за жп техника в света: До 2023 г. у нас ще има скоростни влакове, гарите ще се обслужват без персонал До 2023 година в България ще има скоростни влакове. Дотогава трябва да са готови няколко от най-големите проекти за модернизация на железопътната инфраструктура.

Уреди пречистват водата без химикали

Домашни уреди, които отстраняват от питейната вода йони и тежки метали, без да се използват химикали, се демонстрират на изложението “Акватех” в пловдивския панаир. Според производителите апаратите предпазват от навлизане на вируси и бактерии в организма. На форума се представят системи за дезинфекция и предотвратяване на натрупване на варовик.

Изложба събра 11 наши открития

Единадесет от най-големите родни изобретения са показани в изложбата на националния политехнически музей в палата 10 на пловдивския панаир. В нея са представени откривателят на лактобацилус булгарикус д-р Стамен Григоров, конструкторът на моторния самолет диплан Асен Йорданов, създателят на първия безжичен сърдечен монитор в света Петър Петров.

Агитираха Томислав Дончев да вземе багер за Габрово (снимки)

Индийци се интересуват от концесията на софийското летище Багер, който прави всичко - копае, отводнява, разбива с чук, впечатли вицепремиера Томислав Дончев на техническия панаир в Пловдив. "Можем да го пуснем в Габрово да го тествате. Той е като швейцарско ножче, но за багери", обърна се към него изложителят Диян Петров.

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Бизнес

Китайски компании впечатлиха европейците с високите си технологии

Китайски компании впечатлиха европейците на изложенията в Германия и Черна гора с иновативните си продукти и услуги, предава bulgarian.cri.cn. „Китай води в трансформацията от последовател към лидер в индустриалните иновации", каза един от посетителите, добавяйки, че китайските производители са първите,

Високоскоростната връзка между Шънджън и Хонконг бе официално открита в неделя

В неделя бе открит хонконгския участък на експресната железопътна линия Гуанджоу-Шънджън-Хонконг. От шънджънската гара Футиен до хонконгската Западен Коулун с високоскоростния влак вече се стига за 14 до 19 минути, предава bulgarian.cri.cn. В неделя за Хонконг потеглиха и високоскоростните влакове от Пекин и Шанхай.

Задължително! Новите водомери с дистанционно отчитане

Ще спират водата на крадци и ще им начисляват сметки за една година назад При смяната на водомери гражданите трябва задължително да поставят такива с дистанционно отчитане. Това предвижда нова наредба, пусната от МРРБ за обществено обсъждане. Данните от отчитането ще се публикуват на интернет страницата на съответния ВиК оператор.

15 г. „Агритоп“ се ръководи от ефективността и приложимостта на машините и оборудването

„Имаме потенциал за развитие на европейско селско стопанство“, Николай Стефчов, Агробизнесмен на България за 2017 г., управител на фирма „Агритоп“ Когато говорим за успешен бизнес в животновъдството няма как да не се сетим за фирма „Агритоп“. Компания с иновативно мислене и новаторски подход, която 15 години внедрява печеливши решения в сектора.

550 компании от 3 континента показват машини в Пловдив

В техническото изложение на панаира най-мащабно е участието на Германия, Италия, Румъния и Турция Мощни машини, които се движат по релси и шосета и работят с бензин и ток, са сред хитовите експонати на международния технически панаир “Есен 2018” в Пловдив. Той се открива днес и ще продължи до 29 септември.

С 90 км в час на “Тракия” между Чирпан и Стара Загора

Ограничението е заради неравности на платното От днес шофьорите трябва да се движат с до 90 км/ч по магистрала “Тракия” в участъка Чирпан-Стара Загора, съобщиха от пътната агенция. Ограничението е въведено заради неравности по пътя - в дясното платно например има дълбоки коловози. От ведомството, чийто шеф е Светослав Глосов, допълват,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber