Осъдиха пожарникари, крали злато от пазен от съда бус

https://www.24chasa.bg/Article/1323944 Осъдиха пожарникари, крали злато от пазен от съда бус Осъдиха пожарникари, крали злато от пазен от съда бус www.24chasa.bg
Снимка: Архив

Пловдивският окръжен съд осъди подсъдимите Хюсеин Мустафа, Веселин Петров, Лефтер Лефтеров, Огнян Гугушев и Георги Ангелов.

Хюсеин Мустафа, Веселин Петров, Лефтер Лефтеров, Огнян Гугушев бяха признати за виновни в това, че през периода началото на м. декември до 16.12.2010 г. в гр. София, гр. Бургас и гр. Пловдив в съучастие помежду си - подсъдимия Гугушев / като извършител /, а Мустафа, Петров и Лефтеров като подбудители / - подсъдимия Гугушев е предложил подкуп - дар, представляващ сумата от 1000 лв. на полицейски орган - Петър Цветков - старши инспектор началник група „ Автотранспорт " в сектор „ УССД " при ОД МВР - гр. Пловдив, за да извърши действие по служба - да осигури безпрепятствен достъп на външни лица до автобус марка „ Мерцедес ", зачислен в щата на ОД на МВР - гр. Пловдив и намиращ се в сектор „ Управление на собствеността и социални дейности " при ОД на МВР - гр. Пловдив.

Георги Ангелов и Хюсеин Мустафа бяха признати за виновни в това, че в съучастие - Хюсеин Мустафа / като подбудител /, Георги Ангелов като извършител / - Ангелов на 26.12.2010 г. е предложил подкуп - 5000 лв. на полицейски орган - Георги Русев - полицай в Шесто РУП МВР - Пловдив, постови в сектор „ Управление на собствеността и социални дейности " при ОД на МВР - гр. Пловдив, за да извърши действие по служба - да осигури безпрепятствен достъп на външни лица до автобус марка „ Мерцедес ", зачислен в щата на ОД на МВР - гр. Пловдив и намиращ се в сектор „ Управление на собствеността и социални дейности " при ОД на МВР - гр. Пловдив.

За извършеното престъпление подсъдимия Хюсеин Мустафа беше осъден на ЕДНА ГОДИНА И ШЕСТ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ПРИ ПЪРВОНАЧАЛЕН ОБЩ РЕЖИМ и ГЛОБА в размер на 12 000 лв.

За извършеното престъпление подсъдимия Веселин Петров а беше осъден на ЕДНА ГОДИНА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ПРИ ПЪРВОНАЧАЛЕН СТРОГ РЕЖИМ и ГЛОБА в размер на 10 000 лв. Съдът постанови подсъдимия Веселин Петров да изтърпи отделно и изцяло и наказанието от ТРИ ГОДИНИ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ПРИ ПЪРВОНАЧАЛЕН СТРОГ РЕЖИМ, определено по предишни присъди на Бургаския районен съд, тъй като сегашното деяние е извършено в изпитателния срок на предишните осъждания.
За извършеното престъпление подсъдимите Лефтер Лефтеров и Огнян Гугушев бяха осъдени на по ДЕСЕТ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА УСЛОВНО С ТРИ ГОДИНИ ИЗПИТАТЕЛЕН СРОК и ГЛОБА в размер на по 8 000 лв.

За извършеното престъпление подсъдимия Георги Ангелов беше осъден на ПЕТ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА УСЛОВНО С ТРИ ГОДИНИ ИЗПИТАТЕЛЕН СРОК и ГЛОБА в размер на 5000 лв.

Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15 дневен срок пред Апелативен съд Пловдив.

Гугушев започнал работа в системата на МВР през 2001г. като инспектор в Сектор „Войскови" към РЗПАБ при СДВР. Към момента на деянието, предмет на настоящия обвинителен акт работил като инструктор II -ра степен в Сектор „Пожарна техника" при Главна дирекция „Пожарна безопасност и спасяване" МВР, не е наказван, а през 2009г. бил награден с „обявяване на благодарност".

