Осъдиха пожарникари, крали злато от пазен от съда бус

https://www.24chasa.bg/Article/1323944 Осъдиха пожарникари, крали злато от пазен от съда бус Осъдиха пожарникари, крали злато от пазен от съда бус www.24chasa.bg
Снимка: Архив

Пловдивският окръжен съд осъди подсъдимите Хюсеин Мустафа, Веселин Петров, Лефтер Лефтеров, Огнян Гугушев и Георги Ангелов.

Хюсеин Мустафа, Веселин Петров, Лефтер Лефтеров, Огнян Гугушев бяха признати за виновни в това, че през периода началото на м. декември до 16.12.2010 г. в гр. София, гр. Бургас и гр. Пловдив в съучастие помежду си - подсъдимия Гугушев / като извършител /, а Мустафа, Петров и Лефтеров като подбудители / - подсъдимия Гугушев е предложил подкуп - дар, представляващ сумата от 1000 лв. на полицейски орган - Петър Цветков - старши инспектор началник група „ Автотранспорт " в сектор „ УССД " при ОД МВР - гр. Пловдив, за да извърши действие по служба - да осигури безпрепятствен достъп на външни лица до автобус марка „ Мерцедес ", зачислен в щата на ОД на МВР - гр. Пловдив и намиращ се в сектор „ Управление на собствеността и социални дейности " при ОД на МВР - гр. Пловдив.

Георги Ангелов и Хюсеин Мустафа бяха признати за виновни в това, че в съучастие - Хюсеин Мустафа / като подбудител /, Георги Ангелов като извършител / - Ангелов на 26.12.2010 г. е предложил подкуп - 5000 лв. на полицейски орган - Георги Русев - полицай в Шесто РУП МВР - Пловдив, постови в сектор „ Управление на собствеността и социални дейности " при ОД на МВР - гр. Пловдив, за да извърши действие по служба - да осигури безпрепятствен достъп на външни лица до автобус марка „ Мерцедес ", зачислен в щата на ОД на МВР - гр. Пловдив и намиращ се в сектор „ Управление на собствеността и социални дейности " при ОД на МВР - гр. Пловдив.

За извършеното престъпление подсъдимия Хюсеин Мустафа беше осъден на ЕДНА ГОДИНА И ШЕСТ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ПРИ ПЪРВОНАЧАЛЕН ОБЩ РЕЖИМ и ГЛОБА в размер на 12 000 лв.

За извършеното престъпление подсъдимия Веселин Петров а беше осъден на ЕДНА ГОДИНА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ПРИ ПЪРВОНАЧАЛЕН СТРОГ РЕЖИМ и ГЛОБА в размер на 10 000 лв. Съдът постанови подсъдимия Веселин Петров да изтърпи отделно и изцяло и наказанието от ТРИ ГОДИНИ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ПРИ ПЪРВОНАЧАЛЕН СТРОГ РЕЖИМ, определено по предишни присъди на Бургаския районен съд, тъй като сегашното деяние е извършено в изпитателния срок на предишните осъждания.
За извършеното престъпление подсъдимите Лефтер Лефтеров и Огнян Гугушев бяха осъдени на по ДЕСЕТ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА УСЛОВНО С ТРИ ГОДИНИ ИЗПИТАТЕЛЕН СРОК и ГЛОБА в размер на по 8 000 лв.

За извършеното престъпление подсъдимия Георги Ангелов беше осъден на ПЕТ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА УСЛОВНО С ТРИ ГОДИНИ ИЗПИТАТЕЛЕН СРОК и ГЛОБА в размер на 5000 лв.

Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15 дневен срок пред Апелативен съд Пловдив.

Гугушев започнал работа в системата на МВР през 2001г. като инспектор в Сектор „Войскови" към РЗПАБ при СДВР. Към момента на деянието, предмет на настоящия обвинителен акт работил като инструктор II -ра степен в Сектор „Пожарна техника" при Главна дирекция „Пожарна безопасност и спасяване" МВР, не е наказван, а през 2009г. бил награден с „обявяване на благодарност".