ЛЕФТЕР ЛЕФТЕРОВ работил към момента на деянието, като старши инспектор, началник група в 04 „Оперативна дежурна група" на Сектор „Оперативно управление на пожарогасителната и аварийно - спасителните дейност", Отдел „Пожарогасителна и аварийно - спасителна дейност" към ПБС -център при СДВР. Бил многократно награждаван от 1999г. - до 2009г. и нямал дисциплинарни наказания.

Гугушев и Лефтеров били приятели от 2001г. и поддържали близки отношения. Веселин Петров и Лефтеров се познавали -тренирали заедно в една спортна зала, като синът на Лефтеров работил в автосервиз, в който съдружник бил Петров. От своя страна Петров и Хюсеин Мустафа се познавали от заведение, на плажа в гр. Бургас, което според Мустафа се държало от Петров.

Мустафа бил управител на златарски магазин в гр. Бургас. Във връзка с тази своя дейност той узнал, че в автобус на фирма, извършваща международен превоз на пътници било скрито злато, което той решил да вземе. Предприел действия по издирването на превозното средство, като според обясненията му дори посетил офиса на фирма „Йозстрой" в РТурция, собственик на автобуса и от там научил номерата на рамата на автобуса.

Всъщност автобус марка „Мерцедес 0303 Д" с който през ГКПП Малко Търново били пренесени 23 кг. хероин, бил отнет в полза на държавата с присъда по дело на Бургаски окръжен съд. Със заповед на Министъра на финансите въпросният автобус бил предоставен на Министерство на вътрешните работи и зачислен в щата на ОД на МВР гр. Пловдив.

За установяване местонахождението на автобуса и осигуряване на достъп до него с цел вземане на скритото злато, Мустафа решил да потърси съдействие от Петров. В началото на месец декември 2010 г. Мустафа от гр. Бургас потърсил Петров по телефона и му обяснил желанието си. По този въпрос двамата разговаряли многократно през периода от началото на месец декември 2010г. до 16.12.2010г. (съответно в градовете Бургас и София), като Мустафа е категоричен в обясненията си, че е казал на Петров да предлага на когото трябва сумата от 1 000 лв. с цел получаване на безпрепятствен достъп до превозното средство.

През периода от началото на месец декември до 16.12.2010 г. Петров се срещнал в гр. София с Лефтеров и му съобщил за интереса на Мустафа към автобуса, както и за предлаганите от него пари. В изпълнение на договореното с Мустафа, Петров помолил Лефтеров да установи местонахождението на автобуса и осигури достъп до него. Лефтеров в началото на декември 2010 г. в гр. София се обърнал за помощ към своя приятеля Гугушев, на когото съобщил предложението на Мустафа. Гугушев установил, че в Софийската пожарна няма такова МПС и уведомил Лефтеров. Последният пък от своя страна казал това на Петров.

Лефтеров и Гугушев продължили действията си по установяване местонахождението на автобуса. Според Гугушев двамата решили да потърсят съдействие от колегата си Петър Цветков от гр. Пловдив, с когото Гугушев се познавал отдавна. Цветков работил в тила на ОД на МВР гр. Пловдив като началник група „Автотранспорт, т.е. е „полицейски орган" по смисъла на чл. 304 а от НК.

През същия период Лефтеров и Гугушев се срещнали в кабинета на последния в гр. София. От там Гугушев позвънил на служебния телефон на Цветков в гр. Пловдив и го попитал за търсения от тях автобус.

Цветков отговорил утвърдително, като обяснил, че МПС -то не е в движение поради повреда. Гугушев попитал за номера на рамата на ,,Мерцедеса"-а, Цветков започнал да му го диктува, като по средата Гугушев го прекъснал и продължил с цифрите до края. При този разговор Цветков не получил отговор, защо колегата му се интересува от този автобус.

На 15.12.2010г. Гугушев отново се обадил от гр. София вече на мобилния телефон на свидетеля (който в този момент се намирал в гр. Пловдив) и го попитал дали на следващия ден - 16 декември - могат да се видят. Цветков обяснил, че тогава ще е в командировка, но Гугушев настоял срещата да се състои в следобедните часове.

В ранния следобед на 16.12.2010 г. Гугушев звъннал по мобилния телефон на свидетеля и му заявил, че тръгва от гр. София за гр. Пловдив. Двамата се уговорили за срещата. Гугушев и Лефтеров потеглили заедно за гр. Пловдив с „Аудито" на първия. Когато се срещнал със свидетеля пред завод „Чайка" в гр. Пловдив, Гугушев му обяснил, че го придружава колега, с когото трябва да огледат състоянието на автобуса и да преценят дали да го вземат за пожарната в гр. София.

Цветков заявил, че не може да им предаде превозното средство, защото няма такива правомощия, както и че трябва да запознае началника си. Гугушев се отправил към колата си, поговорил с Лефтеров, след което отново се върнал при свидетеля. Доверил на Цветков, че не иска да го заблуждава и че един човек е скрил нещо в автобуса и иска да си го вземе обратно, като бил категоричен, че това нещо не е наркотик. След това Гугушев директно казал на Цветков, че това лице предлага сумата от 1 000 лв., за да му бъде осигурен безпрепятствен достъп до автобуса - за да може да влезе за около 10-тина минути и да си вземе нещата, които го интересуват и които бил скрил там. Цветков е категоричен в показанията си, че Гугушев бил пределно ясен и категоричен при предлагането на тези 1 000лв. Недвусмислено било и че тази сума се предлага, за да ги допусне до автобуса и те да си свършат работата.

Цветков отказал с мотива, че не може да ги допусне в сектора, тъй като са външни лица. Обяснил, че Сектор „Управление на собствеността и социални дейности" ОД на МВР гр. Пловдив бил под охрана, като автобусът бил паркиран на голям плац с видимост от всички страни. Свидетелят обаче обещал на Гугушев да му позвъни ако автобусът напусне сектора за ремонт в някой сервиз.

Междувременно, в резултат на проведени разговори на Гугушев с Лефтеров и след това на Лефтеров с Петров, информацията за местонахождението на автобуса (а именно в гр. Пловдив) стигнала до Мустафа.

На 26.12.2010г. Мустафа помолил свид. Али Зия Исмаил да го откара до гр. Пловдив. Мустафа и Исмаил се познавали от гр. Бургас и тъй като Исмаил работил като шофьор, се съгласил да кара мерцедеса на Мустафа. Мустафа помолил Георги Ангелов също да го придружи до гр. Пловдив. Докато пътували Хюсеин Мустафа обяснил на спътниците си, че в един автобус в гр. Пловдив има скрито около 8 кг. злато.

Попитал Исмаил дали може в качеството му на шофьор да намери тайника в автобуса, за което щял да му плати. Когато пристигнали в гр. Пловдив и паркирали автомобила в близост до Сектор „УССД" при ОД на МВР, Хюсеин Мустафа изпратил Ангелов и Исмаил към портала на сектора. Казал им да попитат охраната дали вътре е интересуващото го МПС. Изрично обяснил на Ангелов да предложи пари на охраната, за да им се даде достъп до автобуса, като конкретизирал, че парите могат да бъдат от 1 000 лв. до 2 000 лв. за осигурен безпрепятствен достъп и до 5 000 лв. в случай, че се намери злато.
Ангелов и Исмаил се отправили към портала, където на пост стоял униформен полицай - Георги Русев. Той бил полицейски служител в VI РУП гр. Пловдив, който към този момент давал наряд -постови на пост № 2 в „УССД" на ОД на МВР гр. Пловдив (т. нар. „тил" на МВР). Свид. Русев бил поел дежурството от колегата си - свид. Запрян Василев, който му бил провел инструктаж за особеностите на този пост и конкретно за интереса към автобус марка „Мерцедес". Василев обяснил на колегата си Русев, че към този автобус има засилен интерес и той трябва да е бдителен.