ЛЕФТЕР ЛЕФТЕРОВ работил към момента на деянието, като старши инспектор, началник група в 04 „Оперативна дежурна група" на Сектор „Оперативно управление на пожарогасителната и аварийно - спасителните дейност", Отдел „Пожарогасителна и аварийно - спасителна дейност" към ПБС -център при СДВР. Бил многократно награждаван от 1999г. - до 2009г. и нямал дисциплинарни наказания.

Гугушев и Лефтеров били приятели от 2001г. и поддържали близки отношения. Веселин Петров и Лефтеров се познавали -тренирали заедно в една спортна зала, като синът на Лефтеров работил в автосервиз, в който съдружник бил Петров. От своя страна Петров и Хюсеин Мустафа се познавали от заведение, на плажа в гр. Бургас, което според Мустафа се държало от Петров.

Мустафа бил управител на златарски магазин в гр. Бургас. Във връзка с тази своя дейност той узнал, че в автобус на фирма, извършваща международен превоз на пътници било скрито злато, което той решил да вземе. Предприел действия по издирването на превозното средство, като според обясненията му дори посетил офиса на фирма „Йозстрой" в РТурция, собственик на автобуса и от там научил номерата на рамата на автобуса.

Всъщност автобус марка „Мерцедес 0303 Д" с който през ГКПП Малко Търново били пренесени 23 кг. хероин, бил отнет в полза на държавата с присъда по дело на Бургаски окръжен съд. Със заповед на Министъра на финансите въпросният автобус бил предоставен на Министерство на вътрешните работи и зачислен в щата на ОД на МВР гр. Пловдив.

За установяване местонахождението на автобуса и осигуряване на достъп до него с цел вземане на скритото злато, Мустафа решил да потърси съдействие от Петров. В началото на месец декември 2010 г. Мустафа от гр. Бургас потърсил Петров по телефона и му обяснил желанието си. По този въпрос двамата разговаряли многократно през периода от началото на месец декември 2010г. до 16.12.2010г. (съответно в градовете Бургас и София), като Мустафа е категоричен в обясненията си, че е казал на Петров да предлага на когото трябва сумата от 1 000 лв. с цел получаване на безпрепятствен достъп до превозното средство.

През периода от началото на месец декември до 16.12.2010 г. Петров се срещнал в гр. София с Лефтеров и му съобщил за интереса на Мустафа към автобуса, както и за предлаганите от него пари. В изпълнение на договореното с Мустафа, Петров помолил Лефтеров да установи местонахождението на автобуса и осигури достъп до него. Лефтеров в началото на декември 2010 г. в гр. София се обърнал за помощ към своя приятеля Гугушев, на когото съобщил предложението на Мустафа. Гугушев установил, че в Софийската пожарна няма такова МПС и уведомил Лефтеров. Последният пък от своя страна казал това на Петров.

Лефтеров и Гугушев продължили действията си по установяване местонахождението на автобуса. Според Гугушев двамата решили да потърсят съдействие от колегата си Петър Цветков от гр. Пловдив, с когото Гугушев се познавал отдавна. Цветков работил в тила на ОД на МВР гр. Пловдив като началник група „Автотранспорт, т.е. е „полицейски орган" по смисъла на чл. 304 а от НК.

През същия период Лефтеров и Гугушев се срещнали в кабинета на последния в гр. София. От там Гугушев позвънил на служебния телефон на Цветков в гр. Пловдив и го попитал за търсения от тях автобус.

Цветков отговорил утвърдително, като обяснил, че МПС -то не е в движение поради повреда. Гугушев попитал за номера на рамата на ,,Мерцедеса"-а, Цветков започнал да му го диктува, като по средата Гугушев го прекъснал и продължил с цифрите до края. При този разговор Цветков не получил отговор, защо колегата му се интересува от този автобус.