Така, около 18,00 часа на 26.12.2010 г. в гр. Пловдив Георги Русев се намирал при бариерата на поста, когато при него дошъл. Ангелов (свид. Исмаил стоял настрани), който го попитал това ли е тилът на полицията и има ли на паркинга конфискуван автобус. Русев отговорил, че има стара „Сетра" но Ангелов пояснил, че става въпрос за жълт „Мерцедес".

Русев отговорил утвърдително и на въпроса му какъв е този интерес, Ангелов казал, че иска да се срещнат след смяната му, за да се почерпят и разговарят по-подробно. Русев отказал, като заявил, че не го познава. Тогава Ангелов обяснил, че е изпратен от друг човек и че искат да влезе в автобуса и да вземе нещо. Разказал, че преди да бъде конфискуван с автобуса бил превозван товар, който не е намерен и е останал скрит. Ангелов предложил на свидетеля, че ще му даде 1 000 лв., ако пусне него и приятелите му в охранявания автобус, а ако бъде намерено търсеното, ще му даде още 4 000 лв., т.е. общо предложил на свидетеля 5 000 лв. В потвърждение на това свое предложение, Ангелов се потупал по джоба на панталоните.

Русев изказал предположение, че се касае за наркотици, но Ангелов отрекъл. Настоял, че е сигурен, че никой не е намерил нищо и е убеден, че това е МПС-то, защото имали вътрешна информация от служител на МВР.

Русев отказал да ги пусне, но Ангелов упорствал да му даде парите, а те да се разходят и след 15-20 мин. да се върнат, докато Русев размисли. След като Русев отказал, Ангелов повикал Исмаил и си тръгнал.

Междувременно Русев се обадил на дежурния по управление и разказал за случилото се. След 15-тина минути Ангелов отново се върнал, а Русев сигнализирал VI РУП. На място бил изпратен автопатрул, който установил самоличността на Али Исмаил и Георги Ангелов, след което двамата били освободени.

Въпреки този неуспех, Хюсеин Мустафа, заедно с Исмаил и Ангелов посетил Реджеп Юсеин, който имал заложна къща в кв. „Изгрев" в гр. Пловдив. Хюсеин Мустафа му казал, че имал информация от някакъв човек от гр. София, че в пловдивската полиция има някакъв автобус. Обяснил, че на влизане от Турция, на митницата този автобус бил задържан, но в него останало негово лично злато. Поискал съдействие от Реджеп Юсеин да си вземе обратно златото, като заявил, че може да даде 1 000 лева на този, който му помогне.

Юсеин се сетил за познатия си - Запрян Василев и по телефона поискал среща с него. Двамата се видели в заведение в ж.к. „Тракия", докато Мустафа чакал в кв. „Изгрев". Василев отказал да помогне.

В началото на м. януари 2011г. Цветков казал по телефона на Гугушев, че ще идва в гр. София. На 07.01.2011г. двамата се срещнали в служебния кабинет на Гугушев. Там той пак споменал, че има възможност с „поръчката" да дадат определена сума, която да разделят, но не уточнил размера й. Попитал къде ще се ремонтира автобуса, Цветков отговорил, че ще му каже, когато дойде, на което Гугушев обяснил, че няма да може да пътува, а че ще дойде друг негов колега от дежурната част, на име Лефтер. Обяснил му също така, че въпросният Лефтер е връзката му с хората, скрили интересуващите ги неща в автобуса и уточнил, че става въпрос за скрито злато. Разказал, че Лефтер му бил довел тези хора, а този, който скрил златото бил златар и понякога вкарвал стоки нелегално. Гугушев акцентирал, че златарят държал да получи златото лично, тъй като се страхувал някой да не му го вземе.

След проведената на 07.01.201 г. среща, на 11.01.2011г. Цветков и Гугушев се чули по телефона и се разбрали Гугушев да даде номера на Цветков на Лефтеров, за да се разберат къде да се видят.

На 12.01.2011 г. сутринта по мобилния телефон на Цветков му се обадил Веселин Петров с думите „Здравей Петьо, аз съм на Огито /Гугушев/ човека. Извинявай, че толкова рано, но тръгвам. Ще може ли след 2 часа да те видя?". По-късно Цветков се обадил на номера, от който бил търсен. Обадил му се същия глас - Петров. Цветков го попитал дали ще пристигне до 11 часа. Петров отговорил, че ще дойде направо до завод „Чайка". Цветков определил място за среща пред ресторант „Фадо" на Кукленско шосе. Вътре в ресторанта попитал Петров, дали той е Лефтеров. Подсъдимият му отговорил утвърдително. Цветков му поискал документ, но Петров му отказал, като заявил, че е важно да се свърши работата. Цветков позвънил на Гугушев, който му гарантирал за това лице. Петров го успокоил, че става дума за злато, а не за наркотици. На раздяла Цветков обяснил на Петров къде се намира автобуса - сервиз за товарни автомобили в непосредствена близост до Митница Пловдив, като се разбрали, че „оправянето" между Цветков и Гугушев, т.е. даването на парите за услугата ще стане, когато последните се видят. Цветков тръгнал, а Петров потеглил с „Ауди"-то си към указаното място с автобуса.

На 12.01.2011 г. по обяд Хюсеин Мустафа отново се обадил на свидетеля Исмаил и го поканил пак да пътуват до Пловдив. Обяснил му да не се притеснява, тъй като автобусът щял да е на ремонт в сервиз, уведомен за това обстоятелство от Петров. Потеглили с „Мерцедес", собственост на жената, с която Хюсеин Мустафа живеел. По пътя, Мустафа му казал, че ако Исмаил намери златото, ще му даде 10 000 лева.
В гр. Пловдив, в подземния паркинг на МОЛ „Пловдив" се срещнали с Петров. Последният попитал Хюсеин Мустафа дали е довел човек, който може да намери златото. Когато Мустафа посочил Исмаил, Петров се ядосал, че е доведен непознат човек. Качили се в „Мерцедес"-а, Петров показвал пътя, но след като се объркал, се качил на такси, което ги откарало до паркинга до Митницата, следвано от Мерцедеса. Вечеряли в ресторант „Фадо", след което Хюсеин връчил на Исмаил чанта с инструменти.
Петров отвел Исмаил пеша до автобуса. Свидетеля, обаче се уплашил, вдигнал един от капаците, като давал вид, че върши нещо. През незаключена врата за пътници влязъл вътре и отново дал вид, че търси нещо. В този момент на пристигнали полицейски служители, които задържали Петров, Хюсеин Мустафа и Исмаил. Лефтеров и Гугушев били задържани на работните им места от служители на Вътрешна сигурност към МВР и по - късно били уволнени.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Други от Крими

Задържаният с дрога полицай е ММА боец на Радо Ланеца

Александър Цонев и колегата му Осман прибирали пари от наркодилъри и проститутки студентки, събирали дългове Силовакът - оперативен работник, карал джип мерцедес и плащал 1200 лв. наем за жилище Една ме иска, друга ме стиска. За трета мисля. Вече ми писна. Притиска ме живота, жена ми е банкнота. Затова горе ръцете - давай оборота!

Герман Костин водел детето от куфара на кортовете на Малееви (обзор)

Напивал се често, държал се грубо с малкия Никита Руснакът Герман Костин, който е подсъдим за убийството на 5-годишния Никита Плотников, е водил малчугана на тенис на кортовете на сестри Малееви. Понякога преди тренировки чужденецът бил груб с детето. Това разказа Юлия Берберян - майка на тенесистките Мануела, Катерина и Магдалена Малееви,

Деветима вече са арестуваните за побоя над горски служители в Баня

Полицията задържа общо деветима души като съпричастни за нападението над служители от Държавно горско стопанство - Хисаря, извършено в град Баня. Това съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР - Пловдив, цитирани от БТА. По-рано днес от прокуратурата съобщиха за трима арестувани, до края на деня обаче са задържани още шестима.