На 15.12.2010г. Гугушев отново се обадил от гр. София вече на мобилния телефон на свидетеля (който в този момент се намирал в гр. Пловдив) и го попитал дали на следващия ден - 16 декември - могат да се видят. Цветков обяснил, че тогава ще е в командировка, но Гугушев настоял срещата да се състои в следобедните часове.

В ранния следобед на 16.12.2010 г. Гугушев звъннал по мобилния телефон на свидетеля и му заявил, че тръгва от гр. София за гр. Пловдив. Двамата се уговорили за срещата. Гугушев и Лефтеров потеглили заедно за гр. Пловдив с „Аудито" на първия. Когато се срещнал със свидетеля пред завод „Чайка" в гр. Пловдив, Гугушев му обяснил, че го придружава колега, с когото трябва да огледат състоянието на автобуса и да преценят дали да го вземат за пожарната в гр. София.

Цветков заявил, че не може да им предаде превозното средство, защото няма такива правомощия, както и че трябва да запознае началника си. Гугушев се отправил към колата си, поговорил с Лефтеров, след което отново се върнал при свидетеля. Доверил на Цветков, че не иска да го заблуждава и че един човек е скрил нещо в автобуса и иска да си го вземе обратно, като бил категоричен, че това нещо не е наркотик. След това Гугушев директно казал на Цветков, че това лице предлага сумата от 1 000 лв., за да му бъде осигурен безпрепятствен достъп до автобуса - за да може да влезе за около 10-тина минути и да си вземе нещата, които го интересуват и които бил скрил там. Цветков е категоричен в показанията си, че Гугушев бил пределно ясен и категоричен при предлагането на тези 1 000лв. Недвусмислено било и че тази сума се предлага, за да ги допусне до автобуса и те да си свършат работата.

Цветков отказал с мотива, че не може да ги допусне в сектора, тъй като са външни лица. Обяснил, че Сектор „Управление на собствеността и социални дейности" ОД на МВР гр. Пловдив бил под охрана, като автобусът бил паркиран на голям плац с видимост от всички страни. Свидетелят обаче обещал на Гугушев да му позвъни ако автобусът напусне сектора за ремонт в някой сервиз.

Междувременно, в резултат на проведени разговори на Гугушев с Лефтеров и след това на Лефтеров с Петров, информацията за местонахождението на автобуса (а именно в гр. Пловдив) стигнала до Мустафа.

На 26.12.2010г. Мустафа помолил свид. Али Зия Исмаил да го откара до гр. Пловдив. Мустафа и Исмаил се познавали от гр. Бургас и тъй като Исмаил работил като шофьор, се съгласил да кара мерцедеса на Мустафа. Мустафа помолил Георги Ангелов също да го придружи до гр. Пловдив. Докато пътували Хюсеин Мустафа обяснил на спътниците си, че в един автобус в гр. Пловдив има скрито около 8 кг. злато.

Попитал Исмаил дали може в качеството му на шофьор да намери тайника в автобуса, за което щял да му плати. Когато пристигнали в гр. Пловдив и паркирали автомобила в близост до Сектор „УССД" при ОД на МВР, Хюсеин Мустафа изпратил Ангелов и Исмаил към портала на сектора. Казал им да попитат охраната дали вътре е интересуващото го МПС. Изрично обяснил на Ангелов да предложи пари на охраната, за да им се даде достъп до автобуса, като конкретизирал, че парите могат да бъдат от 1 000 лв. до 2 000 лв. за осигурен безпрепятствен достъп и до 5 000 лв. в случай, че се намери злато.
Ангелов и Исмаил се отправили към портала, където на пост стоял униформен полицай - Георги Русев. Той бил полицейски служител в VI РУП гр. Пловдив, който към този момент давал наряд -постови на пост № 2 в „УССД" на ОД на МВР гр. Пловдив (т. нар. „тил" на МВР). Свид. Русев бил поел дежурството от колегата си - свид. Запрян Василев, който му бил провел инструктаж за особеностите на този пост и конкретно за интереса към автобус марка „Мерцедес". Василев обяснил на колегата си Русев, че към този автобус има засилен интерес и той трябва да е бдителен.