Оставиха в ареста двамата полицаи, задържани за наркотици в София

Специализираният съд остави в ареста двамата полицейски служители от столичното 7-мо районно управление, които бяха задържани при зрелищна акция в неделя, съобщи Би Ти Ви. Двамата са обвинени за разпространение на наркотици и вземане на подкупи. Очаквайте

8 в ареста за трафик на бежанци (Обновена)

Осем души бяха задържани при спецакция със СДВР и ДАНС за трафик на хора на територията на страната днес, съобщи Иван Гешев, ръководител на Спецпрокуратурата. Групата е била част от международен канал и е работила от граница до граница. Превозването на един човек струва няколко хиляди евро. Четирима от арестуваните са сирийци, четирима – българи.

Иззеха около 5 кг канабис в Ямболско

7 растения от рода на конопа и над 5 кг канабис са иззети при проверка на частен имот в село Чарган. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Собственикът на имота е 38-годишен мъж. Той е задържан при специализирана полицейска операция срещу престъпления, свързани с наркотични вещества, проведена вчера на територията на РУ - Тунджа.

Последно от

Мнения

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Последно от

Последно от лого

Още от Крими

Съдят педофил, нападнал бащата на жертвата си с брадва (Обновена)

59-годишният Христо К. е предаден на съд с обвинителен акт на Районната прокуратура във Варна за извършени действия с цел да възбуди и удовлетвори полово желание без съвкупление с лице, ненавършило 14-годишна възраст. Престъплението по член 149, ал. 1 от Наказателния кодекс се наказва с лишаване от свобода от 1 до 6 години.

Задържаха под стража лихвар в съдебната зала

Провадийският лихвар Ибрям Тасмов беше задържан под стража в съдебната зала, след като Варненският апелативен съд промени мярката му за неотклонение от домашен арест в най-тежката, предвидена от закона. Магистратите уважиха протеста на държавното обвинение, като основните доводи на прокуратурата бяха,

9 години затвор за син, опитал да убие пастрока си в Полски Тръмбеш

На девет години лишаване от свобода е осъден 36-годишен мъж за опит за убийство на пастрока си по обвинение на Окръжна прокуратура – Велико Търново. Делото е разгледано по реда на съкратено съдебно следствие, при което подсъдимият се призна за виновен и прие за верни фактите, изложени в обвинителния акт. Жеко А. е осъден за това, че на 17.09.

Полиция влезе в бургаска бензиностанция, задържа цистерна

Полицията в Бургас задържа цистерна на бензиностанция в к-с "Меден рудник" със съмнение, че на обекта се пласира контрабандно гориво. В момента цистерната се охранява от полиция, издирва се собственикът на бензиностанцията. Работим по случая от няколко дни, това е реализация на Икономическа полиция,

Арнаудова: 12 са задържани при акцията в Бургас, ударена е престъпна наркогрупа (Обновена+снимки)

12 са задържаните  лица при спецполицейска акция, проведена в Бургас тази сутрин, съобщи за "24 часа" говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Маскирани полицаи, въоръжени до зъби, блокираха изхода на града, в посока към София около 10,30 ч. От няколко луксозни автомобила са задържани млади мъже, но арести е имало и в други части на града,

Роми нападнаха горски служители в Карловско

Полицейска акция имаше тази сутрин в ромската махала в Баня в Карловско, съобщи bTV. Роми са нападнали вчера шестима горски, които се опитвали де пресекат незаконно извозване на дървесина. Инцидентът е станал снощи на моста на река Стряма на главния път Пловдив – Карлово. Ромите хвърляли камъни по служителите на горското стопанство.

Най-важното

Следвайте във Viber