Така, около 18,00 часа на 26.12.2010 г. в гр. Пловдив Георги Русев се намирал при бариерата на поста, когато при него дошъл. Ангелов (свид. Исмаил стоял настрани), който го попитал това ли е тилът на полицията и има ли на паркинга конфискуван автобус. Русев отговорил, че има стара „Сетра" но Ангелов пояснил, че става въпрос за жълт „Мерцедес".

Русев отговорил утвърдително и на въпроса му какъв е този интерес, Ангелов казал, че иска да се срещнат след смяната му, за да се почерпят и разговарят по-подробно. Русев отказал, като заявил, че не го познава. Тогава Ангелов обяснил, че е изпратен от друг човек и че искат да влезе в автобуса и да вземе нещо. Разказал, че преди да бъде конфискуван с автобуса бил превозван товар, който не е намерен и е останал скрит. Ангелов предложил на свидетеля, че ще му даде 1 000 лв., ако пусне него и приятелите му в охранявания автобус, а ако бъде намерено търсеното, ще му даде още 4 000 лв., т.е. общо предложил на свидетеля 5 000 лв. В потвърждение на това свое предложение, Ангелов се потупал по джоба на панталоните.

Русев изказал предположение, че се касае за наркотици, но Ангелов отрекъл. Настоял, че е сигурен, че никой не е намерил нищо и е убеден, че това е МПС-то, защото имали вътрешна информация от служител на МВР.

Русев отказал да ги пусне, но Ангелов упорствал да му даде парите, а те да се разходят и след 15-20 мин. да се върнат, докато Русев размисли. След като Русев отказал, Ангелов повикал Исмаил и си тръгнал.

Междувременно Русев се обадил на дежурния по управление и разказал за случилото се. След 15-тина минути Ангелов отново се върнал, а Русев сигнализирал VI РУП. На място бил изпратен автопатрул, който установил самоличността на Али Исмаил и Георги Ангелов, след което двамата били освободени.

Въпреки този неуспех, Хюсеин Мустафа, заедно с Исмаил и Ангелов посетил Реджеп Юсеин, който имал заложна къща в кв. „Изгрев" в гр. Пловдив. Хюсеин Мустафа му казал, че имал информация от някакъв човек от гр. София, че в пловдивската полиция има някакъв автобус. Обяснил, че на влизане от Турция, на митницата този автобус бил задържан, но в него останало негово лично злато. Поискал съдействие от Реджеп Юсеин да си вземе обратно златото, като заявил, че може да даде 1 000 лева на този, който му помогне.

Юсеин се сетил за познатия си - Запрян Василев и по телефона поискал среща с него. Двамата се видели в заведение в ж.к. „Тракия", докато Мустафа чакал в кв. „Изгрев". Василев отказал да помогне.

В началото на м. януари 2011г. Цветков казал по телефона на Гугушев, че ще идва в гр. София. На 07.01.2011г. двамата се срещнали в служебния кабинет на Гугушев. Там той пак споменал, че има възможност с „поръчката" да дадат определена сума, която да разделят, но не уточнил размера й. Попитал къде ще се ремонтира автобуса, Цветков отговорил, че ще му каже, когато дойде, на което Гугушев обяснил, че няма да може да пътува, а че ще дойде друг негов колега от дежурната част, на име Лефтер. Обяснил му също така, че въпросният Лефтер е връзката му с хората, скрили интересуващите ги неща в автобуса и уточнил, че става въпрос за скрито злато. Разказал, че Лефтер му бил довел тези хора, а този, който скрил златото бил златар и понякога вкарвал стоки нелегално. Гугушев акцентирал, че златарят държал да получи златото лично, тъй като се страхувал някой да не му го вземе.

След проведената на 07.01.201 г. среща, на 11.01.2011г. Цветков и Гугушев се чули по телефона и се разбрали Гугушев да даде номера на Цветков на Лефтеров, за да се разберат къде да се видят.

На 12.01.2011 г. сутринта по мобилния телефон на Цветков му се обадил Веселин Петров с думите „Здравей Петьо, аз съм на Огито /Гугушев/ човека. Извинявай, че толкова рано, но тръгвам. Ще може ли след 2 часа да те видя?". По-късно Цветков се обадил на номера, от който бил търсен. Обадил му се същия глас - Петров. Цветков го попитал дали ще пристигне до 11 часа. Петров отговорил, че ще дойде направо до завод „Чайка". Цветков определил място за среща пред ресторант „Фадо" на Кукленско шосе. Вътре в ресторанта попитал Петров, дали той е Лефтеров. Подсъдимият му отговорил утвърдително. Цветков му поискал документ, но Петров му отказал, като заявил, че е важно да се свърши работата. Цветков позвънил на Гугушев, който му гарантирал за това лице. Петров го успокоил, че става дума за злато, а не за наркотици. На раздяла Цветков обяснил на Петров къде се намира автобуса - сервиз за товарни автомобили в непосредствена близост до Митница Пловдив, като се разбрали, че „оправянето" между Цветков и Гугушев, т.е. даването на парите за услугата ще стане, когато последните се видят. Цветков тръгнал, а Петров потеглил с „Ауди"-то си към указаното място с автобуса.

На 12.01.2011 г. по обяд Хюсеин Мустафа отново се обадил на свидетеля Исмаил и го поканил пак да пътуват до Пловдив. Обяснил му да не се притеснява, тъй като автобусът щял да е на ремонт в сервиз, уведомен за това обстоятелство от Петров. Потеглили с „Мерцедес", собственост на жената, с която Хюсеин Мустафа живеел. По пътя, Мустафа му казал, че ако Исмаил намери златото, ще му даде 10 000 лева.
В гр. Пловдив, в подземния паркинг на МОЛ „Пловдив" се срещнали с Петров. Последният попитал Хюсеин Мустафа дали е довел човек, който може да намери златото. Когато Мустафа посочил Исмаил, Петров се ядосал, че е доведен непознат човек. Качили се в „Мерцедес"-а, Петров показвал пътя, но след като се объркал, се качил на такси, което ги откарало до паркинга до Митницата, следвано от Мерцедеса. Вечеряли в ресторант „Фадо", след което Хюсеин връчил на Исмаил чанта с инструменти.
Петров отвел Исмаил пеша до автобуса. Свидетеля, обаче се уплашил, вдигнал един от капаците, като давал вид, че върши нещо. През незаключена врата за пътници влязъл вътре и отново дал вид, че търси нещо. В този момент на пристигнали полицейски служители, които задържали Петров, Хюсеин Мустафа и Исмаил. Лефтеров и Гугушев били задържани на работните им места от служители на Вътрешна сигурност към МВР и по - късно били уволнени.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Други от Крими

Трима на съд след меле в Бургас заради "Нощните вълци" на Путин

Районна прокуратура Бургас повдигна обвинения на трима мъже -  Атанас М. на 36г. от  Поморие и варналиите Стойчо Г. на 31 г.  и 40-годишният Светлозар М. , участвали в сблъсък покрай посрещането на "Нощните вълци" на Путин на 30 юни м.г. Инцидентът стана в района на бензиностанция ОМВ на ул. „Транспортна“ в Бургас след скандал между привърженици и

Съдът в Средец прати зад решетките петима каналджии, сред тях и жена

Районният съд  в Средец е наложил постоянен арест за петимата каналджии, задържани при спецакция на МВР и ДАНС. Шестият от групата остава на свобода под парична гаранция. Сред задържаните има и жена  - бургазлийката Дарина Косева  на 32 г. Останалите, които отиват за постоянно на топло са ромският тартор от карнобатското село Екзарх Антимово Ради

74.5 % от извършителите на грабежи произхождат от нормални семейства

„НАСИЛИЕТО. Психологически анализ от местопрестъплението” е дело на доц. д-р Неделчо Стойчев. Авторът е дългогодишен криминален псохолог, участвал лично в разкриването на редица тежки убийства, отвличания и сексуални престъпления. Доц. Стойчев доказва, че психологичният анализ на престъплението е в основата на изготвянето на психологичен профил на

Дядо Боже - 40 г. живот в килия

Георги Белчинов е затворникът с най-дълъг престой зад решетките. Осъден е за убийствата на двете си жени Той изглежда като добродушен 72-годишен пенсионер, който е тръгнал към пазара или за среща с наборите в градинката. С жив и любопитен поглед, слабичък, около 1,60 м, леко прегърбен, енергичен. Като много от връстниците си е без зъби и не

Прокурори проверяват за злоупотреби в съда в Свиленград

Прокурорското спецзвеното “Антикорупция” и ДАНС проверяват за злоупотреби в съда в Свиленград. Това съобщи за “24 часа” говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. В средата на април разследващи влизали в съда, за да приберат документи. Според запознати обект на проверката е бившата му шефка Елена Тодорова, която вече е редови съдия.

Разследваният каналджия Ради Гарджев заловен в лозята край Карнобат

Разследваният за каналджийство циганин Ради Гарджев от село Екзарх Антимово, част от организирана група за трафик на мигранти, е бил задържан в лозята край Карнобат, довериха запознати. Гарджев работел в местния винзавод и бил прибран от полицаите направо от полето. В селото той минавал за влиятелен човек с позиции в общността,

Мнения

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Последно от лого

Още от Крими

Пак арест за бургаски наркодилър, произвеждал амфети

34-годишният Димитър Капитанов- Капито от Бургас отново е бил заържан, този път той е хванат с 40 грама наркотици, съобщи шефът на Областната дирекция на МВР Калоян Калоянов. Комисарят уточни, че задържането е станало преди няколко дни и само два месеца, след като бе разбита нарколаборатоия  кв.Възраждане, която се свързваше с Капито.

Тарантулата, задигнал каса с пари от КАТ, остава в ареста

27-годишният Илия Илиев - Тарантулата, задигнал каса с пари от КАТ-Благоевград, остава в ареста. Това реши съдия Мирослава Йорданова.  Младежът открадна каса с около 15 500 лв. и 3500 евро от банков клон в сградата на КАТ, като разби гишето. Бързо обаче криминалистите го хванаха и той си призна. Част от парита закопа в гората край града,

Митничари откриха 1000 кутии нелегални цигари и близо 50 кг тютюн в Русенско

Контрабандни цигари, натъпкани в румънски автобус, задържаха митнически служители на ГКПП Кулата. Митнически инспектора от Митница Югозападна спрели за проверка празен автобус, пътуващ по маршрут от Италия до Румъния през Гърция и България.Това съобщиха от митницата в Русе. След сканиране с рентген митничарите установяват,

Крадецът, задигнал касата на КАТ в Благоевград, бил зависим от хазарт

"Синът ми има лоша зависимост от хазарта и това го подведе да открадне парите. Събира се с лоши приятели. Обсебен е от машинките. Гледа на всяка цена да намери пари и да се добере до машинките", каза бащата Павел Илиев, чийто син Илия открадна каса от банков офис в сградата на КАТ в Благоевград. Пред съда бащата обясни,

Задържаха мъж, пребил трима пред магазин

Полицията в Каварна е задържала за денонощие 38-годишния С.И., който пребил трима души пред магазин за хранителни стоки, съобщават от Областната дирекция на МВР-Добрич. Побоят е извършен пред търговски обект по улица „Рила“, която се намира в ромския квартал „Хаджи Димитър“ в града. Пострадалите са 28-годишният С.А., И.А.

Осъдиха шофьор, убил паднал на пътя пешеходец в Ловешко

Мъж нарушил правилата за движение по пътищата и причинил катастрофа с един загинал е осъден по обвинение на Окръжна прокуратура – Ловеч. Това съобщиха от прокуратурата. Делото е разгледано по реда на съкратено съдебно следствие при което подсъдимият се призна за виновен и прие за верни фактите изложени в обвинителния акт. Теодор Г.

Най-важното